On poliitikkojoja jotka puhuu. Ja on poliitikkoja jotka tekee. Elinkeinoministeri Jyri Häkämies

Blogi, perjantaina 27.01.2012

kuuluu jälkimmäiseen ryhmään. Olen seurannut erittäin tiiviisti Häkämiehen työtä tietenkin pitkään, mutta nyt aivan erityisesti Tapani- ja Hannu-myrskyjen suhteen. Muutama muukin ministeri haki aiheella palstatilaa lehdistä, mutta sen jälkeen ei ole kuulunutkaan enää mitään. Mutta Häkämies on toiminut.

Ensinnäkin ministerin järjestämä kansalaistapaaminen ja kuuntelu ja keskustelutilaisuus oli jotain sellaista mitä ei ennen ole tehty. Ministeri halusi järjestää sähköyhtiöt, palo- ja pelastustoimen ja ministeriön johdon yhteiseen pöytään kertomaan miten myrskyasiassa onnistuttiin ja mitä siitä otetaan opiksi. Samalla kansalaiset pääsivät kertomaan omat kokemuksensa ja mm. ministeriön väki kirjoitti ylös ihmisten kokemukset ja ennen muuta ehdotukset. Moni varmasti epäili, että siihen se sitten jääkin. Mutta toisin kävi.

No Häkämies ei asiaa jättänyt siihen.

Eilen ministeri kertoi konkreettisista esityksistä asian tiimoilta. Häkämies tulee tekemään mm. esityksen sähkökatkoksista maksettavien vakiokorvausten kolminkertaistamisesta. Eli nykyisestä 700 eurosta korvaus nousisi 2000 euroon. Suora esitys joka tuli esille kuntalaistapaamisessa.

Samalla Häkämies kertoi, että hallitus tulee huolehtimaan myös lainsäädännöllisin kannustein siitä, että sähköverkonhäiriöt vähenevät tulevaisuudessa.

Keskeisenä toimena tulee olemaan maakaapelointiin siirtyminen ilmajohtojen sijaan. Myös esitys teiden sisäpenkkojen käyttöönsaamisesta sähköjohdoille on tulossa lakiin. Myös linjojen ja muuntajien vierimetsien hoitoa tehostetaan ja myös asiakastiedotukseen tulee tiukennuksia. Varautumisessa sähkökatkoihin yhtiöiden tulee varmistaa riittävä kyky asiakastiedon antamiseen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Enää ei siis riitä epäselvä nauhoite tai viesti, että linjat ovat ruuhkaiset. 

Esitykset ovat hyvinkin suoraan Lopen kansalaistapaamisesta esille nousseita ja nyt elinkeinoministeri Jyri Häkämies on niitä viemässä siis aidosti eteenpäin – lakiin kirjattavaksi. Asiasta on tarkoitus antaa esitys eduskunnalle jo ennen kesää ja näin lait olisivat pikavauhtia voimassa.

Tässä minusta hyvä esimerkki siitä miten ihmisiä kuunnellaan ja kokemuksista otetaan opiksi. Ja ennen muuta miten silloin ministeri toimii. Häkämiehelle siis aamun pisteet ja papukaijamerkki.

Tästä se siis taas päivä käyntiin. Aamun lehdet jo luettu ja iso kahviakin pakissa. Taas kohta liikkeelle.

Kello 19.19 ja nyt jo kotona. Voisi sanoa, että luksusta. Tänäänkin kaksi Niinistö Cafe keikkaa ja mukavia juttuhetkiä tänäänkin. Alkaa homma aikamonelle selvitä. Kun ensimmäisen kierroksen tulosta on hetki sulateltu niin päätös kakkoskierroksesta näyttää lopulta olevan valtaosalle aikalailla itsestään selvyys. Hyvä esimerkki vaikkapa perussuomalaiset joiden puheenjohtaja Timo Soini tänään kertoi tukevansa Sauli Niinistöä maamme presidentiksi ja samalla myös käyneensä jo äänestämässä. Saman kertoi perussuomalaisten vahva ja pitkäaikainen vaikuttaja Raimo Vistbacka ja myös perussuomalaisten puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Niinistö. Perussuomalaisista tulee presidentintekijöitä.

Samaa viestiä näyttää tulevan myös entistä vahvemmin keskustalaisilta. Ovat hekin käyneet varmasti ehdokkaat vakavasti läpi ja juurikin keskusteltiin, että lopulta tulos oli itsestään selvää. Eihän siinä ollut tarvinnut kuin hieman katsoa Vihreiden maatalouslinjauksia niin oli peli ollut selvä. Ja vaikka kyse onkin yhdestä asiasta niin se nyt vaan on meille suomalaisille ja maalla asuville enemmän kuin tärkeä asia. Ja toivottavasti kaupunkilaisetkin muistavat, että täältä maalta se suomalainen, puhdas ja turvallinen, ruokakin tulee. Arvo ja iso sekin.

Yksi kahvittelija tänään totesi hyvin, että taitaa itseasiassa nyt olla syntymässä aidosti ensimmäinen koko kansan presidentti. Edellisellä kerroilla aina yksi iso puolue on ollut selkeästi toista mieltä kuin lopullinen valinta ja joskus kaksikin isoa puoluetta. Mutta nyt Sauli Niinistön taakse on tullut kannattajia ja tukijoita niin vasemmistoliitosta kuin demareistakin, RKP:stä ja perussuomalaisista. Ja vihreitäkin äänestäneitä on lopulta päätynyt kuitenkin Niinistön taakse.

Mutta vielä on työtä jäljellä.

Huomenna jatkamme kampanjaa ja itse suuntaan nyt Janakkalan Turenkiin heti aamusta. Siellä Niinistö Cafe palvelee ja minä paikalla 10.30-11.30. Tervetuloa presidenttikahville.

 

Kommentit