Teette arvokasta työtä.

Blogi, perjantaina 04.10.2013

Tänään vietetään kansainvälistä Opettajien päivää. Päivää on vietetty Unescon ja Education Internationalin (EI) aloitteesta vuodesta 1994 ja tämän erityisen opettajien päivän tarkoitus on nimenomaan muistuttaa opetus- ja kasvatustyön tärkeydestä muuttuvassa maailmassa. Tänään kansainvälisenä teemana on ”A Call for Teachers”.

Itse haluan kiittää kaikkia opettajakollegoitani heidän tekemästään arvokkaasta työstä. Suomessa on maailman parhaat opettajat ja yksi tärkeä osa tätä on opettajaksi hakujärjestelmä ja se, että valituille koulutus on korkeakoulututkinto. Suomessa opettaja on maisteri ja monesti mestari. Nostan tähän rinnalle myös varhaiskasvatuksessa työtä tekevät opettajat ja kaikki muut päiväkotien ja koulujen ammattilaiset. 

Juuri eilen yksi opettajakaverini, entinen työkaverini, soitti ja oli harmissaan, että opettajiksi koulutettujen opettajien aika viedään tänä päivänä kaikkeen muuhun. Lomakkeita ja papereita riittää erilaisista suunnitelmista erilaisiin lomakkeisiin. Minusta huoli on hyvinkin ilmeinen. Ymmärrän sen, että esimerkiksi erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden asioista ja ratkaisuista pidetään kirjaan. Totta kai. Mutta kyllä tänä päivänä opettajien aikaa laitetaan paljon aivan toissijaiseen työhön. Valitettavasti.

Samaa sukua on viime päivien otsikot siitä miten opettajat joutuvat rikosoikeudelliseen vastuuseen myös puhtaista vahingoista ja onnettomuuksista kouluissa. Nyt onkin virinnyt keskustelua, että liikunnan opetusta rajoitettaisiin paljon jotta kaikki vahingotkin voitaisiin estää. Metsässä suunnistaessa kun opettaja ei voi mennä takuuseen, että kaiken sammaleen alla ei olisi liukasta kiveä tai savi ei luistaisi. Vahinko on siis aina mahdollinen. Onhan tämä maailma menossa aivan hulluun suuntaan.

Ja oma juttunsa on oppitunneilla käytettävä aika järjestyksen ja työrauhan ylläpitämiseen. On ammattiopettajien työn aliarvioimista laittaa heidät vajavaisin oikeuksin pitämään kuria ylisuurissa opetusryhmissä. Opettajan aika pitää antaa opettamiseen. Ja ennen muuta juuri opettamiseen. Kasvatusvastuu on kodeilla. Opetus kouluilla. Toki opettajat ja koulu tukevat tätä perheiden tärkeää kasvatustyötä, mutta eivät voi tehdä sitä yksin tai ilman perheiden tukea.

Itse arvostan tässä maailmassa erittäin paljon ammattilaisia kouluissamme. Heidän työtään kunnioittaakseni uusin myös esitykseni Opettaja-rekisteristä. Rekisteriin olisi tarkoitus kirjata ammattiopettajamme. Koulutus on opettajillakin sellainen kivijalka jota ei pidä väheksyä eikä aliarvioida. Hyvät oppimistuloksemme ovat suurelta osalta juuri tästä – koulutettujen opettajien arvokkaasta työstä hienojen lasten ja nuorten parissa.

Ja haluan vielä lopuksi todeta, että jatkossakin opettajilla ja kouluilla pitää antaa oikeus valita itse oppimateriaalinsa ja opetusmenetelmänsä – hankinnat voi hoitaa yhdessä tai miten vaan. Mutta opettajan pitää itse saada päättää ammattilaisena mitä ja millaisia kirjoja ja mitä oppimateriaaleja käyttää. Se on muuten yksi opettajan työn ja ammattitaidonkin arvostuksen mittari. Minä luotan suomalaisiin opettajiin.

Hyvää Opettajan päivää entiset opettajaopiskelijakaverini, entiset työkaverini ja kaikki maamme opettajat!

….

Mukava päivä takana ja parasta tässä Opettajan päivän iltajuhla Hämeenlinnassa. Tavastialla valtavasti opettajakollegoita juhlimassa ja oli mukava saada olla mukana. Monta entistä työkaveria, lukuisia opiskelukavereita ja valtavasti tuttuja opettajia OAJ ja muista jutuista. Siis taas sellainen ilta, että opettaja-aikoja ja opiskeluaikojakin kaiholla muisteli. Kiitokset siis vielä OAJ:lle ja Hämeen OAJ:lle iltajuhlasta.

Eduskunnassa tänään lyhyt päivä, mutta toki normaalivaliokunnat ja täysistunto. Istunnossa vielä itsekin puhuin lyhyesti laista jolla vainoaminen kriminalisoidaan maassamme. Tämä on ollut aihe joka on puhuttanut paljon ja olen itsekin saanut muutamia koskettavia viestejä vainoamisen uhriksi joutuneilta. Nyt siis lakikokonaisuus valmiiksi ja vainoaminen lopultakin rikokseksi. Siihen on siis keino nyt puuttua. Vainoamiseen syyllistyy siis jatkossa ihminen, joka toistuvasti uhkaa, seuraa tai tarkkailee toista. Ja, että käytös on sellaista, joka on omiaan aiheuttamaan vainotussa pelkoa tai ahdistusta. Samalla korjasimme viime kauden lakia kotirauhan rikkomisesta tekstiviestein. Jo silloin salissa ihmettelin lakia jossa vaatimuksena oli, että vastaanottajan piti olla omassa kodissaan ja lähettäjänkin vielä se tietää, että tekstiviestipommittaminen olisi täyttänyt kotirauhan rikkomisen. Sanoin silloin, että minusta se on järjetön vaade ja nyt siitä luovuttiinkin. Tekstiviestipiinaamiseenkin voidaan nyt siis puuttua. Viestintärauhan rikkomiseen syyllistyy jos lähettää häiritsemismielessä useita tekstiviestejä tai soittaa häirintäpuheluita. Jälleen siis pari tärkeää korjausta lakiin tai yksi lisäys ja yksi korjaus.

Nyt jo kotona. Kello 22.37 ja aika kiittää tästä päivästä. Huomenna ratsaille mars.

 


 

Kommentit