Tervetuloa tänään lauantaina 28.1. Janakkalan Turengin Niinistö Cafeeseen klo 10.30-11.30.

Blogi, lauantaina 28.01.2012

. Suuntaa nyt aamusta Riihimäen kautta Turenkiin ja siellä siis kahvipannun ääressä Presidenttikahvia Ässien kera siis tarjolla. Paikka on aivan Turengin keskustassa S-Marketin ja kukkakaupan lähellä. Kyllä me sieltä toisemme löydämme. Nähdään siis.

Eilinen ilta nosti oikealla tavalla asiakysymykset pintaan presidentinvaalien toiselle kierroksella. Itse olenkin sitä jo odottanut ja toivonut, että kaikenmoinen muu keskustelu voisi jäädä jo vähemmälle. Presidenttiähän tässä ollaan valitsemassa.

Näyttää siis nousevan kolme aihetta asiakysymysten kärkeen:

Niistä tärkeimpänä 1) Ulkopoliittinen osaaminen. Eilen aihe puhutti MTV3:sen tentissä pitkään ja kiivaastikin ja tuli hieman sellainen olo, että ovatko ehdokkaat liioitelleet tekemisiään? Mitä oikeasti ehdokkaat ovat tehneet ja mistä saaneet potkut ja mistä kehuja? Toivottavasti tämä asia siis nousee vielä jatkossakin esille. On hyvä nyt aivan perusteellisesti katsoa millaista osaamista kahdella ehdokkaalla on.

Niinistö minusta hyvin toi esille laaja-alaisen toimintansa ulkopolitiikassa niin talouden kuin muunkin saralla. Totesi neuvotelleensa 30-40 valtion päämiehen kanssa tai ehkä enemmänkin. Ja totesikin hyvin, että tämä ei näytä olevan toimittajien mielestä mitään verrattuna ympäristöpuolen toimintaan. 

Toivotaan siis vielä perusteellista läpikäyntiä siitä mitä Sauli Niinistö on tehnyt ja mitä Pekka Haavisto on tehnyt. Parasta kun sen tekee puolueeton taho vaikkapa Helsingin Sanomat tai joku tv-kanavista. 

Toinen iso kysymys on…

2) Ehdokkaiden suhtautuminen Naturaa ja maatalouteen ja maaseutuun. Mitä ovat tällä sektorilla tehneet ja miten linjanneet. Eilen jo Maikkarin tentti paljasti eroja kun keskusteluun nousi aikanaan ympäristöministeri Pekka Haaviston läpiajama Natura ja siihen liittyvät metsästysrajoitteet ja myös kaivotoiminta. Ympäristökysymykset saisivat siis jatkossakin olla esillä ja vaikkapa laajemminkin tietyllä tavalla ulkopoliittisenkin ulottuvuuden kautta.. ilmastonmuutos, Itämeri jne.

3) Ja kolmas iso puheenaihe on puolutusvoimat ja asepalvelus. Hämmennyin eilen kun MTV3:lla haastateltiin presidenttiehdokkaiden tärkeitä tukijoita. Asepalvelus ja puolustusvoimat nousivat esille ja Haaviston riveistä todettiin jo ettei armeijassa ”opi muuta kuin syömään munkkeja ja tumputtamaan peiton alla”. En tiedä oliko heitto vain puolihuolimaton, mutta antoi osviittaa siitä miten puolustusvoimiin ja maamme puolustamiseen eri puolueissa ja ehdokkaiden leireissä suhtaudutaan. Ja kun muistamme miten Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajanakin toimina Pekka Haavisto on aiemmin linjannut todella pieniä puolustusvoimia Suomeen niin aihe noussee aivan keskeiseksi näissä vaaleissa.

Eduskuntavaalien (2011) alla syksyllä 2010 Vihreät julkisti omat asevelvollisuuslinjauksensa eduskuntavaalikeskustelun pohjaksi. Vihretä ajavat maahamme erittäin pientä armeijaa. Reservi olisi  75 000-150 000 sotilasta ja säästöjä syntyisi muun muassa varuskuntien vähenemisestä. Ilta-Sanomat kirjoitti aiheesta näin: ”Vihreiden mallissa yleinen asevelvollisuus vähitellen lakkaisi, ja asepalvelukseen hakeuduttaisiin vapaaehtoisina. Jos vapaaehtoisia ei tulisi riittävästi, turvauduttaisiin vaikkapa arvannostoon samaan tapaan kuin Suomen suuriruhtinaskunnassa 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa.” Armeijaan joutuvia Vihreät siis aivan oikeasti ohjelmassaan esittävät arvottaviksi.

Eilen MTV3:lla Sauli Niinistö vahvisti tutut linjauksensa eli Niinistö kannattaa nykyistä järjestelmää ja koko maan puolustamista. Tämä siis lähtee jatkossakin yleisestä ja yhtenäisestä asevelvollisuudesta ja ajanmukaisesta armeijasta niin koon kuin varusteiden ja varustautumisenkin suhteen.

Nato kysymyksessä Haavisto ja Niinistö ovat samaa mieltä. Kumpikaan ei Natoa kannata. Vaikka Paavo Arhinmäki jokin aika sitten Haavistoa Naton salarakkaaksi syyttikin. Aiemmin Niinistö taasen on jo todennut, että jos joskus aihe nousee esille niin hän vaatii asiasta kansanäänestystä. Hyvä näin. Mutta Nato-kortin siis voi jättää tässä keskustelussa nyt sivuun. Niinistö sanoo ei ja Haavistokin kiistää salarakkautensa.

