En oikein ymmärrä millään miksi työnteosta pitäisi rangaista?

Blogi, tiistaina 26.06.2012

Hieman ihmetellen lueskelin Sosialidemokraattisten Opiskelijoiden eli SONK tekemää esitystä opintotuen uudistamiseksi. Itse en kyllä millään lämminnyt Demariopiskelijoiden opintotukimallille. Se itseasiassa heikentäisi opiskelijoiden asemaa ja tulotasoakin vuositasolla. Ja erityisesti en siis ymmärrä sitä, että Demariopiskelijat haluaisivat edelleen laskea opiskelijoiden vapaantulon rajoja. Tämä osaltaan tarkoittaisi sitä, että työn tekeminen tulisi entistä vaikeammaksi ja Kelan opintotuen takaisinperinnät vain lisääntyisivät.

Minusta Demariopiskelijoiden malli veisi opintotukea juuri värään suuntaan. Siihen mistä olemme nyt määrätietoisesti pyrkineet pois päin juuri korottamalla vapaantulon rajoja. Tämä siksi, että meistä ei ole järkevää eikä edes mitään syytä rangaista opiskelijoitakaan työnteosta. Mutta tottakai samaan aikaan ehtona opintotuelle tulee olla se, että opinnot etenevät sovitun aikataulun mukaisesti.

Sosialidemokraattisten Opiskelijoiden esittelemä malli tarkoittaisi käytännössä hieman korkeampaa opintotukea, mutta myös opintotukikuukausien karsimista ja vapaantulon rajojen laskemista. Mutta eihän se ole opiskeluun kannustamista, jos työnteko halutaan tehdä entistä vaikeammaksi. Tärkeämpää on se, että opinnot etenevät ja jos opiskelun rinnalla nuori haluaa hankkia työmarkkinoilta tärkeää työkokemusta niin kyllähän sen pitää olla mahdollista.

Voi aiheellisesti kysyä, että onko sellainen vasta valmistunut nuori edes valmis työelämään jolla ei ole minkäänlaisia näyttöjä itse työntekemisestä. Tai oikeastaan minkäänlaista arjen työnteon kokemusta omalta alaltaan missä hänen tulisi pian tehdä itsenäistä työtä tai jopa vastata omasta osa-alueesta tai toimia jopa johtotehtävissä. Itse näenkin opiskeluaikaisen työntekemisen erittäinkin myönteisenä asiana ja olisin itse valmis jopa luopumaan kokonaan vapaantulon rajoista. Nythän opiskelijat ovat ainoa ryhmä, jota itseasiassa rangaistaan ahkeruudesta ja työnteosta. Minusta riittävä mittari opintotuen saatiin on se, että opinnot etenevät sovitussa aikataulussa.

Me olemme kokoomukselle esitelleet oman opintotuen kehittämiseen tähtäävän mallimme jo aiemmin. Kokoomuksen opintotukimallissa on haluttu turvata jokaisen mahdollisuus opiskella varallisuudesta riippumatta. Me haluamme opintotuen, joka on kannustava ja mahdollistaa päätoimisen opiskelun, mutta antaa myös mahdollisuuden hankkia sitä arvokasta työkokemustakin siinä opintojen rinnalla. Meidän opintotukimallissa on myös huomioitu esimerkiksi perheelliset opiskelijat.

Eli opintotuki tarvitsee siis ehdottomasti rakenteellistakin uudistamista mm. nyt päätetyn indeksiin sitomisenkin lisäksi. Mutta ei sellaista uudistusta joka laskee opiskelijoiden tuloja ja tekee vielä työnteosta mahdotonta. Sellaista ei pidä hyväksyä. Ei tietenkään.

Mitä mieltä te olette?

Kiitos palautteesta liittyen opintotukeen. Indeksiin sitominen on sovittu siis vuoteen 2014 ja se on kova ja tärkeä juttu. Mutta olemme sopineet myös rakenteellisesta uudistuksesta. Se toki tehdään tässä taloustilanteessa ns. kustannusneutraalisti eli lisää rahaa ei kokonaispottiin ole tulossa, mutta toki sitä voidaan monella tavalla jakaa. Ja myös luopua näistä vapaantulonrajoista ja antaa näin opiskelijoillekin oikeus tehdä töitä. Katsotaan miten sen kanssa onnistumme.

Mutta kello siis nyt jo 20.30. Illan uutiset kohta alkuun, mutta lyhyesti päivästä. Mukava päivä ja hieman vapaatakin. Vaikka sää ei nyt aivan parasta kesää ollutkaan niin pihallahan sitä tuli monenlaista puuhailtua ja leikittyäkin. Iltapäivällä sitten kävin hakemassa vakuutuksen uuteen kesäautooni ja pian sen teille voin esitelläkin. Mutta maltakaa vielä.

Nyt nuo uutiset painavat päälle. Juuri hetki sitten tieto AirFinlandin konkurssista. Kyseisen firman koneella oli tarkoitus kesän ainoa lomaviikkokin avata. Saa nähdä jääkö matkamme nyt vain haaveeksi.

 

Kommentit