Teit meistä kauniin – Leffa joka toi nuoruusmuistot mieleen Paaranluolassa ja Pikkaraisen kiskalla

Blogi, tiistaina 06.09.2016

Tänään sain kunnian olla mukana Apulannasta kertovan Tuukka Temosen Teit meistä kauniin -elokuvan ensi-illassa. Oma ”suhteeni” Apulantaan juontaa tietenkin juurensa jo 90-luvulle ja bändin alkuaikoihin. Bändi perustettiin vuonna 1991 eli samaan aikaan kun itse elin nuoruutta; ripariaikoja, Paaranluolan syntyä ja leirejä, Pikkaraisen kioskin nurkkia, mopoaikaa ja sen sellaista. Tänään 25 vuotta myöhemmin Apulanta jatkaa menoa ja on urallaan julkaissut yhteensä 12 albumia, 5 kokoelmalevyä, ja lukuisan määrän sinkkuja. Bändin levyjä on myyty yhteensä yli 700 000 kappaletta ja yhtyeen jäsenet ovatkin saaneet ripustaa Kulta- ja muitalevyjä seinilleen levy toisensa jälkeen.

Myöhemmin 2000-luvun alussa sain tutustua Sipeen motorsportin kautta. Mies ajoi keikkojen välissä Formula 3 SM-sarjaa ja siellä monet kerrat nähtiin ja tehtiin töitä. Monta kertaa Sipe lähtikin suoraan palkintokorokkeelta rumpukorokkeelle kesäviikonloppuina eri festareille. Sieltä myös kontaktit ja kutsuja sitten keikoille ja moneen. Sitä en muista tarkkaan missä ensimmäisen kerran keikkojen ulkopuolella tapasin Tuukka Temosen? Mutta meitä yhdisti myöhemmin vielä politiikkakin ja kokoomus ja olemme istuneet keikkojen lisäksi myös eduskunnankin kuppilassa.

Illalla pääsin nyt fiilistelemään bändin alkuaikoja Tennispalatsin kutsuvierasensi-iltaan. Oli mukava nähdä pojat siellä ja paljon muitakin tuttuja niin festareilta, formularadoilta kuin Heinolastakin. Ja täytyy myöntää, että leffan matkassa jollain tavalla omakin sydän sykähteli nuoruuden räminässä. Muistoja Paaranluolasta, Heinosen Esasta, Decestä, Kulmalan Pekasta ja Janitasta ja monista muista. Ja samoja jippoja oli meilläkin nuorina.  Nuoruusmuistoja. Niin ja Hausmylly, Raptori, Midas ja muut mitä tuli Paaranluolassa Dj Timppana soitettua ja Lallintalolla ja Tanhuhovissa ja muualla kavereiden kanssa jorattua. Rakkaita muistoja.

Teit meistä kauniin kertoo siis Apulannan synnystä. Ala-asteikäinen Toni Wirtanen muuttaa isänsä kuoltua äitinsä Mervin kanssa Heinolaan ja muutamaa vuotta myöhemmin nuori poika tutustuu Antti Lautalaan. Syntyy punk-bändi ja pian mukaan liittyy Antin ystävä Simo ”Sipe” Santapukki ja bändi saa nimekseen ”Apulanta”. Sipe iskee silmänsä vaihto-oppilasvuottaan Heinolassa viettävään punk-henkiseen Mandyyn, joka päätyy lopulta Apulannan basistiksi. Mandyn myötä Apulanta saa uutta nostetta, mutta samalla tyttö myös sekoittaa pahamaineisen Tuukka Temosen poikien ja bändin elämään. ”Sipe kipuilee Mandyä kohtaan palavien tunteidensa kanssa samaan aikaan kun kotona pelätään pikkusiskon terveydentilan sekä vallalla olevan taloustilanteen vuoksi. Myös Tuukan vanhemmat taistelevat laman kovaa kouraa vastaan – kohtalokkain seurauksin. Tonin äiti puolestaan katselee virastaan käsin tilannetta hyvinkin läheltä ja kannustaa kauhuesimerkkien saattelemana poikaansa valitsemaan ammatin, jolla työllistyä. Poikien sydän sykkii kuitenkin yhä kasvavassa määrin musiikin mukaan, eikä kohtaloa vastaan voi taistella lopulta kukaan. Samaan aikaan kun Suomi devalvoi ja markka pistetään kellumaan, Apulannan pojat kokevat nuoruuden kasvukivut, elämän raadollisuuden sekä ensirakkauden kipeät haavat. Kaiken tuon alla Apulanta itsessään vahvistuu vahvistumistaan ja rikkoo lopulta tiensä koko kansan tietoisuuteen.”

