Pitääkö Kepu lupauksensa vai tekeekö perinteiset? – Bensan ja dieselin hintaa nostetaan vasta kuntavaalien jälkeen?

Blogi, perjantaina 15.01.2021

”Hallitus siirtää vaikeimmat päätökset liikenteen päästö­vähennyksistä syksyyn – vääntöä aiheuttavat etenkin bensan hintaa nostavat päätökset”

Näin otsikoi eilen 14.1.2021 Helsingin Sanomat uutisensa pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen liikenteen tulevista päästövähennyksistä. Hesari kertoi toimittaja Teija Sutisen jutussa, että ”Hallituspuolueiden kesken on ollut näkemyseroja siitä, mitä ja missä tahdissa päätöksiä tehdään. Mitään keinoa ei kuitenkaan ole vielä poissuljettu, eli esimerkiksi poliittisesti vaikeaan liikenteen verotukseen voidaan syksyllä palata, jos muut keinot eivät riittävästi leikkaa päästöjä.”

Vaikeasta tilanteesta päästäkseen hallitus ”on päättänyt liikenteen tulevia päästövähennyksiä koskeneissa neuvotteluissaan siirtää mahdolliset verotuspäätökset ja liikenteen hinnoittelua koskevat päätökset syksyyn.”

Kyse siis näyttäisi olevan siitä, että keskusta on halunnut rauhoittaa tilanteen yli huhtikuun kuntavaalien. Vasemmistohallituksen kanssa Keskusta on nimittäin kurmottanut maaseutua ja autoilijoita historiallisen rajulla kädellä. Elokuussa 2020 polttoaineveroon tehtiin vuosituhannen suurin kertakorotus ja nyt vuodenvaihteessa tuli voimaan päätökset puhtaimpien dieseleiden hinnankorotuksista. Nämä kaikki päätökset on itseasiassa tehty keskustalaisten valtiovarainministereiden Katri Kulmunin ja Matti Vanhasen esittelyistä. Samaan aikaan hallitus valmistelee tietynlaista työssäkäyntiveron mallia tiemaksujen tai ruuhkamaksujen muodossa ja myös Vanhanen on nostanut jälleen pöydälle liikenteen verotuksen ns. satelliittipaikannusjärjestelmällä.

Autoilijoiden kukkarolle on siis Keskusta mennyt joka käänteensä vasemmistohallituksessa ollessaan ja nyt pelko kuntavaaleista on niin suuri, että uusia päätöksiä ei haluta enää tehdä ainakaan ennen huhtikuun vaaleja. Eilen keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen twitterissä vakuuttelikin, että tämän enempää ei keskusta enää olisi polttoaineveron korotuksia tekemässä. Nähtäväksi jää oliko Kurvisen twiitti vaaliuskottelua omalle kiukustuneelle äänestäjäkunnalle vai aito ja pitävä lupaus vuoden 2023 kevääseen asti? Valitettavasti itse epäilen ensimmäistä.

HS:n mukaan ”Keskusta on neuvotteluissa vedonnut siihen, että hallitusohjelman mukaan fossiilisten polttoaineiden verotusta korotetaan kuluttajahintojen ennustetun nousun mukaisesti 250 miljoonalla eurolla vaalikauden aikana.” Samassa uutisessa kerrotaan, että fossiilittoman liikenteen suunnitelmassa ”mainitaan yhtenä mahdollisena keinona liikenteen päästökauppa, jossa valtio huutokauppaisi bensiinin ja dieselin jakeluoikeuksia. Mekanismi todennäköisesti johtaisi polttoaineiden hintojen nousuun.”

Nähtäväksi jää mitä Marinin hallitus liikenteen osalta seuraavaksi päättää. Autoilijoiden ja liikenteen kukkarolla on jo opittu käymään ja sinne taidetaan tie tietää jälleen vaalien jälkeenkin?

Tässä vielä tänään 15.1.2021 aamulla hallituksen esittelemä ”Fossiilittoman liikenteen tiekartta lausunnoille – kolme vaihetta kohti ilmastoystävällistä liikkumista”

Aamun Savon Sanomissa 15.1.2021 oli taasen erinomaisen hyvä ja iso juttu meidän puheenjohtajamme Petteri Orpon liikenteen veroratkaisuista. Me olemme esittäneet aiemmin jo autoverosta luopumista ja autokannan uudistamista. Aamun lehdessä Orpo paalutti, että kokoomus ei tule korottamaan polttoaineveroja. Uutissuomalaisen haastattelussa Orpo totesi, että polttoaineiden veronkorotuksista tulisi pidättäytyä, koska polttoaineiden verotus on Suomessa jo nyt huippuluokkaa.

Iso kiitos viesteistä liittyen eilisen illan Ylen A-Studioon. Olen teistä valtaosan kanssa samaa mieltä, että hyvä ja perusteellinen keskustelu varsin ajankohtaisesta ja myös vaikeasta aiheesta. Ehkä se minun tärkein juttu oli aivan siinä keskustelun lopussa, missä totesin, että pitääksemme jatkossakin sananvapauden ja mielipiteenvapauden voimissaan meidän tulee jokaisen huolehtia myös näihin liittyvästä vastuusta. Vastuu on meillä jokaisella.

Ja alleviivataan nyt vielä sitäkin, että eri mieltä saa olla ja joskus myös vihainenkin, mutta vihapuheelle, uhkailulle tai valheille ei pidä antaa piiruakaan tilaa.

Tänään ehdittiin Tiinan kanssa pakkaspäivän laukoille. Upeaa talvea ja niin kaunista ❄️

Kommentit