Tärkein ensin.

Blogi, keskiviikkona 27.06.2012

Pääministeri Jyrki Katainen laittoi Salon ja Oulun Nokia-kriisin ulkomaanmatkansa edelle. Katainen puhui maatamme ja erityisesti näitä Nokia-kaupunkeja kohdanneesta kriisistä. Hän kertoi peruavansa ulkomaanmatkansa ja suuntaavansa tässä vaikeassa tilanteessa Saloon ja Ouluun tapaamaan Nokian tehtaiden väkeä ja kaupunkien edustajia. Hän totesi, että maassamme on noin 9 000 ict-alan yritystä ja näissä tarvitaan nyt nyt Nokiasta poislähtevien huippuosaamista jatkossa. 

Pääministeri Jyrki Kataisen viesti oli poikkeuksellisen tiukka ja vahva. Hänen viesti oli selvä: niitä ihmisiä, jotka nyt menettävät työpaikkansa ja niitä kaupunkeja, joissa työpaikat tältä osin vähenevät, ei jätetä yksin.

Katainen puhui samalla myös maamme kilpailukyvystä. Kilpailukyvyn eteen pitää tehdä töitä ja myös vaikeitakin päätöksiä. Esimerkkiä Katainen pyysi katsomaan Saksasta ja Ruotsista, joissa on tehty ”vaikeita, mutta tärkeitä” päätöksiä kilpailukyvyn ylläpitämiseksi. ”On valittava, tuijotetaanko tulonjaon desimaaleihin vai hankitaanko kaikille, aivan jokaiselle, enemmän yhteistä hyvää”.

Pääministeri teki vierailunsa Saloon ja Ouluun viime viikolla. Sain matkoista tietoa eduskunnassa ja täytyy todeta, että juuri tällaista maamme nyt tarvitsee. Tärkein pitää hoitaa nyt ensin.

On tärkeää, että asioita osataan laittaa tärkeysjärjestykseen. Ja vaikeistakin asioista uskalletaan ja osataan keskustella. Ja vaikeitakin asioita ratkoa ja tehdä vastuullisia päätöksiä. Maamme on tietyllä tavalla käännekohdassa ja tässä risteyksessä on tärkeää ottaa oikea suunta.

Yksi tällainen iso kysymys on myös oman hallintomme rakenne ja se miten sen uudistamisessa onnistumme. Itse luotan 110 prosenttisesti siihen, että kunnissa osataan nyt kantaa oikeaa vastuuta tulevaisuudenkin palveluista. En usko lainkaan, että pakolla syntyisi tässä eikä muuallakaan mitään hyvää ja siksi onkin enemmän kuin tärkeää saada aikaan keskustelua siitä mikä meille suomalaisille on oikeasti tärkeintä.

Me olemmekin kokoomuksessa yhdessä linjanneet, että kuntauudistuksen lähtökohtana tulee olla kuntalaisten etu ja tarpeet. 

Mielelläni kuulen millaisia ajatuksia tulevaisuuden Suomi sinussa herättää? Mikä sinulle ja teille on tärkeää?

Tänään kuntavaalipäivä. Olen luvannut auttaa muutamia Riihimäellä ehdokkaaksi lähteviä ja tänään hieman katsomme askelmerkkejä tuleviin syksyn kuntavaaleihin. 

Kello 23.05 ja illalla hieman jalkapalloa. Portugali-Espanja tuossa vääntää. Nollilla mennään vielä. Sporttia siis todellakin riittää tässä viikossa tai oikeastaan näissä päivissä ja sehän sopii minulle. Mikäs sen parempaa ajanvietettä kuin hyvä yleisurheilu tai fudis tai kohta sitten Olympialaiset.

Tänään tehtiin Helsingissä myös suuria ratkaisuja. Yksi tärkeä oli ratkaisu peruskoulun uudistamisesta. Kirjoitan aiheesta huomenna aamulla hieman lisää. Mutta sen voi todeta, että meidän kokoomuksen pitkäaikaiset tavoitteet mm. liikunnan ja muidenkin taito- ja taideaineiden vahvistamisesta ratkesi nyt. Lisäksi kouluihin tulee lisää kielivalikoimaa ja myös merkittävällä tavalla parannuksia tasa-arvoisen ja yhdevertaisen peruskoulun kehittämiseksi lasten asuinpaikasta riippumattomammaksi. Mutta tästä huomenna lisää.

Mutta todella iso ratkaisu oli kuuden puolueen yhteiset linjaukset kunta- ja palvelurakenteen uudistamiseksi. Pallo heitettiin nyt todellakin sinne missä sitä pitääkin pelata eli kuntiin. Kuntauudistusta ei voida tehdä ylhäältä sanelemalla vaan se voi syntyä vain kunnissa ja seutukunnilla. Nyt asiaan saadaan vauhtia kun kriteerit kuntaliitosselvitysten tekemiseksi saatiin aikaan. Tässä linkki VM:n linjauksiin asiasta.

Ja sitten kuntauudistuksen seuraavassa vaiheessa käynnistetään odotetun rakennelain valmistelu. Ja syksyllä kunnille järjestetään sitten toivottu ja hyvin välttämätön toinen lausuntokierros lakiesityksestä. Niin ja samalla kunnat saavat mahdollisuuden lausua myös sote-mallista.

Kaksi isoa asiaa nyt nytkähti eteenpäin. Palaan kumpaankin aiheeseen tässä vielä myöhemmin laajemminkin. Huomenna tuota peruskoulun uudistamista.

 

 

Kommentit