Elokuva pohjautuu siis tositapahtumiin ja kertoo paitsi Apulannan syntytarinan, myös poikien kasvutarinat sekä antaa läpileikkauksen 1990-luvun Suomeen ja kovaan lama-aikaan. Sen kovan ajan ongelmat näkyvät maassamme vielä monessa. Se on kuitenkin toisen tarinan paikka.

Itse elokuva – Teit meistä kauniin – on entisen Apulanta basistin Tuukka Temosen ensimmäinen kokoillan elokuva ja erinomainen onkin. Tarina toimii ja upeita kuvia ja fiiliksiä tehty kameralla ja äänillä. Tarina on aikalailla tuttu meille Apulanta faneille, mutta hieman uutta ja hieman taustaakin lisää ja kuulemma myös hieman väriä 🙂 Temonen on valinnut leffan päärooleihin mielenkiintoisia uusia nuoria näyttelijöitä ja minut he kaikki kyllä vakuuttivat. Tatu Sinisalo on roolissaan täydellinen Toni Wirtanen. Liikkeet, eleet ja jopa ääni. Ja jos hieman epäillen odotin Roope Salmisen suoritusta niin epäilyt olivat turhia. Salminen roolissaan erinomainen. Ja myös Iiro Panula, Teppo Manner ja Mimosa Willamo lunastivat paikkansa elokuvataivaamme uusina kirkkaina nuorina tähtinä. Enää ei joka rooliin tarvita siis Martti Suosaloa, Peter Franzenia, Riku Niemistä ja Krista Kososta. Uudet tähdet on esitelty ja he loistavat!

Erinomainen leffa ja suosittelen sitä ainakin meille kaikille 90-luvulla nuoruuttamme eläneille. Nostalgiaa! Ja taidolla. Ja tarina jättää jatko-osallekin paikan. Olisimmeko silloin sitten Alastaron moottoriradallakin ja ehkä Vanaja Festivaaleillakin.

Jos jotain itse olisin enemmän kaivannut niin ehkä Apulan biisejä ja hittejä. Toisaalta tarina kertoi siitä miten tultiin Hei hei mitä kuuluu aikaan. Sen jälkeen kaikki onkin legendaa.

Teit meistä kauniin (2016)

Lajityyppi: Draama, kotimainen
Levittäjä: Kuusan Kino Ky
Ohjaaja: Tuukka Temonen

14199205_10154520708706670_186568614851803354_n 14199203_10154520708666670_7510187523096879585_n 14202718_10154520330151670_2624072054806038106_n 14191948_10154520330141670_5363524710456265698_nPääosissa: Roope Salminen, Mimosa Willamo, Iiro Panula, Tatu Sinisalo, Teppo Manner, Laura Malmivaara, Tommi Taurula, Lorenz Backman, Olga Temonen, Lotta Backlund

Ensi-ilta: 7.9.2016
Kesto: 1h 51 min
Ikäraja: 7

Tänään ennen leffailtaa kuitenkin täysi eduskuntapäivä. Eduskunnassa aloitettiin tänään syysistuntokausi ja edessä onkin aikamoinen syksy. Nyt ensimmäisenä käsittelyyn ensi vuoden talousarvio ja se työllistää meitä valtiovarainvaliokunnassa aina jouluun asti ja lisäksi isoja juttuja oikeastaan kaikilla hallinnonaloilla. Töitä siis riittää, mutta sitä en ole koskaan itse pelännytkään. Oikeastaan enemmän veltostun jos en pääse tekemään ja kunnolla.

Mukavaa syksyn alkua kaikille ja blogissa joka päivä jatkossakin tunnelmia ja tapahtumia.

Kommentit