Sulkeeko Marinin hallitus myös Alkot? – STM:stä väläytellään myös alkoholin myynnin kieltoa ruokakaupoista

Blogi, torstaina 18.03.2021

HBL kertoi tänään 18.3.2021, että hallitus olisi osana liikkumisrajoituksia sulkemassa myös Alkot. Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen totesi lehdessä, että hän ei usko Alkojen sulkemisella olevan mitään hyötyä, mutta jos tähän pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus päätyisi, niin silloin myös alkoholin myynti ruokakaupoissa keskeytettäisiin.

Tässä siis ymmärtääkseni kyse siitä, että ulkonaliikkumiskiellon aikana olisi sallittua vain välttämätön asiointi ruokakaupoissa ja apteekeissa. Alkossa käynti ei siis olisi lain edellyttämää ns. välttämätöntä asiointia.

Minusta tuntuisi kyllä enemmän kuin erikoiselta, että hallitus alkaisi määritellä vielä sitäkin mitä ruokakaupat saisivat tällä ns. välttämättömän kaupassa käynnin oikeutuksella myydä? Olisiko alkoholi sitten ainoa mitä ei enää saisi myydä? Vaikeaksi ja hulluksi menisi.

Myös ravintoloiden tilanne menee koko ajan tukalammaksi ja näyttää siltä, että edes ruokaravintoloita ei sallita pitää iltaisin auki. Esitys siis käytännössä estää ravintoloiden toiminnan kokonaan ilman todellista korvausta sulusta. Myös kuntosalisulku näyttää etenevän ja siinä samassa on menossa kiinni myös ratsastusmaneesit ja muut. Ja alleviivaan nyt vielä itse, että totta kai rajoituksia tarvitaan, mutta nyt ollaan tekemässä sellaisia ratkaisuja, joilla ei tosiasiallisesti ole merkitystä taudin leviämisen suhteen, mutta kyykkyyn menee moni seura ja myös yritys. Yritämme siis olla tässäkin vastuullisuuden rinnalla myös oikeasuhtaisuuden ja kohtuuden ääni.

..

Kello 20.08

Eduskunnan päivä takana. Tänään myös istunto ja myös kyselytunti. Kyselytunnilla en tälläkään kertaa puheenvuoroa saanut, mutta sen perään sitten puhuin mm. hoivavelasta mitä syntynyt kiireettömän hoidon hoitotakuun rikkomuksista ja myös hoitajien koronalisästä. Näyttää siltä, että hallitus ei tätä hoitajien koronalisää tule hoitamaan vaan selkänahasta tämä extratyö ja -taakka nyt revitään. Pyysin toki tänäänkin terveysministeri Krista Kiurua vielä harkitsemaan, josko heistäkin terveyspuolen koronan eturintamassa toimineet ja toimivat lääkärit ja hoitajat koronalisänsä ansaitsivat ja saisivat.

Hetki sitten tuli tieto tästä hallituksen ravintoloille ja mm. kuntosaleille suuntaamasta koronan sulkutuesta. Tukea saisi siis pienet yritykset joissa on enintään 49 työntekijää. Saisiko sitä yhdistysten pyörittämättä kuntosalit on siis edelleen kysymysmerkki? Tuki koskisi siis mm. ravintoloita ja kuntosaleja ja sitä saisi jos sulkupäätös kestäisi yli 15 vuorokautta. Ja jos taasen yrityksen asiakasmäärää on vain rajoitettu ja niitä ei ole suljettu kokonaan niin ne eivät olisi tuen piirissä. Voi olla siis, että kahvin ja takeway-ruuan myynti koituu vielä monen yrityksen koronatuen saamisen kohtaloksi? Nämä yritykset sitten saisivat kuulemma vain kustannustukea tai siis voisivat sitä hakea.

Pidän kyllä esitystä täysin kohtuuttomana. En voi ymmärtää, että alle 15 vuorokauden sulusta ei yritys saisi sulkemiskorvausta lainkaan. Ja tämänkin jälkeen korvaus olisi esimerkiksi vuokrakuluista vain 70 prosenttia. Mistä ihmeestä kiinni määrätty paikka tuon 30% vuokran maksuun oikein repisi? Korvauksen tulee olla täysisulusta 100 prosenttinen.

Tapahtuma-alan tukea ei ole vielä kuulunut. Tänään viimeksi nostimme esille tätä ja myös kesän tapahtumien tappiotakuujärjestelmää. Kyse siis tapahtumatakuusta mitä olemme vaatineet tapahtuma-alalle sen varmistukseksi, että jos kesäksi valmistellut tapahtumat peruuntuvat viime tipassa tai voidaan toteuttaa ilman yleisöä tai vain osan yleisön kanssa. Tätä ei ainakaan vielä ole kuulunut ja tätä pitää nyt perään kuuluttaa ja valvoa.

Hetki sitten myös tuli tietoa, että kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä suosittelee, että rokotteiden jakelussa huomioitaisiin väestön määrän lisäksi myös alueiden erilaiset epidemia-tilanteet. Kuullostaa aivan järkevältä ja perustellulta ja meidän tulee saada tänne Etelä-Suomeen nopeasti lisää rokotekattavuutta. Ja myös Euroopan lääkevirasto EMA tiedotti illansuussa, että Astra Zenecan koronarokote on sen arvion mukaan turvallinen ja tehokas. EMA:n mukaan rokotteella ei ole yhteyttä verisuonitukosriskin yleiseen kasvuun.

 

Kommentit