Kansanedustaja Timo Heinonen huolissaan nuorten liikenneonnettomuuksista

Uutiset, perjantaina 09.10.2009

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) on huolissaan nuorille tapahtuvista liikenneonnettomuuksista. Nuorten liikenneonnettomuudet ja -tapaturmat nousevat esiin tasaisin väliajoin mediassa. Heinonen sanookin, että yrityksistä huolimatta nuorille kuljettajille tapahtuneita liikenneonnettomuuksia ja kuolemantapauksia ei ole pystytty vähentämään vaan määrät ovat edelleen pysyneet korkealla. Suomessa kuten monissa muissa EU- maissa nuoret kuljettajat ovatkin onnettomuustilastojen kärjessä.

Heinonen nosti eduskunnassa esille muun muassa Saksan nuorten kuljettajien liikenneturvallisuuden parantamismallin. Saksa otti elokuussa 2007 käyttöön säännön, jossa uuden kuljettajan tulee olla kaksi ensimmäistä ajovuottaan vesiselvä. Jos uusi kuljettaja puhaltaa promilleja ratissa, häntä sakotetaan 125 eurolla. Puhaltamalla puoli promillea tai enemmän kuljettaja saa automaattisesti ajokiellon. Saksassa otettiin myös käyttöön kokeilu missä jo 17 vuotta täyttänyt saa ajaa 18-vuotis syntymäpäivään asti kokeneen ja nuhteettoman apukuskin, esim. oman äidin tai isän, kanssa.

– Olisin valmis pohtimaan myös näitä keinoja. Esimerkiksi Liikenneturvan tekemät kampanjat asian puolesta ovat hyviä, mutta ehkä olisi aika ottaa myös kovempia keinoja käyttöön nuorten liikenneturvallisuuden parantamiseksi, painotti Heinonen ja vaati ministeriltä toimia asian korjaamiseksi.

Kommentit