Hosumalla ei tule kuin huonoa lainsäädäntöä – Eduskunnan kevätkauden viimeinen istuntopäivä, vai onko sittenkään?

Blogi, perjantaina 02.07.2021

Korkeimman oikeuden esittelijäneuvos Ville Hinkkanen twiittasi eilen oheisen kuvan tekstillä: ”Sote-asiantuntijat: ymmärränkö oikein, että voimaanpanolailla on tästä päivästä lukien kumottu mm. kansanterveyslaki ja erikoissairaanhoitolaki, vaikka järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille vasta 2023? Mihin säännökseen järjestämisvastuu siirtymäaikana oikein perustuu?🤔”

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hosumalla tekemän sote-uudituksen ongelmat paljastuvat ryminällä. Eilen ensimmäinen ja ehkä vakavin ongelma tuli esille, kun julkisuuteen kerrottiin, että Marinin hallitus kumosi sote-paketillaan 1.7.2021 lähtien kansanterveyslainja myös erikoissairaanhoitolain. Tästä seuraisi tietenkin sitten se, että, että kukaan ei ole nyt vastuussa sote-palveluiden järjestämisestä ennen vuotta 2023.

Ja tämän perään perustuslakiasiantuntija Martin Scheinin oheisella saatteella: ”Ei kai muu auta kuin että eduskunta, vaikkapa lakialoitteen pohjalta, muuttaa 69 §:ää niin että voimaantulo 2023 koskee myös 2 §:ää, kaikissa suhteissa taikka asiakohtaisesti. Voimaantulosäännöksen muutos tulisi voimaan taannehtivasti 1.7.2021. Tuskinpa siinä olisi PL-ongelmaa”

Maamme on siis käsittämättömässä tilassa ja nyt varmasti Sosiaali- ja terveysministeriössä etsitään keinoja tilanteen korjaamiseksi. Ehkä myös peiliä kannattaisi jälleen kerran käyttää.

Tällaisia tulee kun isoja kokonaisuuksia tehdään älyttömällä kiirreellä ja huonosti valmistellen. Ja kun vielä tähän yhdistetään eduskunnassa asian hosumalla tehty käsittely Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa puheenjohtaja Markus Lohen (kesk.) johdolla, niin sotku on valmis. Perusteellisessa ja huolellisessa käsittelyssä nämä olisi ehditty käydä läpi ja katsoa kuntoon, mutta nyt valitsivat toisenlaisen tien ja sen kivikoissa ollaan nyt.

Itä-Suomen yliopiston hallinto-oikeuden tutkijatohtori Matti Muukkonen alleviivasi ongelmaa toteamalla, että ”Ongelma voi olla, ettei niitä oikein voi säätää enää sellaisina takaisinkaan”.

Sellainen sotku heti alkuun ja lainsäädäntösotkujen lisäksi tämän sosiaali- ja terveysuudistuksen käytännön ja toimeenpanon ongelmat ovat sitten ihan omaa luokkaansa. Niihin törmäämme vielä monen monet kerrat ennen vuotta 2023 ja silloin vuodenvaihteessa voi päällä olla täysi karikko.

Mutta katsotaan mitä eduskunnassa asialle voidaan tehdä. Nyt pitäisi etsiä kiireisesti perustuslainmukainen ratkaisu ongelman korjaamiseksi ja päästä sitten eteenpäin. Eduskunnassa siis tänään kevätsistuntokauden viimeinen täysistunto, vai onko sittenkään?

Kello 20.04 ja kesätauko. Lomaksikin sitä toiset sanovat ja pitkäksikin osa. No, katsotaan nyt kuinka kauan tässä maltalan olla tekemättä mitään. Ehkä ensi keskiviikkoon tai oikeastaan jo maanantaina näyttää kalenterissa olevan taas jotain. Mutta eduskunta nyt kuitenkin kesätauolle ja tänään hyväksyimme tuon ns. Raja-HE:n eli saadaan lopultakin jotain järkeä ja tolkkua tähän maahamme tulemiseen ulkomailta.

Kravatti pois 🙂

Sosiaali- ja terveysministeriö sai tänään tehtäväkseen korjata tuon sote-sotkun. Jännä nähdä kuinka pitkään maamme terveydenhoito toimii ilman voimassa olevaa lakia. Nyt siis kansanterveyslaki ja myös erikoissairaanhoitolaki on kumottuna ja näitä tehdään tällä hetkellä ns. lainsäädättömässä tilanteessa. Historiallista sotkua sekin. Toivottavasti jo ensi viikolla kuitenkin saisivat tätä selvitettyä.

Nyt saunan lämmitykseen ja pestään Helsingin pölyt pois. Aikamoinen kevät ollutkin.

 

Kommentit