Tärkeintä, että ihmiset pääsisivät jonoista lääkäriin

Blogi, perjantaina 30.06.2017

Perustuslakivaliokunnan lausunto maakuntien perustamisesta ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän uudistamisesta valmistui eilen. Perustuslakivaliokunta kertoi lausunnossaan suhtautuvansa myönteisesti siihen, että asiakkaiden valinnanvapaus myös sote-palveluissa laajenevat. Eli sote-uudistus eikä edes soten valinnanvapaus eivät törmänneet perustuslakiin tai saatikka kaatuneet siihen.

Perustuslain yhden ja nyt vallalle jääneen tulkinnan mukaan hallituksen esittämää maakunnan yhtiöittämisvelvoitetta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluille ei voida sen sijaan esitetyssä muodossaan toteuttaa. Eli ns. pakkoyhtiöittäminen ei tulkinnan mukaan nyt käy. Valiokunta edellytti lisäksi, että myös maakunnan pitää voida myös itse tuottaa sote-palveluja ja lisäksi valiokunta puuttui alueelliseen yhdenvertaisuuteen ja toivoi uudistuksen voimaantuloon porrastusta. Näitä kohtia nyt siis pitää korjata ja oman käsitykseni mukaan muutokset ovat niin suuria, että ne vaativat uuden lausuntokierroksen. Tämän takia minun – alleviivaan että siis vain minun henkilökohtainen – mielipiteeni on, että maakuntavaaleja ei ole mahdollista toteuttaa vielä tammikuussa 2018. Hallituksen tavoite se kuitenkin edelleen on.

Pakkoyhtiöittämisestä luopuminen ei ole meille Kokoomuksessa ongelma. Yhtiöittäminen keinona ei ole missään vaiheessa ollut kokoomukselle kynnyskysymys eikä se ole ollut sen paremmin Kokoomuksen esittämäkään tai ajama, vaan me olemme vain halunneet kilpailuneutraliteetin ja kustannusten avoimuuden näkökulmasta toimivimman ratkaisun. Tämä pakkoyhtiöittäminen oli siis alunperin kilpailuviraston esityksestä tullut virkamiesehdotus, jolle rakennetaan nyt perustuslakivaliokunnan näkemyksen jälkeen vaihtoehto. Tärkeintä kokoomukselle on se, että sote-uudistus etenee ja kansalaisten palvelut paranevat. Ihmisten pitää päästä lääkärijonoista lääkäriin. Kaikki muu on meille toissijaista eli vain keinoja päästä päämäärään eli purkaa lääkärijonot.

Pidämme kokoomuksessa tärkeänä myös sitä, että hallituksen esitystä täydennetään asianmukaisesti, ja että sote- ja maakuntauudistus viedään yhtenäisenä kokonaisuutena maaliin. Hallitus on tähän sitoutunut, ja perustuslakivaliokunnan lausunto antaa tälle vahvan tuen. Perustuslakivaliokunta pitää tärkeänä myös sitä, että sote-uudistus tosiasiallisesti tehdään ja perustuslakivaliokunnan mukaan myös valinnanvapaus kannattaa toteuttaa.

Olemme saaneet perustuslakivaliokunnasta nyt perusteellisen lausunnon, jota on tarkasteltava jatkotyöstössä huolella. Työ jatkuu ja viilauksia tehdään, jotta saamme toimivan lainsäädännön. Kun rakennetaan vuosikymmenen suurinta uudistusta ja kun haluamme siitä laadukkaan, ei ole syytä kiirehtiä. Tarvittavat muutokset on valmisteltava hyvän lainsäädäntötyön periaatteiden mukaisesti, vaikka se veisikin aikaa.

….

Nyt kello 16.22 ja järvenrannassa. Eduskunnassa tänään viimeinen valtiovarainvaliokunta ja myös viimeinen kevään istunto. Lisätalousarvio hyväksyttiin ja sen mukana myös mm. Kymiringin valtiontuet. Oppositiosta toki osa mm. vasemmistosta ratahanketta vastustivat ja myös Vihreät, mutta onneksi valtaosa kuitenkin motorsportinkin puolella.

Tämä sali tänään viimeistä kertaa eduskunnan istuntosalina.

Benin ja mun paikat Sibelius Akatemian istuntosalissa näin siivottu ja syksyllä jatketaan oikeassa Eduskuntatalossa jälleen.

Petteri, Arto ja Alex päivän istunnossa mikä oli myös Alexille kansanedustajauran ainakin toistaiseksi viimeinen.

Tänään pitkänlinjan perussuomalainen Veera Ruoho siirtyi tai liittyi kokoomukseen ja meidän eduskuntaryhmään. Veera on poliisi ja entinen olympiaurheilija ja tänään Veera totesi, että ”Kyllä se Kokoomus on poliisien oikea poliittinen koti”. Näin se on.

Istunto oli myös samalla viimeinen eduskunnan ns. väistötiloissa. Yksi kahden vuoden mittainen ainutlaatuinen jakso päätökseen maamme historiassa ja ensi syksynä palaamme sitten jälleen eduskunnan päärakennukseen minkä pian jo 100-vuotisen historian ensimmäinen peruskorjaus näin valmiiksi maamme 100-vuotisjuhlia varten.

Tänään Lopella vielä rakkaan kotijärven Loppijärven Valkeat yöt -tapahtumaan ja huomenna sitten vilkas kesätapahtumapäivä kun aamusta Lopen Perunankukkapäiville ja sieltä Hämeenlinnan Ahveniston Moottoriradalle puhumaan ja illalla Guns n’ Rosesin keikalle. Ja Lopella siis tänä viikonloppuna myös Krouvin Kyläpäivät ja Mustajoella Lehtosten Wanhojen Traktoreiden ja koneiden tapahtuma eli tänne kannattaa ajella kauempaakin. Se on kesä nyt!

Loppijärven Valkeat Yöt -tapahtuma keräsi jälleen hienosti väkeä ja tarjolla mahtavaa ohjelmaa.

Loppijärven Valkeat Yöt -tapahtuma keräsi jälleen hienosti väkeä ja tarjolla mahtavaa ohjelmaa. Vanhankirkon rannassa lapsia hauskuutti mm. Mimi ja Kuku ja paljon muutakin ohjelmaa. Sajaniemessä Ylioppilaskunnan Laulajat Antti Lindqvistin johdolla toivovat upean laulutervehdyksensä ja Järventaustan Syrjässä Helge Joutsi piti äärimmäisen mielenkiintoisen tunnin esitelmän Loppijärven ja vähän muidenkin vesistöjen ravuista. Kiitos jälleen kerran kaikille järjestäjille ja mukana olleille! Mukana oltiin rakkaudesta Loppijärveen!

Vanhankirkon rannassa lapsia hauskuutti mm. Mimi ja Kuku ja paljon muutakin ohjelmaa. Sajaniemessä Ylioppilaskunnan Laulajat Antti Lindqvistin johdolla toivovat upean laulutervehdyksensä ja Järventaustan Syrjässä Helge Joutsi piti äärimmäisen mielenkiintoisen tunnin esitelmän Loppijärven ja vähän muidenkin vesistöjen ravuista.

Kiitos jälleen kerran kaikille järjestäjille ja mukana olleille! Mukana oltiin rakkaudesta Loppijärveen!

Kommentit