Täysin rokotettu

Blogi, lauantaina 03.07.2021

THL toteaa sivuillaan, että ”Täysin rokotettuna sinun on varsin turvallista tavata muita ihmisiä yksityisissä sisätiloissa ilman maskia tai turvavälejä.” Onpa muuten vapauttava tunne.

Ojensin käsivarteni nyt toisen kerran koronarokotteelle ja nyt siis saatu ainakin toistaiseksi tarvittavaksi annokseksi määritelty kaksi annosta BioNTech-Pfizerin Comirnaty (eli BNT162b2) -rokotetta.

Ja täytyy kyllä sanoa, että ammattilaiset hoitavat tämänkin homman hienosti. Paikat tehnyt koronaturvallisiksi ja homma sujuvaa sisääntulosta piikin kautta jälkiodotteluun ja sitten ulos. Maamme terveydenhoitojärjestelmä toimii siis mitä parhaiten vaikka pääministeri Sanna Marinin hallitus ja terveysministeri Krista Kiuru menivätkin tällä viikolla koko kansanterveyslain ja erikoissairaanhoitolain kumoamaan.

Tällä viikolla THL eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi tuoreimman tutkimmuksen jonka mukaan tämä toinen koronarokoteannos on itseasiassa välttämätön, jotta varsinkin ikääntyneet ja myös ns. koronan riskiryhmiin kuuluvat saavat kattavan tai ainakin riittävän suojan koronavirusta vastaan. Tutkimuksen mukaan rokotteet suojaavatkin nimenomaan parhaiten juuri vakavalta taudilta kuin lievältä infektiolta.

Heinäkuu 2. päivänä julkaiseman tutkimuksen mukaan yhdenkin annoksen antama suoja on jo merkittävä, mutta se ei aina estä tartuntaa eikä joissain tapauksissa myöskään sairaalahoitoa vaativaa vakavaa koronavirustautia. Siksi tämä toinen piikki on syytä käydä hakemassa.

”Tutkimus toteutettiin suomalaisten terveydenhuollon rekisterien avulla, ja siinä selvitettiin ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen synnyttämää suojatehoa koronavirusinfektiota ja sairaalahoitoa vaativaa koronavirustautia vastaan. Tutkimuksen tulokset ovat alustavia, eivätkä ne ole vielä käyneet läpi tieteellistä vertaisarviointia.”

Toinen annos suojaa tehokkaasti vakavalta taudilta

”Ikääntyneillä mRNA-rokotteiden suojateho oli ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen koronavirustartuntaa vastaan keskimäärin 45 prosenttia, eli noin 45 sadasta koronavirusinfektiosta estyi ensimmäisen rokotuskerran jälkeen. Sairaalahoitoa vaativaa vakavaa koronavirustautia vastaan teho oli 63 prosenttia. Riskiryhmiin kuuluvilla tulokset olivat 40 prosenttia tartuntaa vastaan ja 82 prosenttia sairaalahoitoa vaativaa tautia vastaan. Suojatehot laskettiin aikaisintaan kolme viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen.”

THL:n tiedotteessa asiantuntijalääkäri Eero Poukka totesi, että ”Ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen on siis vielä hyvin mahdollista saada tartunta ja sairastua. Koronarokotteet suojaavat paremmin vakavalta taudilta kuin lievältä infektiolta samaan tapaan kuin kausi-influenssarokotteet”.

”Ikääntyneillä mRNA-rokotteiden suojateho nousi toisen annoksen jälkeen 75 prosenttiin tartuntaa vastaan ja 93 prosenttiin sairaalahoitoa vaativaa tautia vastaan. Riskiryhmillä vastaavat luvut olivat 77 ja 90 prosenttia.”

Poukan mukaan ”nämä luvut ovat selvä osoitus siitä, että toinen koronarokoteannos kannattaa ottaa. Toinen annos nostaa suojan erinomaiseksi sekä ikääntyneillä että riskiryhmiin kuuluvilla”.

”Adenovirusvektorirokotteen suojateho samaa tasoa kuin mRNA-rokotteilla
AstraZenecan adenovirusvektorirokotteen suojateho oli riskiryhmillä aikaisintaan kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä rokoteannoksesta 42 prosenttia tartuntaa vastaan ja 62 prosenttia sairaalahoitoa vaativaa tautia vastaan.”

THL:n tilastotutkija Ulrike Baum totesi samalla, että ”Kun huomioidaan tutkimustulosten melko suuret luottamusvälit, emme havainneet merkittävää eroa mRNA- ja adenovirusvektorirokotteiden suojatehon välillä. Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemmin esimerkiksi Britanniassa tehdyistä tutkimuksista”.

