Tatu tuli eduskuntaankin.

Blogi, torstaina 10.10.2013

Tuima.fi-lehti kertoi jutussa Tatusta, joka ei halua tehdä työtä eikä opiskella. 26-vuotiaalle nuorelle ”Kun sossun tuki riittää”. Juttu kertoo miten Tatu on herännyt vasta illansuussa ja ”makaa sohvallaan kalsareissaan ja pelaa videopeliä”.

Tuima kirjoittaa, ”Lain mukaan toimeentulotuen pitäisi laskea, jos toimeentulotuen saaja on kieltäytynyt hänelle tarjotusta työstä tai muusta työllistämistoimenpiteestä ilman hyväksyttävää syytä, tai jos työnhaun ei katsota olevan aktiivista.” ”Tatu ei ole koskaan ollut sosiaalitoimiston järjestämässä koulutuksessa eikä ottanut vastaan työvoimatoimiston tarjoamaa työtä. Tatun kokemuksien mukaan tuet pysyvät samana pienellä vaivannäöllä.”

”– Riittää, että teet jotain tuen eteen. Ilmoittaudut kurssille, sitten ne katsovat sosiaalitoimistosta, että se on ilmoittautunut, eli tukea ei tarvitse laskea. Sitten et vain ikinä mene sinne kurssille.”

Aihe nousi esille eilen eduskunnassakin. Sen nosti esille kollegani Ben Zyskowicz. Ben viittasi Tatuun toteamalla, että ”me emme riittävästi yhteiskunnassa arvosta työn tekemistä. Tällä hetkellä kansaa raivostuttaa ja pöyristyttää (Tatun tapaus).”

Istunnossa Tatu sai puolustajikseen joukon vasemmistoreunan kansanedustajia. No olisihan se ihan kauheaa jos Tatu ei rahojaa saisi. Täh?

VBen totesi, että tatu on onnistuneesti vältellyt sekä työn tekemistä että muita työvoimapalvelun toimia. ”Miten yhteiskunta tämmöiseen henkilöön nyt sitten suhtautuu? No, suhtautuu siten, että maksamme yli 1 000 euroa kuukaudessa niiden ihmisten verorahoja, jotka tekevät työtä ja maksavat veronsa.”

Ben Zyskowicz jatkoi kysymällä, että ”Tätäkö me todella haluamme?” Ja vastasi itse ”minä en ainakaan halua”. Ja samalla kiitti sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikkoa siitä, että hän on ryhtynyt toimiin tällaisten epäkohtien korjaamiseksi. Risikko on tehnyt aloitteen sosiaaliturvan vastikkeellisuudesta. Tatujen olisi siis tulevaisuudessa pakko pakko osallistua ”yhteiskunnan toimintaan”. Pohjana tässä olisi hahmotella jonka mukaan työtön voisi osallistua kunnan ehdottamiin töihin pari tuntia päivässä ja tästä työstä kieltäytyminen pienentäisi tukea 10-30 prosenttia. Vastaavasti osallistuminen korottaisi tukea. Työnteosta siis tulisi tässäkin tapauksessa aina kannattavaa.

Kyse siis nyt tatuista, jotka määrätietoisesti kieltäytyvät töistä. Ei siis heistä jotka eivät työtä löydä tai sitä ei heille tarjota.

Olen Benin kanssa samaa mieltä. Määrätietoisen ja systemaattisen työstä kieltäytymisen tulee johtaa tukien leikkaamiseen.

Toisaalta annan tukeni myös esityksille joiden mukaan toimeentulotukea hakevien olisi jatkossa myös tavattava esimerkiksi sosiaalityöntekijä. Monissa tilanteissa tämä nokatusten tapahtuma hetki voisi olla nuorelle ja vanhemmallekin tuen hakijalle tukiakin arvokkaampi.

