Tartuntatautilain tiukennukset eivät saa johtaa järjettömyyksiin – Nyt uhattuna kuntoutukset, valmennukset, vastuullinen kuntosalitoiminta, koirahallit ja ratsastusmaneesit

Blogi, keskiviikkona 17.03.2021

Tartuntatautilain tulkinnasta näytti tulleen pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukselle ja ministeri Krista Kiurulle (sd.) arvovaltakysymys. Aluehallintovirastot noudattivat varsin hyvin tehtyä lakia ja sen suomaa tapauskohtaista arviointia. Tämä mahdollisti esimerkiksi tilaltaan isojen kuntosalien toiminnan jatkumisen ajanvarausjärjestelmin ja enintään 10 hengen ryhmin. Esimerkiksi meillä Lopella paikallisen seuran pyörittämä Lopen Kunto ja Voima Team:n sali pystyi toimimaan erinomaisen hyvin. Käytinkin tätä malliesimerkkinä eilen myös eduskunnan täysistunnossa. Seuran salille tuli sähköinen varauskirja ja paikalla sai olla enintään heidän salilla kuusi henkeä ja desinfioinnit yms. oli varmistettu jokaisen laitekerran jälkeen. Nyt tämä ollaan kieltämässä sitten tatuntatautilain 58g väliaikaispykälän tiukennuksella.

Uusi tartuntatautilain 58g pykälän tiukennus estäisi myös kuntosaleilla ja muissa tapahtuman jopa yksilötasoisen kuntoutuksen.

Samalla tiukennuksella ministeri Krista Kiuru ja maamme hallitus haluaa kieltää myös kuntosaleilla ja esimerkiksi uima-altailla ja terapia-altailla tapahtuman yksilökuntoutuksen. On mahdoton ymmärtää, että tällä olisi enää mitään tekoa covid-19 -viruksen leviämisen estämisen suhteen. Ja totesinkin eilen eduskunnan keskustelussa, että tällaisella kiellolla olisi hyötyjä suuremmat haitat.

Tässä ollaan tekemässä nyt samanlaista hullua arvovaltapäätöstä, mistä jo elokuvateatterimme ovat saaneet kärsiä. Enää ei katsottaisi kuntosalin tai toimitilan tilamäärää ja kokoa vaan ehto olisi sama: Ovet kiinni. Leffateattereissahan tämä tehtiin niin, että saleihin määrättiin sama enimmäisasiakasmäärä oli sitten salin normaali katsojakapasiteetti 25 katsojaa tai yli 600 katsojaa. Ei järjen häivää.

Ja samalla 58g pykälän tiukennuksella Marinin hallitus haluaa laittaa kiinni myös ratsastusmaneesit ja esimerkiksi agility-hallit. Ratsastusta ei voi edes ratsastuskoulutoiminnassa verrata perinteiseen ryhmäliikuntaan, sillä siinä lajityyppistä on jo normaalit turvavälit ja ulkotilankaltaiset olosuhteet. Sama koskee myös koirahalleja, joissa pitäisi totta kai voida jatkaa toimintaa yhden tai kahden koiran ryhmissä. Vähintään niin.

Ratsastusmaneesit laitettaisiin myös kiinni. Ne lakiesityksessä verrataan sisätiloihin ja ryhmäliikuntaan. Tämä pitää ehdottomasti saada korjattua huonosti valmistellusta laista pois.

Ja itsekin ratsastajana tiedän, että iso eläimet pitää joka päivä joka tapauksessa liikuttaa ja tällainen totaalikielto olisi kohtalokas talleille, mutta vaikea myös hevosille. Eduskunnan tuleekin tehdä Kiurun lakiesitykseen korjauksia ja sallia salien vastuullisen käytön rinnalla myös mm. ratsastusmaneesien käyttö.

Valitettavasti tämä arvovaltakamppailu on päättymässä nyt suomalaisten tappioksi. Tällaisten liikunnan alasajojen suurin kärsijä tulee olemaan suomalainen vastuullisesti liikkunut ja harrastanut ihminen. Koronan leviämisen suhteen tällä ei enää ole mitään tekoa.