Mutta siis isona kysymyksenä puolustusvoimat ja armeija on hyvin keskeinen näissä presidentinvaaleissa. Vihreiden maanpuolustuksen linjaukset ovat niin kaukana muiden puolueiden linjauksista, että tästä aiheesta on syytä kuulla lisää.

Toivottavasti siis näistä teemoista ja aiheista päästään vielä keskustelemaan. Tästä tulee ihan mielenkiintoinen loppukiri asiakysymyksistäkin. Ja toivottavasti nyt siis pysytään asiakysymyksissä. Niistä pitää ja saa keskustella. Eroja pitää tuoda esille ja niistä pitää voida väitelläkin.

Parempi voittakoon.

Armeijasta kun nyt tuli puhe. Eilen Aamuposti otti yhteyttä puolustusvoimien rakenneuudistuksen suhteen. Esittivät huhun, että Riihimäen Viestirykmentti olisi siirtymässä Parolaan. Tällaista esitystä ei onneksi ainakaan vielä ole tullut ja nyt täytyy todellakin toivoa, että sellaista ei myöskään tule. 

Itse olen puolustusvaliokunnan jäsenenä sitoutunut puolustusvoimien rakenneuudistukseen. Meillä ikäryhmät pienenee eli varusmiehiä tulee armeijaan aiempaa vähemmän. Siksi sänkyjä on jäämässä tyhjiksi ja ne rahat on syytä siirtää kaluston ja varusteiden kehittämiseen. Mutta miten tämä tapahtuu onkin sitten jo toinen kysymys.

Itse hyväksyn sen, että uudistus tehdään puolustusvoimien näkökulmasta. Mutta en sitä, että varuskunnat laitetaan poliittisen pelin nappuloiksi. Olen vakuuttunut, että jatkossakin viesti on aselajina sellainen, että sillä on käyttöä ja korostuvaa käyttöä. En siis voi ymmärtää sellaista muutosta jossa yksi tämän päivän tärkeimmistä ja nopeimmin kehittyvistä yksiköistä ajettaisiin alas. Esimerkiksi kyber-sodankäynti on yksi sellainen tulevaisuuden juttu johon on syytä varautua ja siihen myös varaudutaan.

Riihimäen Viestirykmentin lisäksi Hämeessä on myös kaksi muuta varuskuntaa. Hattulan Parolan Panssariprikaati ja Lahden Hennala. Panssariprikaatin olemassaoloa ei kai kukaan ole kyseenalaistamassa. Sen tulevaisuus on itsestään selvyys. Hyvä niin.

Lahden varuskuntakin on Riihimäen tapaan niin vahvasti erikoistunut mm. huoltoon, lääkintään kuin myös uhrielukoulunkin osalta, että en näe senkään lakkauttamiselle mitään perusteita.

Nyt siis on syytä tarkastella varuskuntia oikeasti niiden toimivuuden ja merkittävyyden näkökulmasta. Ja tärkeää on myös katsoa sitä missä nuoria miehiä on. Ja tärkeää myös hyödyntää olemassa olevat kiinteistöt. Sellaista uudistusta ei pidä tehdä, että nyt vain jotain lopetetaan ja sitten rakennetaan toisaalle lisää tilaa.

Totean siis ykskantaan, että nyt malttia. Ja totean myös samalla, että itse en näe mitään sellaista syytä Riihimäen Viestirykmentin, Lahden varuskunnan tai Parolannummen lopettamiseksi, että asiassa kannattaisi edetä.

Mutta meidän tulee valmistautua myös siihen, että joku tällaista voi aluepolitiikan ja puoluepolitiikan valossa esittää. Se meidän tulee yhdessä torjua.

Palaan aiheeseen varmasti vielä.

Mutta nyt Janakkalan Turenkiin. Sauli Niinistön presidentinvaalikampanja kutsuu. Nähdään… 

Kello 15.59 ja juuri kotiin Lopelle. Turengin Cafe Niinistössä siis aamupäivällä. Siellä aikalailla rauhallista, mutta toki kahviseuraa ja juttuseuraa. Ja täytyy se nyt todeta, että kyllä Sauli Niinistön joukot olivat sielläkin ainoat jotka olivat liikkeellä. Samanlaista viestiä myös ympäri Hämettä ja myös Hämeenlinnasta mihin sitten iltapäivällä päivää jatkoin.

Mielenkiintoista ollut huomata se, että ei Vihreitä näy missään täällä maakunnissa. Kampanja näyttää keskittyvän Helsingin Rautatientorille ja muutamaan kaupunkiin. Mutta muuten näyttää maa jäävän aikalailla Sauli Niinistön varaan. Tänään sain jo hienon viestin keskustan keskeisiltä tekijöiltä eli siellä tulossa vielä isoa kampanjaa Niinistölle ja uusia tukijoitakin tulee koko ajan ylipuoluerajojen. Tänään Sauli Niinistön tukijoiksi mm. ministerit Päivi Räsänen ja Stefan Wallin. Kristillisdemokraatit ja RKP:läiset siis vahvasti myös mukana Saulin tukena. 

Mutta Hämeenlinnasta sitten Riihimäen kautta kotiin. Kampanjapäivä oli siinä. Illalla vielä perinteisille Kallenpäiville Riihimäen Upseerikerholle.

 

Kommentit