Theresa Maylle yllättävä vaalitappio – Saako uusi tilanne britit vielä pohtimaan uudestaan brexitiä

Blogi, perjantaina 09.06.2017

Britannian parlamenttivaalien tulos yllätti ainakin konservatiivien puheenjohtaja pääministeri Theresa Mayn. May yritti käyttää korkeita gallup-lukuja hieman kyseenalaisella tavalla valtapyrkimyksiensä pönkittämiseen, mutta tätä britit eivät sulattaneet. Vaaleissa voiton sijaan May ja konservatiivit saivat niskaansa vaalitappion ja menettivät enemmistön parlamentissä.

Mayn tavoite ja vielä vaalituloksenkin selvittyä tahtotila oli vakauden vahvistaminen Britanniassa. Useat terroristi-iskut ovat tätä vakautta heiluttaneet ja nyt myös parlamenttivaalit ja hitaasti etenevät ja maalle kalliiksi tulevat Brexit-neuvottelut. On täysin mahdollista, että euro-eroneuvottelut mutkistuvat entisestään ja en montaa euroa olisi valmis edes lyömään vetoa sen puolesta, että ero lopulta varmasti edes toteutuisi. Voi hyvin olla, että Britanniassa tilannetta pohditaan uudestaan nyt varsinkin heikentyneen turvallisuustilanteen takia ja myös muutenkin EU:n myönteisten asioiden valossa. Monien silmät ovat avautuneet kun arki on alkanut valjeta ja edessä mm. monien nuorten opiskelumahdollisuuksien rajautuminen, vapaakauppa, vapaa Eu-kansalaisten liikkuminen ja työssäkäynti Euroopassa jne. Minusta muihin ongelmiin terrorismiin, EU:n ulkopuoliseen maahanmuuttoon ja myös turhanaikaiseen byrokratiaan voidaan ja pitää etsiä muita keinoja puuttua yhdessä kaikkien Euroopan maiden kesken.

Britannian vaalitulos jatkoi nyt muualtakin jo tulleiden maltillisten ja Euro-myönteisempien vaalitulosten sarjaa. Uskon, että sama jatkuu myös Ranskassa jne. EU:ssa on paljon korjattavaa mutta parhaiten sitä korjataan yhdessä ja maltilla kuin huutamalla ja kiukuttelemalla.

Nyt kun vaalitulos alkaa pikku hiljaa valmistua niin Theresa Mayn konservatiivit ovat saamassa 318 paikkaa ja Työväenpuolue 262. SNP eli Skotlannin itsenäisyyttä tavoitteleva puolue on häviämässä ja jäämässä 35 paikkaa ja liberaalidemokraatit on saamassa 12 paikkaa.

Kun tulokset olivat perjantaina aamulla lähes valmiita, olivat konservatiivit saamassa 318 paikkaa ja työväenpuolue 262 paikkaa. Skotlannin SNP saisi 35 ja liberaalidemokraatit 12 paikkaa. Brexit eron pääarkkitehti UKIP on jäämässä ilman parlamenttipaikkoja. Näin siis mikään puolue ei ole saamassa 650-paikkaiseen parlamenttiin 326 paikan vaatimaa enemmistöä. Jos veikata pitää niin May ei jatka pääministerinä ja uudet vaalitkaan eivät ole mahdottomuus.

Kello 21.07 ja järvenrannassa. Tiukka työviikko eduskunnassa paketissa ja oli kyllä mukana tulla edes illaksi tänne. Huomenna olen lupautunut mukaan Lopen kunnan Kesätorille ja sitä ennen kello 10-11 olen Riihimäellä keräämässä nimiä Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tukiryhmän kannattajakortteihin. Tervetuloa siis Prismalla aamusta täyttämään oma lappu. Riihimäellä lisäksi kolme kiinteä joka päivä aukiolevaa pistettä eli lappuja voi täyttää kauppojen aukioloaikojen puitteissa Uudessa Kirjakaupassa, Bodrum Kebabissa ja JR-Pukutalossakin. Tänään saimme lisäksi neljä kiinteää pistettä Hausjärvelle.

Hausjärvellä Tasavallan presidentti Sauli Niinistön kansanliikkeen kannattajakortin voi käydä allekirjoittamassa:

Ipefix Huoltosema Ryttylä
Kesäkahvila Pikku Rasti
Satun Hiussalonki
Kaunis Hehku Piia Arkonsuo
Lepolan Talo

Tervetuloa siis mukaan!

Eduskunnassa tänään hioimme pari tuntia eteenpäin puolustusselontekoa ja sitten toinen parituntinen valtiovarainministeri Petteri Orpon kanssa talousasioiden ja Kreikka-huolien parissa. Mielenkiintoisia kokouksia ja ei ollenkaan helppoja. Mutta kyllä ne tästä eteenpäin saadaan.

Täysistunnossa tänään esillä hallituksen toimet laajentaa ja vahvistaa panostuksia laajakaistayhteyksien saamiseksi kaikkialle Suomeen. Itse esitin, että myös vapaa-ajanasunnot otettaisiin tukien piiriin. Se mahdollistaisi paremmin yhteydet myös maaseudulla asuville vakinaisillekkin asukkaille. Toivotaan, että tässä päästään myös eteenpäin.

 

 

 

 

Kommentit