Tärkeintä on saada lääkärijonot pois

Kynästä, tiistaina 08.02.2022

Tärkeintä on saada lääkärijonot pois

Historian ensimmäiset aluevaalit käytiin pari viikkoa sitten. Vaalit kiinnostivat luvattoman huonosti äänestäjiä, mutta onneksi aluevaltuustot saatiin kuitenkin valittua. Omalta osaltaan äänestysintoon vaikutti varmasti pahana jyllännyt koronatilanne, mutta ehkä myös etäiseksi jääneet vaalit. Vaaleille ei ehkä olisikaan voinut keksiä enempää luotaantyöntävää ja tylsempää nimeä kuin aluevaalit, kun kyse kuitenkin on meidän sivistyspalveluiden rinnalla kaikkein olennaisimmista peruspalveluista. Toivottavasti seuraavien aluevaalien aikaan onnistutaan viestinnässä paremmin ja toivottavasti silloin samaan aikaan pidettävät kuntavaalit myös osaltaan herättelevät vaali- ja ennen muuta äänestysintoa.

Mutta nyt mennään näin ja me uudet aluevaltuutetut olemme suuren ja todella vastuullisen tehtävän edessä. Lämmin kiitos siis vahvasta luottamuksesta vaaleissa, lupaan tehdä tässäkin tehtävässä parhaani. Nyt nimittäin edessä on työntäyteinen vuosi, minkä aikana pitää luoda toimintamallit, käytänteet ja myös tietojärjestelmien yhteensovittaminen sekä osana tätä hallinnonkin rakenne. Sosiaali- ja terveystoimi siirtyy kunnilta ja kaupungeilta, tällä sektorilla toimineilta kuntayhtymiltä ja muilta aluehallinnon vastuulle. Samaan kokonaisuuteen tulee vielä palo- ja pelastustoimi ja näihin liittyvät kiinteistöt ynnä muut sellaiset.

Tuo kaikki meidän pitää tehdä nyt vajaan vuoden aikana. Se kaikki on toisaalta vain sitä perustaa ja runkoa, minkä varaan ne tärkeimmät eli itse palvelut nojaavat. Hyvä hallinto ja toimivat käytänteet ovat vain tärkeitä sen takia, että palvelut saadaan toimimaan.

Kun katse kääntyy itse palveluihin, niin silloin aivan keskeisen tärkeäksi nousee perusterveydenhoito ja sen toimimaan saaminen. Lääkärijonot ovat tässä aivan keskiössä. Meidän pitää saada koko Kanta-Hämeen alueella lääkärijonot historiaan. Se ei ole mahdotonta ja esimerkiksi naapurimaakuntamme Päijät-Häme tässä hyvin onnistui. Se vaati rohkeutta ja ketteryyttä tehdä sekä ottaa uutta käyttöön, mutta ennen muuta halua ja tahtoa varmistaa palvelut jokaiselle. Hyvien lääkäripalveluiden pitää olla jatkossa jokaisen hämäläisen perusoikeus eikä vain harvojen etuoikeus. Lääkäriin pitää päästä ilman viikkojen jonottamista. Kun saamme perusterveydenhoidon kuntoon ja toimimaan, niin aina kalliimman erikoissairaanhoidon taakkakin keventyy.

Katse siis pitää nyt laittaa tähän olennaisimpaan. Sen rinnalla matalankynnyksen ennaltaehkäisevään työhön ja myös toimiviin lapsiperheiden, koululaisten ja ikäihmisten palveluihin. Jos meillä ei ole nyt halua ja varaa laittaa tärkeimpiä kuntoon, niin jatkossa ei ole aivan varmasti varaa muuhunkaan.

Vaalikeskusteluissa riitti kyllä paljon lupauksia. Nyt on olennaista katsoa, että myös rahat riittävät. Se vaatii parhaiden käytänteiden käyttöönottoa ja myös rohkeutta katsoa tulevaisuuteen luottavaisesti.

Timo Heinonen
kansanedustaja
valtiovarainvaliokunnan vastaavat (kok)
aluevaltuutettu

 

Kommentit