”Toisia AstraZenecan rokoteannoksia oli annettu tutkimusaikana vielä vähän ja iäkkäille annettujen adenovirusvektorirokotteiden määrät olivat pieniä. Sen vuoksi niistä saatua tietoa ei voitu hyödyntää analyysissa. THL jatkaa koronarokotteiden suojatehon seurantaa rokotusten edetessä, jolloin myös adenovirusvektorirokotteiden tehoa voidaan arvioida laajemmin.

Koronarokotteiden tehoa seurataan myös nuoremmissa ikäryhmissä sitä mukaa, kun rokotukset etenevät. Muista maista saatujen tutkimustulosten mukaan koronarokotteiden teho on alle 70-vuotiailla keskimäärin parempi kuin tätä iäkkäämmillä. Tutkimuksista saataviin tehotuloksiin vaikuttavat tutkittujen iän ja perussairauksien lisäksi se, mitä viruksia ja niiden muunnoksia väestössä on juuri tutkimuksen aikana liikkeellä.

Tutkimuksessa mukana tiedot lähes 1,7 miljoonan rokotetun osalta

Tutkimus tehtiin tarkastelemalla terveydenhuollon rekisteritietoja aikaväliltä 27.12.2020 – 24.5.2021. Analyysissa selvitettiin tiedot kaikkiaan runsaan 900 000 ikääntyneen ja lähes 775 000:n sairautensa vuoksi vakavan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvan henkilön koronarokotuksesta, mahdollisesta sairastumisesta koronavirustautiin ja tautiin liittyvästä sairaalahoidosta. Käytetyt rekisteritiedot eivät sisällä henkilötietoja, joista yksittäinen ihminen voitaisiin tunnistaa.

Ikääntyneistä eli 70 vuotta täyttäneistä vähintään ensimmäisen koronarokoteannoksen oli saanut 89 prosenttia. Riskiryhmään kuuluvat olivat iältään 16–69-vuotiaita ja heistä 69 prosenttia oli saanut ainakin yhden koronarokoteannoksen. Tutkitut riskiryhmät vastasivat taustasairauksiensa puolesta pieniä poikkeamia lukuun ottamatta hyvin pitkälle koronarokotusjärjestyksen riskiryhmiä.”

Riskiryhmien koronarokotusten järjestys

Tutkimusartikkeli: Effectiveness of vaccination against SARS-CoV-2 infection and Covid-19 hospitalization among Finnish elderly and chronically ill – an interim analysis of a nationwide cohort study 

Mielenkiintoinen tutkimus ja toivottavasti tämä kahden rokotteen kattavuus saadaan nyt riittävän korkealle tasolle mahdollisimman pian ja samaan aikaan pidettyä myös Intian deltamuunnos kurissa. Tässä eletään nyt tärkeitä hetkiä koronan kuriinsaamiseksi ja toivottavasti myös taltuttamiseksi.

Lopen Perunankukkapäivä avasi normaalimpaa kesää

Tänään Lopella vietettiin sitten jälleen perinteistä uuden perunan juhlaa. Lopen Perunankukkapäivä jäi viime kesänä väliin, mutta tänään pääsimme jälleen pottuilemaan Lopen punaiselle torille. Helteinen päivä ja väkeä nyt aika vähän liikkeellä ja tuntui kuitenkin jo siltä, että vaikka korona edelleen vähän takaraivossa tuntuikin ja pitääkin tuntua, niin kyllä tässä kohti normaalimpia aikoja mennään.

Iso kiitos Aimo Alholle joukkoineen markkinoiden järjestämisestä. Ja tänään joimme torilla myös kahvit Kontron Onnin muistoksi muutaman Onnin ystävän ja kaverin kanssa. Onni oli Lopen torin ja markkinoiden isä ja kova tekijä monessa muussakin.

Taidetaan lähteä vielä Saarijärvelle mato-ongelle.

….

Saviniemen Kallen perintö elää upeasti Saarijärven mato-onkikisoissa

Lopen Kalavireen lasten onkitapahtuma keräsi jälleen 120 lasta mato-onkimaan Saarijärven rannalle. Upeasti elää Kalle Saviniemen perintö tutussa niemennokassa! Iso kiitos taas tekijöille! 🐟

Paikalla siis vanhempineen varmaan kolme sataa henkeä ja upeita palkintoja kaikille pienille onkijoille ja myös ihan kesän paras puffetti.

Tämä oli 24. kerta, kun Saviniemessä mato-ongittiin ja jälleen ennätysmäärä kalastajia. Ensi vuonna sitten juhlavuosi ja juhlakilpailu. Tullaan!

 

 

 

 

Kommentit