Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa jälleen Venäjän presidentti Vladimir Putinin – Muuttaako Venäjän vaikeneva talouspolitiikka maan suhtautumista muuhun maailmaan?

Blogi, keskiviikkona 22.08.2018

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkusti tänään Venäjälle Sotshiin tapaamaan virkaveljeään Venäjän presidentti Vladimir Putinia. Edellisestä tapaamisesta on siis vain kuukausi aikaa ja tilanne onkin pienen maan presidentille poikkeuksellinen. Neuvottelu- ja keskusteluyhteys on poikkeuksellisen hyvä ja toivottavasti se osaltaan rakentaa myös uutta yhteyttä Venäjän ja EU:n, mutta myös koko muun maailman välille.

Botsharp Rutsheissa järjestettävässä tapaamisessa esille nousivat varmasti laajasti eri ajankohtaiset asiat. Väistämättä myös Helsinki 2018 -tapaamisen anti ja jatko ja sen myötä mm. Syyria, Ukraina ja Itämeri ja lentokoneiden pimeät lennot. Erityisesti Ukrainan tilanteessa on nyt toivottu Niinistöltä lisää toimia ja aktiivisuutta ja tätä tehtävää hän varmasti Putinin kesäasunnolla jatkoi.

Työvierailun päätteeksi presidentit pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden. Tässä esille nousi myös turvallisuus mistä presidentit olivat kahden keskenkuntoinen keskustelleet. Putin totesi Natosta, että NATO siirtää koko ajan infrastruktuuriaan lähemmäksi Venäjää, mutta he eivät kuulemma ole näin toimineet vaan vasta vain vastanneet NATOn toimiin. Venäjän vastaus on ollut järjestelmä mitä voidaan käyttää torjunnan lisäksi myös keskipitkän matkan ohjusten ampumiseen. Putin mainitsi myös sen, että heidän tapaan myös NATO on järjestänyt ja järjestää Itämerellä suuria sotaharjoituksia.

Kuvankaappaus Yleltä. Ylen grafiikka kuvaa hienosti tämän tasavallan presidentti Sauli Niinistön aktiivisuuden ja toimet.

Niinistö muistutti, että Suomella tai Suomessa ei ole sellaisia ohjuksia mistä Putin puhujia alleviivasi, että nyt tarvitaan työtä sen eteen, että keskinäinen ymmärrys paranisi maailmassa. Tätä työtä Niinistö sanoi itse erityisesti nyt tekevän ja haluavan tehdä.

Presidentit keskustelivat myös pimeistä lennoista eli ns. Transpondereiden käytöstä Itämerellä. Tästä Niinistö teki aikanaan esityksen ja se myös tuotti Venäjän puolelta tuloksia. Putin totesikin, että Venäjä tukee Niinistön aloitteita Itämeren jännitteiden lieventämiseksi lentokoneiden suhteen. Putin totesi kuitenkin, että ”Nato ei ole suostunut tähän aloitteeseen”. Tämä muuten on tärkeä ja huolestuttava huomio.

Te jotka seurasitte myös presidenttien lentoja netistä kun Trump ja Putin tulivat Suomeen niin ehkä huomasitte saman minkä itsekin. Putinin kone näkyi seurannassa. Trumpin kone lensi pimeänä ja tulon havaitsi vain siitä, että muut koneet jäivät pyörimään ilmaan odottamaan vuoroaan.

Putin nosti esille tiedotustilaisuudessa myös Niinistön ympäristöaloitteet erityisesti Arktisella alueella. Tavoite on vähentää mustan hiilen käyttöä ja hillitä ilmastonmuutosta. Merenkulussa on tavoite siirtyä ympäristöystävällisempään nesteytettyyn kaasuun. Tätä työtä jatkaakseen Niinistö toisti Putinille kutsun osallistua Arktisen neuvoston huippukokoukseen ja Putin vastasi kutsuun myönteisesti. Hyvä yhteistyö siis maittemme presidenttien välillä saa jatkoa.

Putin kiitti vielä julkisesti Niinistöä Helsingin tapaamisen järjestelyistä ja piti tapaamista Donald Trumpin kanssa hyödyllisenä. Putin myös mainitsi maittemme väliset kauppasuhteet ja niiden myönteisen kehittymisen ja totesi, että Niinistön kanssa on miellyttävää keskustella ja keskustelut kehittävät maiden välisiä suhteita.

Ylellä Niinistö totesi vielä, että ”En ole tällä matkalla kuullut ainuttakaan kriittistä sanaa Suomea kohtaan”.

Mielenkiintoinen päivä ja anti myös jo yksin julkisuuteen kerrotun osalta myönteinen. Itse pohdin sitä, että missä vaiheessa Putin joutuu muuttamaan toimintatapaansa sillä maan taloustilanne on koko ajan heikkenevä ja vaikeneva.

Putin on joutunut etsimään ratkaisua myös mm. suunnitelmilla nostaa eläkeikää. Venäjällä eläkeiät ovat hyvin alhaiset, mutta nyt miesten eläkeikää on tarkoitus nostaa 65 vuoteen 60 vuodesta ja naisten 55 vuodesta 63 vuoteen siirtymäaikojen jälkeen. Tämä suunnitelma ei mennyt läpi MM-jalkapallon huumassakaan ja itseasiassa kisat ja myös mm. Olympialaiset ovat aiheuttaneet arvostelua rahantuhlauksen näkökulmasta.

Venäjän kansantalous on kriisissä ja eläkeiän lisäksi sitä rasittavat myös mm. muutkin ikääntymisen kustannukset sekä vähäinen syntyvyys ja huono talouskehitys. Eikä kansainväliset USA ja EU:n pakotteet ole tilannetta yhtään helpottaneet. Päin vastoin.

Mielenkiintoista nähdä mitä tulevaisuus Venäjällä tuo tullessaan. Pitkään raha riitti pitämään väkeä tyytyväisenä, mutta nyt tilanne näyttää muuttuvan ja saattaa tapahtua suuriakin. Tekeekö Putinin jotain ennen sitä niin sen aika näyttää.

Hieman vielä flunssa minua kiusannut. Tänään en tilaisuuksiimme osallistunut Oulussa vaan nyt oli pakko laittaa miestä kuntoon ja tehdä töitä vain sisätiloissa. Kröhä ja yskä sellaista, että ei järkeä muita nyt sairastuttaa.

Onneksi nyt helpottaa ja huomenna pitäisi päästä Helsinkiin ja Maanpuolustuskorkeakoululle ja perjantaina sitten aamusta TV-nauhoitukseen ja myös ylimääräiseen Puolustusvaliokunnan kokoukseen. Kokouksessa esillä Ranskan interventioaloite.

Kommentit