Samassa rytäkässä ministeri Krista Kiuru haluaa SDP:n, Keskustan, Vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa laittaa myös ruokaravintolat kiinni. Tartuntatautilain 58g pykälän lisäksi 58a ja 58b -pykäliä halutaan muuttaa. Niillä Marinin hallitus haluaa sulkea ravintolat tämän kolmen viikon täyssulun jälkeenkin viimeistään kello 18.00. No sehän tietenkin tarkoittaa ruokaravintoloille periaatteessa täyssulkua, mutta yllätysyllätys niin, että hallitukselle ei synnykään täyttä korvausvelvollisuutta. Eli hallitus sanoo, että voittehan te pitää ravintolaa auki aamulla ja päivällä ja sen takia teille ei kuulu korvauksia. Mutta valtaosa Helsingin ruokaravintoloista elää juuri illasta ja nyt niiden vastuullinen toiminta halutaan ajaa alas tämän saman arvovaltanokittelun myötä. Käytännössä siis enää lounasravintolat voivat jatkaa jollain tavalla toimintaansa ja niiden niskassa luonnollisesti on nämä asiakaspaikkojen rajoitukset. Mutta ne onkin perusteltuja ja niiden kanssa on voitukin elää. Ja näin on myös toimineet vastuullisesti iltojenkin ruokaravintolat.

Esimerkiksi tällaisessa salissakaan ei enää voisi jatkossa harrastaa edes muutama ihminen tai toteuttaa yksilökuntoutusta? Ei järjen häivää.

No kello 18.00 jälkeen saa auki olla sitten kuitenkin huoltoasemien yhteydessä toimivat kahvilat ja ravintolat. Hyvä, että pienet Nesteen ja Shellin baarit sentään saavat ovensa avata. Ja mielenkiintoista onkin nämä millainen ryntäys tämän jälkeen nähdään ABC:eiden, Linnatuulien ja muiden vastaavien tienvarsien ravintola- ja kauppakompleksien yhteydessä. Niissä toimivat ravintolat, kun saavat olla ainoina auki kello 18 jälkeen.

Itse nostin esille myös Levin, Rukan ja muiden ns. rinneravintolat joiden ulkomyynti tulisi totta kai myös sallia. Jos siellä on pystytty myymään kaakoa matkaan vuosikymmeniä niin kyllä se voidaan tehdä koronaturvallisesti nytkin. Ja rajataan siis terassien asiakaspaikat niin, että myynti toimii, mutta pöytiin ei jäädä jne. Malleja on MaRa-ala esitellyt ja niihin pitäisi kyllä nyt tarttua.

Tartuntatautilain 58a ja b pykälien tiukennuksien myötä ruokaravintolat voitaisiin vaatia suljettaviksi jo viimeistään kello 18 illalla.

Ja kun samaan aikaan Marinin hallitus suunnittelee vielä ulkonaliikkumiskieltoja niin valmiina on valtava sotku. Ja siksi eilen kysyimmekin, että eikö nyt kannattaisi ja pitäisi ensin laittaa kiinni se koronaa ja muuntovirusta vuotava Viron raja ja muut ulkorajat. Vaatia jokaiselta Suomeen tulevalta koronatesti tai negatiivinen koronatodistus. Huolehtia siitä, että ulkomailta ei enää uutta tautia ja sen muuntoviruksia maahan leviä. Ja sitten laittaa samaan aikaan rokotukset onnistumaan. Toivottavasti joku media selvittäisi senkin kuinka monta rokotetta meilläkin hyllyissä odottaa? Se on muuten paljon kerrottua suurempia määrä.

Lisään tuon eilisen puheeni eduskunnasta tänne videona vielä tänään päivällä.

Kello 20.52 ja sängyn pohjalla jo. Pitkä päivä ja monta kokousta Maanpuolustuskorkeakoulun kokouksesta Kokoomuksen talousryhmän kokoukseen. Ja välissä vielä muuta muukin. Aikamoisia nämä päivät ja Teams tänään piti miehen kuitenkin ihan vain täällä Viertolassa.

Huomenna kuitenkin taas live-päivä eli eduskuntaa kohden aamusta. Torstai ja perjantai Arkadianmäellä taas.

 

Kommentit