Teknologiateollisuuden vieraana – Yritysvierailukohteena miljardin juomatölkin Can-Packin Hämeenlinnan tehdas

Blogi, maanantaina 19.11.2018

Tänään vierailin Hämeenlinnassa Teknologiateollisuuden kutsumana. Pöydässä oli työllisyyskysymykset laajemminkin ja sain mukana olleilta yrityksiltä hyvän ja perusteellisen tilannekatsauksen tämän toimialan ajankohtaisiin aiheisiin. Monelle syksyn työtaistelutoimet olivat olleet kova kolaus, mutta ainakin toistaiseksi tulevaisuuteen Suomessa katsottiin luottavaisena. Suurimpina haasteina tällä hetkellä kaikilla osaavan työvoiman saanti, mutta myös energian hinta ja työrauha-asiat. Monella yrityksellä tuotantoa ja myös omistajuutta ulkomailla ja silloin ei välttämättä enää paljoa heitä paina onko tuotanto Suomessa vai missä. Meille toki olisi ensiarvoisen tärkeää, että tällaistakin teollisuutta maassamme olisi jatkossakin ja halua Can-Packin tapaan investoidakin tänne. Kuulin muuten jokin aika sitten, että ay-liike kohdisti rajuimmat työtaistelutoimet juuri niihin yrityksiin mitkä olisivat Suomeen juuri eniten investoinneet. Näin kuulemma pelattiin varman päälle, että ylimitoitetut toimet eivät saisi työpaikkojen siirtymistä Suomesta ulkomaille aikaan. Mene ja tiedä.

Teknologiateollisuus työllistää Suomessa suoraan noin 300 000 ihmistä. Palkkoja tämä ala maksaa vuosittain noin 15 miljardia euroa ja jokainen teknologiateollisuuden alan yritys synnyttää ympärilleen myös merkittävästi muuta liiketoimintaa. Itseasiassa jopa joka kolmas maamme työntekijöistä saa suoraan tai välillisesti toimeentulonsa teknologiateollisuudesta. Alalla on myös kasvua ja monet tänäänkin toivoivat mm. koulujen opinto-ohjaajilta aktiivisempaa otetta tätä alaa kohtaan ja sen työmahdollisuuksien esittelyä nuorille. Monella voi muuten olla kovinkin väärä kuva tästä kovaa vauhtia kehittyvästä alasta eikä sitä ainakaan korjaa tv-uutisten aika yleiset hitsipilli ja valimokuvituskuvat kun alan asioista uutisoidaan. Näiden lisäksi metallialalla on paljon muutakin tarjolla myös erittäin mielenkiintoisia tehtäviä niin tytöille ja pojillekin kun he miettivät opintojaan yläkoulun jälkeen.

Aika iso juttu on myös nyt ja tulevaisuudessa se, että metallit ovat 100% kierrätettäviä. Ja meillä Suomessa ala on tehokkuudessaan ja vähäpäästöisyydessään edelläkävijöitä. Ja kun panostamme jatkossakin lisää osaamiseen ja koulutukseen niin tälläkin alalla on paljon myös osaamisvienninkin mahdollisuuksia. Ja totta kai vientiä merkittävästi myös itse tuotteiden parissa. Tänään keskustelussa olikin se, että on tärkeä huolehtia myös ensi vaalikaudella, että kumipyöräliikenteen elinmahdollisuudet turvataan. Elämme kuitenkin viennistä.

Tapasin tänään Teknologiateollisuuden toimijoita alumiinitölkkeihin erikoistuneen Can-Packin tehtaalla Hämeenlinnassa. Tehdas valmistaa vuosittain noin miljardi tölkkiä, joista iso-osa menee vientiin. Aiemmin virta kävi toisin päin eli tölkit tuotiin Suomeen. Nyt puolalaisen Can-Packin tehtaalla riittää vilskettä ja tehdas ja sen 8000 neliön hallit modernisoituvat kovaa vauhtia. Hämeenlinnan juomatölkkitehdas työllistää suoraan yli sata henkilöä ja paljon lisää logistiikan ja muun kautta. Emoyhtiö Can-Pack S.A:n liikevaihto on noin miljardi USA:n dollaria ja se työllistää maailmanlaajuisesti 3 100 ihmistä. Kurkatkaapa ensi kerralla hieman tarkemmin Jaffa tai Lonkero-tölkkiänne. Taitaa tulla Hämeestä sekin.

Samalla Moreenin alueella Hämeenlinnassa toimii myös Herlitzin ja Schenkerin toiminnot ja alue on kaavoitettu teollisuuskäyttöön. Alueelle suunnitellaan paraikaa myös uutta liittymää moottoritieltä niin, että sama liittymä palvelisi teollisuusalueita laajemminkin niin Pohjois-Janakkalan kuin Hämeenlinnankin alueella. Niin kuin Can-Packin johtaja Pekka Sokka totesi, että heidän sijoittumiseensa Hämeeseen vaikutti ennen muuta sijainti niin olen aivan varma, että tulevaisuudessa sijaintimme vain entisestään paranee. Uusia yrityksiä tänne tulee eri alueille varmasti kiihtyvällä tahdilla tulevaisuudessakin.

Erittäin antoisa vierailu Moreenin alueelle ja Can-Packille. Iso kiitos kaikille yritysten edustajille keskusteluista ja Teknologiateollisuuden Kanta-Hämeen aluepäällikkö Anu Lääverille ajankohtaisista teemoista ja terveisistä. Ja erityisesti kiitos päivän järjestäneelle Konecranesin ja Kanta-Hämeen Teknologiateollisuuden aluejohtokunnan puheenjohtaja Janne Martinille. Oli mukava pitkästä aikaa nähdä.

Niin ja upeaa esimerkkiä Can-Packin tehdas näyttää siinäkin, että sen Hämeenlinnan tilojen lämmitys hoituu tölkkituotannosta syntyvällä ylijäämälämmöllä.

Antoisa vierailupäivä tänäänkin. Can-Packillä oli puhetta siitä, että kuinka paljon yritysvierailuja teen. No teen todella paljon – ehkä noin neljä keskiarvona kuussa. Eli mielelläni otan kutsuja vastaan ja tulen käymään. Nämä ovat enemmän kuin tärkeitä tässä työssä. Kalenterissa aika monta jo odottamassa, mutta aina lisää mahtuu. Viestiä saa laittaa.

Tänään ei kalenterissani ole kuitenkaan suureksi yllätykseksi iltakokousta eli taidanpa mennä tänään toisen rakkaan kummityttöni ovelle. Elisan nimipäivät eli kyllä siellä varmaan kummisedälle kahvit keitetään.

Kommentit