Hyvää tasa-arvon päivää – ”Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää”

Blogi, perjantaina 19.03.2021

”Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää.”

Näin kirjoitti Minna Canth elokuussa 1884 Kaarlo Brofeldtille kirjeessään. Tänään 19.3. Suomenliput liehuvat tasa-arvon ja Minna Canthin päivän kunniaksi. Minna Canth oli itseasiassa ensimmäinen nainen, joka sai oman liputuspäivän. Tänään päivä kunnioittaa siis tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Canthan oli kirjailija, lehtinainen, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Ja onneksi tänäpäivänä ei enää edes tarvitse eikä pidäkään lisätä näiden eteen nainen-alkuosaa. Hän olisi siis toimittaja ja yrittäjä. Canth edisti myös aikanaan naisten asemaa mm. tekemällä työtä tyttöjen koulutusmahdollisuuksien parantamiseksi. Hän oli suomenkielisen koulutuksen uranuurtajia.

”Minä vähät välitän siitä, mitä ihmiset sanovat!”

Huolehditaan yhdessä, että maamme on jatkossakin tasa-arvoinen. On sama olet sitten tyttö tai poika, nainen tai mies. Sinä olet samanarvoinen ja yhdenvertainen.

Eduskunnan työviikko takana. Tänään veimme valtiovarainvaliokunnassa loppuun lisätalousarvion käsittelyn. Meidän esityksestä valiokunta vielä lisäsi loppumetreillä mietintöön vaatimuksen, että hallituksen on tuotava viipymättä tapahtumien tappio/ tapahtumatakuuesitys eduskuntaan. Nyt se siis etenee ja ensi viikolla saamme tämän myös eduskunnan hallitusta velvoittavaksi lausumaksi. Hyvä ja tärkeä lisäys.

Nostimme omassa vastalauseessa esille myös terapiatakuun ja ensi viikolla eduskunta äänestää siitä täysistunnossa. Toivottavasti saisimme sille nyt tukea myös vihreistä, keskustasta ja SDP:stä. Teemme parhaamme.

Nyt taidan laittaa rantasaunan lämpenemään. Pestään Helsingin koronapöllyt pois. Hyvää viikonloppua ystävät hyvät!

Kommentit