Laukkaa. Täyttä laukkaa

Blogi, lauantaina 05.10.2013

Tänään pitkästä aikaa vapaapäivä. Nautittu siis hevosen kanssa ja ihasteltu myös syksyistä kaunista luontoakin Lopen Isokorkeella. Voisiko vapaapäivää sen paremmin viettääkään.

Aamulla annoin kuitenkin kannanoton liittyen OKM:n suunnitelmiin siirtyä kouluissamme keskitettyyn oppimateriaaliin. Itse entisenä opettajana ja muutenkin opettajien osaamista ja työtä arvostavana ja sen hienoudet ja ennen muuta vahvuudet hyvin tuntien haluaa säilyttää opettajilla oikeuden valita oppimateriaalinsa itse jatkossakin. OKM haluaisi murtaa tämän keskeisen korkean ja laadukkaan peruskoulumme kulmakiven nyt säästötoimenpiteenä. Esityksen mukaan  peruskoulujen ja lukioiden oppimateriaalit päätettäisiin ja hankittaisiin jatkossa keskitetysti valtion toimesta.

Kyllä laadukkaan peruskoulumme yksi kulmakivi on juuri korkeastikoulutettujen opettajien vapaus valita parhaat mahdolliset oppimateriaalit ja opetusmenetelmätkin tapauskohtaisesti. Keskitetty ja pakotettu oppimateriaali laskisi suoraan koulutuksemme laatua ja tasoa. Tällainen ylhäältä annettu kaikille sama ja tasapäistävä materiaalimalli ei tukisi erilaisia oppilaita ja erilaisia tapoja oppia ja myös opettaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ehdotus sisältyi valtiovarainministeriölle annettuun toimintaohjelmaan, jolla kuntien tehtäviä ja velvoitteita vähennettäisiin. Itse olen näihin talkoisiin toki valmis, mutta en siis hinnalla millä hyvänsä. En ole valmis uhraamaan laadukasta peruskoulua tässä. Sen sijaan esimerkiksi uuden opetusteknologian hankintaa voisi pohtia keskitetysti. Olisi varmasti hyötyä, että älytaulut ja muut tekniset järjestelmät, ns. rauta, keskustelisivat keskenään ja olisivat perustaltaan samanlaisia vaikka koululainen tai opettaja vaihtaisikin koulua. Tässä valtio voisi minusta koordinoida hankintaa ja myös taata sen, että kaikille kouluille saadaan nykyaikaiset järjestelmät. Mutta sen jälkeen koneille tulevan materiaalin pitää olla opettajien itsensä valittavissa ja eri kustantajien ja tekijöiden tarjottavissa.

Samalla haluan ottaa myös kantaa perussuomalaisten esitykseen jonka mukaan koulujemme maksuttomasta kouluruuasta luovuttaisiin. Tätä esitystä en voi missään tapauksessa kannattaa. Hyvä kouluruoka on toinen peruskoulumme kulmakivi korkeatasoisen opetuksen lisäksi ja samalla monelle lapselle jo tänä päivänä päivän ainoa oikea kunnollinen lämmin ateria.

 

 

Kommentit