Terrorismilainsäädäntöä korjattava ja tiukennetta kiireisesti – Sinisilmäisyyden loputtava ennen kuin se loppuu pahaan

Blogi, lauantaina 16.01.2021

”Suomen lain mukaan kouluttautuminen terrorismirikosta varten on rikos. Pelkkä aseellisen koulutuksen saaminen terroristijärjestöltä ei kuitenkaan vielä riitä, jotta rikoksen tunnusmerkit täyttyvät.”

Repäisy HS 16.1.2021 verkkosivuilta

Helsingin Sanomat kertoi tänään 16.1.2021, että DAESH:n eli ISIS:n terroristijärjestön riveissä aseellista koulutusta saanut mies selvisi ilman tutkintaa. Tapaus ei siis edennyt polisiilla eikä koskaan päätynyt oikeuteen. Lehden tietojen mukaan taasen toinen mies toimi ISIS:n imaamina. Myöskään tämä tapaus ei johtanut meillä terrorismisyytteeseen. Suojelupoliisista todettiinkin, että meidän lainsäädäntö tarvitsee pikaista korjausta.

Olen itse SUPO:n kanssa täysin samaa mieltä ja ainakaan minä en voi ymmärtää sitä, että meidän lainsäädäntö mahdollistaa ja sallii siis jopa aseellisen koulutuksen hankkimisen terroristijärjestössä, jos kerran lainsäädännössämme on jo edellisen hallituksen toimesta kirjattuna rikokseksi kouluttautuminen terrorismirikosta varten.

HS:n uutisessa kerrottiin miten vuonna 2016 Syyriasta Suomeen saapunutta nuorta miestä muistuttava henkilö esiintyi ISIS videolla aseellisessa koulutuksessa. Videolla puhuttiin liittymisestä kalifaattiin ja myös vääräuskoisten tappamisesta. Epäily ei johtanut tutkintaan. Kysymys siis kuuluukin eikö tämä aseellinen koulutus siis ollut juuri kouluttautumista terrorismirikokseen, jos mikä? Poliisi kuitenkin päätti siis tutkinnan.

Lainsäädäntömme ei siis toimi. Parin viime vuoden aikana ei maassamme ole käynnistetty yhtään terrorismia koskevaa rikostutkintaa. Ja näyttää käyvän myös niin, että kalifaatissa asuneet ja ISIS:n toimintaa ainakin jollain tavalla tukeneet nyt Al-Holin leiriltäkin palanneet ISIS-naiset tulevat pääsemään kuin koirat veräjästä. Ei tutkintoja, ei ainakaan oikeudenkäytejä?

”Rikosvastuu terrorismiasioissa ei toteudu, ja suurin syy siihen on lainsäädäntö.”

Näin totesi Suojelupoliisin johtaja Antti Pelttari Hesarissa tänään. Ja myös Oikeusministeriöstä on esitetty lakiin korjauksia. Terrorismilainsäädäntöön haluttaisiin kirjatta terroristijärjestön toimintaan osallistuminen ja terroristijärjestön toimintaan houkuttelu. Näitä myös Supo on kannattanut ja kannatan minäkin. Mutta yllätys yllätys – pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) ei korjauksia kannata. Oikeusministeri nimittäin ”uskoo, että terrorismitapaukset tulevat tutkituksi”. Hänen mukaansa ”Terrorismirikoslainsäädännön ajantasaisuus oli viime vuonna tarkasteltavana oikeusministeriön asettamassa työryhmässä, joka luovutti mietintönsä kesäkuussa. Työryhmässä oli mukana myös suojelupoliisin edustaja ja työryhmä arvioi yksimielisessä mietinnössään, että Suomen rikoslainsäädäntö on yleisesti ottaen kattavaa, myös suhteessa keskeisten ja lukuisten vertailuvaltioiden lainsäädäntöihin.” Totuus näyttää olevan tarua karumpaa.

Meidän rikoslainsäädäntömme lähtee nimittäin siitä, että poliisin ja viranomaisten on kyettävä osoittamaan konkreettinen rikos, jota epäilty on valmistellut tai jonka tekemiseen hän on osallistunut tai osallistuu. Tällaisen näyttökynnyksen ylittymisen toteen näyttäminen lienee siis käytännössä aina mahdotonta ja niin siis näyttää olevan myös jatkossakin, jos Marinin hallitus ei toimiin ryhdy.

Suojelupoliisin terrorismintorjuntayksikön seurannassa on tällä hetkellä jo peräti 390 henkilöä. Iso joukko ja eihän heitä kaikkia voida todellakaan ymmärtääkseni 24/7/365 seurata? Aikaikkuna löytyy jos sellaisen haluaa löytää. Tästä joukosta suurin osa on kytköksissä juuri nimenomaan radikaali-islamistiseen terrorismiin. Mukana on myös  äärioikeistolaista terroristista ideologiaa kannattavia henkilöitä. Itse olenkin enemmän kuin huolissani tästä tilanteesta. Maamme sinisilmäisyys on pelottavaa. Se on niin pelottavaa, että se voi päättyä pahalla tavalla.

Mallia voisi nyt ottaa esimerkiksi Norjasta. Supon johtaja Pelttari kertoi samaisessa HS:ssä, että Norjassa Syyriaan matkustaneille ISIS:n vierastaistelijoille on annettu useita tuomioita. Näistä tuomioista valtaosa nimenomaan nimenomaan terroristijärjestöön kuulumisesta. Meillä tukintoja ei tule, ei ainakaan oikeudenkäytejä, mutta mitä tulee sen aika näyttää.

 

 

 

 

Kommentit