Toinen kollegani Arto Satonen kiteytti tilanteen eilen istunnossa näin: ”Ei voi olla niin, että jos vain ajattelee, että en halua tehdä töitä enkä opiskella, niin muut elättävät. Näin se ei voi olla, ei tämä yhteiskunta näin voi pyöriä.”

Mitä mieltä sinä olet?

Kello 20.57. Tänään pitkästä aikaa jäin Helsinkiin yöksi. Pitkä päivä ja aikainen aamu. Se on yhdistelmä, että välillä on vain pakko tehdä näin. Tänäänkin eduskunnalla reilu 10 tunnin päivä. Mutta ei valiteta. Työstään kun tykkää ja tekee sitä innolla niin ei sitä edes huomaan kun kello tikittää.

Tuntuu siltä, että tänään kello tikitti kovaa vauhtia myös Greenpeace ja Hautala -sopassa. Kyselytunnilla pääministeri ei enää suoraan antanut luottamusta Heidi Hautalalle ja lisäselvitysten vaatiminen avoimesti ja kaikki paljastaen ei lupaile hyvää. Jäi tunne, että jotain on vielä julki tulematta. Yksi sellainen on laivayhtiön johdon kuuleminen ja kertoma tapahtuneista ja ehkä jotain muutakin. Vihjailut Greenpeacen suojeluksesta ovat vakia ja sellaisiakin jo illalla tv:ssä esitetty. Mutta niin kuin sanoin parempi ja tärkein ensin tutkia ja sitten on aika vetää johtopäätöksiä. Ja ratkaisevassa roolissa tässä nyt Vihreiden eduskuntaryhmä ja sen jälkeen eduskunnan luottamus. Valitettavasti näissä asioissa usein toimii entisen opettajani Matti Kytömäen oppi ”kuka kerran keksitään, sitä aina epäillään”. Katsotaan mitä huominen pääministerin määräämä tiedotustilaisuus paljastaa, jos siihen asti asia kehittyy.

Muuten tänään jatkoimme valiokunnissa asioiden eteenpäin viemistä. Puolustusvaliokunnassa budjettilausuntomme jo kohta valmis ja siinä suurin huoli PV:n riittävästä rahoituksesta nyt ja ennen muuta 2015 eteenpäin. Aiheestahan olen täällä lukuisia kertoja kirjoittanut aiemminkin ja oma kantani on varmasti hyvinkin selvä. Kertausharjoitusmäärärahat pitää saada riittävälle tasolle mahdollisimman pian ja määrärahat toimintaan ja materiaaliin nostettua 2015 eteenpäin suunnitellun mukaisesti. Tähän toivon kaikkien puolueiden ensi vaaleissa sitoutuvan. 

Tänään kyselytunnin jälkeen istunto lyhyt. Oikeastaan vain muutama asia esillä ja itsekin puhuin ainostaan yritysten ja maatilojen sukupolvenvaihdoksista. Niitä pitäisi nyt tukea määrätietoisesti, että tuhannet työpaikat saadaan säilytettyä. Paras keino olisi perintöverosta ja lahjaverosta luopuminen määräajaksi. Esimerkiksi 5-10 vuotta olisi riittävä turvaamaan näiden maatilojen ja yritysten jatkon yli sukupolvenvaihdosvyöryn. Katsotaan miten asia etenee ja kannattaa muistaa se, että vaikka luopuisimme kokonaan perintöverosta siis kaikkien perillisten osalta niin verokertymä Ruotsista saatujen kokemusten kautta kasvaisi suuremman myyntivoitto- ja luovutusvoittoverotuksen kautta. Asia siis kannattaisi nyt pikaisesti katsoa läpi.

Mutta päivä nyt paketissa. Kiitos vielä muutamasta viestistä liittyen aamuiseen Sossu-Tatu -kirjoitukseeni. Aiheen nostin tänään myös eduskuntaryhmässämme esille ja toivotaan, että sekin asia korjaantuu.

 

 

Kommentit