Taskuunperuutus ilman käsiä – Timo Heinonen koeajoi uuden Volkswagenin maakaasu-Passatin

Uutiset, sunnuntaina 11.10.2009

Kansanedustaja Timo Heinonen jatkoi ympäristöystävällisten autojen koeajosarjaansa ajaen nyt uuden maakaasulla toimivan perheautokokoluokan VW Variant 1.4 TSI EcoFuel DSG:n. Maakaasua käyttävän automaattivaihteiden Passatin voimalähteenä on EcoFuel-moottori, joka perustuu kaksoisahdettuun bensiinin suorasuihkutuksella varustettuun 1,4-litraiseen TSI-moottoriin. Maakaasuautossa ei ole jouduttu tinkimään mistään ja täydellinen perheauto täyttää vaativammakin toiveet.

– Pitkään aina väitettiin, että maakaasuautot ovat tehoiltaan vaatimattomia, ulkomuodoiltaan tökeröitä eivätkä sovi perhekäyttöön. Kyllä tämä Passat nyt kerta heitolla viimeistään tyrmää nämä kaikki vanhat uskomukset ja urbaanit citylegengat, totesi Timo Heinonen koeajoviikonloppunsa jälkeen. Passatin 1,4 litraisesta turboahdetusta TSI-moottorista irtoaakin tehoja 150 hevosvoimaa ja auto kiihtyy nollasta sataan alta kymmenen sekunnin.
Heinonen kehui liikennetoimittaja Kare Aspilta koeajoon saamansa auton ajettavuutta ja erityisesti sen automaattista 7-portaista DSG-vaihteistoa.

– Hauska tuttavuus oli myös ensi kosketukseni Park Assist –parkkeerauslaitteeseen. En oikein tahtonut uskoa ja luottaa, että taskuunperuutus voi onnistua ilman käsiä. Itseasiassa se onnistui huomattavasti paremmin ilman näitä käsiä, nauroi Heinonen

Passatin moottori käy ensisijaisesti aina maakaasulla, mutta kaasun loputtua on vielä käytettävissä 31 litrainen bensiinitankki. Maakaasua autoon mahtuun 21 kg ja se tarkoittaa normaaliajossa noin 480 km matkaa. Maakaasu ja bensatankin yhteismatkaksi tullee näin normaali yli 900 km ajomatka.

– Maakaasu on erittäinkin varteenotteva vaihtoehto tämän auton myötä. Maakaasuhan on hyvinkin ekologinen vaihtoehto. Se ei sisällä rikkiä tai raskasmetalleja ja myös täysin hajuton. Vielä kun biokaasu tulee rinnalle niin valinta on aikalailla helppo, totesi Heinonen, mutta harmitteli sitä, että nykyisellä päästöperusteisellakin autoverotuksella maakaasu-Passatin hinta jää bensa- ja diesel-koneita korkeammaksi.

– Kyllä tuo ”virhe” pitäisi pystyä korjaamaan. Itseasiassa ongelma kasvaa vielä isommaksi kun polttoaineiden verotuksessa siirrytään päästöperusteiseen veroon. Ongelma on se, että jos huomioon otetaan vain hiilidioksidipäästöt ja unohdetaan muut päästöt niin verotus on maakaasulle tappioksi, kertoi Heinonen ja lupasi jatkaa työtä vielä asian parissa.
Siperiasta Suomeen tuotavalla maakaasulla ajaessa ei synny nimittäin lainkaan hiukkaspäästöjä.

– No myönteistä on se, että polttoainekuluissa säästää noin kolmasosan jos vertaa kulutusta bensaa ja toisaalta onneksi kaasuautosta ei tarvitse maksaa käyttövoimaveroa.
Tällä hetkellä Suomessa on yksitoista julkista maakaasun tankkausasemaa ja Gasum on laajentamassa verkostoa kovalla tahdilla. Tavoitteena lähivuosina 30 aseman verkosto.

– Siis hienoimmaksihan tämä homma menee silloin kun saa oman kotinsakin maakaasun piiriin. Silloin tankkaus onnistuu myös autotallissa yönaikana hieman lohkolämmittimen tapaan kotitankkauslaitteella.

Heinonen kertoi ekologisten autojen koeajosarjansa jatkuvan seuraavaksi Toyotan Priuksella. Heinonen oli myös mukana järjestelemässä Eduskunnassa ja Finlandia talolla Mitsubishi Motorsin kanssa järjestettyä sähköautojen koeajopäivää.

– Kyllä tällä saralla otetaan nyt sellaisia harppauksia eteenpäin, että heikompaa alkaisi jo huimata. Nyt olemme kuitenkin jo siis saavuttaneet sen kipupisteen, että ollaakseen ekologinen niin ei tarvitse autosta muuten tinkia.

Kommentit