Peruskoulu ottaa tärkeän ja odotetun askeleen kohti 2020-lukua.

Blogi, torstaina 28.06.2012

Maamme hallitus pääsi eilen yhteisymmärrykseen peruskoulun uudistamisesta. Peruskoulun kehittäminen vastaamaan jälleen tulevia, 2020-luvun, haasteita on ollut yksi meidän kokoomuslaisten kärkihankkeista ja huolenkin aiheista viime vuosina. Olemme linjanneet, että haluamme lisätä peruskouluun liikuntaa, haluamme lisätä taito- ja taideaineita ja haluamme tehdä peruskoulusta tasa-arvoisemman lasten asuinpaikasta riippumatta. Olemme kantaneet huolta myös siitä, että jokaisella lapsella, erityistä tukea tarvitsevilla, mutta myös lahjakkaimmilla, siis ihan jokaisella, olisi mahdollisuus ja oikeus oppia koulussa joka päivä jotain uutta. Nyt nämä tavoitteet osaltaan täyttyvät.

Viime hallituskaudella paketti jo tehtiin kasaan monialaisen asiantuntijaryhmän kanssa. Se hiottiin varsin hyvään malliin ja vain päätös puuttui. Silloin keskusta jostain syystä kaatoi hankkeen. Itse uskon, että kyse oli kovasta valtapolitiikasta ja nimenomaan valtapelistä lasten ja nuorten edulla. No ei kaivella vanhaa sen enempää. Nyt kuuden puolueen Sixpack-hallitus ratkaisi tämänkin ja pääsemme eteenpäin ja juuri niillä askelmerkeillä mitä olemme kokoomuksessa pitäneet esillä jo vuosia.

Nyt päätetyssä perusopetuksen tuntijaon uudistuksessa nimittäin lisätään taito- ja taideaineiden, yhteiskuntaopin ja liikunnan tuntimääriä. Kieliohjelmia monipuolistetaan. Itseasiassa peruskoulun kehittämisessä panostetaan nyt hyvin voimallisesti kielivalikoiman monipuolistamiseen. Lisäksi draaman käyttöä opetusmenetelmänä lisätään sekä äidinkielen että yhteiskuntaopin opetuksessa jne.

Opetusministeri Jukka Gustafsson kuvasikin uudistusta toteamalla peruskoulun olevan tämän jälkeen ”aiempaa osallistuvampi, liikkuvampi, luovempi ja kielellisesti rikkaampi koulu”.

Taito- ja taideaineiden kaikille yhteistä opetusta tullaan lisäämään neljällä vuosiviikkotunnilla. Liikuntaan, musiikkiin ja kuvaamataitoon kohdistetuilla lisäyksillä haluamme nimenomaan vahvistaa taidekasvatuksen yhdenvertaisuutta sekä tukea aktiivisen liikuntaharrastuksen kehittymistä kaikille lapsille ja nuorille. Erittäin myönteistä nyt tehdyssä uudistuksessa on myös se, että se osaltaan helpottaa myös pätevien taito- ja taideaineiden opettajien saatavuutta. Ja arvokasta on myös se, että entistä tärkeämpään rooliin vuosivuodelta nouseva kotitalous luetaan vastaisuudessa myös virallisesti taito- ja taideaineiden kokonaisuuteen.

Sivistyspoliittinen ministeriryhmä sopi myös, että perusopetuksen vähimmäistuntimäärää tullaan korottamaan kolmella vuosiviikkotunnilla. Tämä lisää merkittävällä tavalla suomalaisten lasten yhdenvertaisuutta peruskoulussa. Nykyisin asuinpaikasta riippuen lapsi saattaa saada jopa lukukauden verran vähemmän opetusta peruskoulun aikana verrattuna lapsiin jotka asuvat perusopetukseen enemmän satsaavissa kunnissa. Vähimmäistuntimäärän nosto pienentää tätä eroa merkittävällä tavalla. Myös yhdenvertaisuutta lisää sekin, että vapaaehtoisen A2-kielen tarjoaminen tullaan säätämään opetuksen järjestäjille velvoittavaksi.

Tähän yhdenvertaisuuden ja tasa-arvoisen peruskoulun haasteeseen puututaan myös sillä, että tulemme yhdenmukaistamaan eri oppiaineiden nivelkohdat ja selkeyttämään oppilasarviointia ja opetussuunnitelmia. Tällä selkeytetään eri kunnissa tehtävää opetuksen suunnittelua ja toteuttamista erilaisissa kouluissa, mutta myös yhdysluokkaopetuksessa ja helpottamaan koulujen välistä yhteistyötä. Ja on totta, että eri oppiaineiden opetukseen käytetyn ajan tasaisempi jakautuminen perusopetuksen eri vuosiluokille tukee varmasti paremmin oppilaan ikä- ja kehitysvaiheen mukaista oppimista ja kasvua.

Olen erittäin tyytyväinen, että Jyrki Kataisen hallituksessa löytyi opetusministeri Jukka Gustafssonin johdolla tässäkin isossa asiassa kuuden puolueen kesken yhteinen tahtotila. Eikä pelkästään tahtotila vaan myös ratkaisu, jolla maailman parhaana pitkään paistatellut peruskoulumme voi olla sitä myös tulevaisuudessa.
Perusopetuksen tuntijako antaa myös selkeän pohjan peruopetuksen sisällölliselle uudistamiselle tuntijakoon perustuvan perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden laadinnan yhteydessä. Ja toisalta tämä ratkaisu antaa myös seuraavaksi vahvan pohjan ja tilaa lukion kehittämiselle. Lukion tuntijako ja muu uudistaminen voidaan nyt käynnistää.

…..

Tuossa hieman eilen lupaamaani läpikäyntiä peruskoulun tuntijakouudistuksesta. Näin ne vaan asiat sitten pikku hiljaa loksahtelevat omiin ja oikeisiin uomiinsa. 

Aurinko paistaa jälleen ja tänään vapaapäivä. Illalla sain privaattikutsun Suviseuroille jo ennen virallisia avajaisiakin. Mukava päästä tutustumaan suurtapahtumaan ilman mitään virallista ohjelmaa. Mutta aloitetaan nyt tämä torstai suurella kupilla kahvia ja Hillary Clintonin ja Sauli Niinistön kunniaksi Marimekon Primavera-kupista 🙂

….

Kello 20.41 ja hetki sitten ensimmäinen EM-mitali varmistui meillekin. Ari Mannio heitti upeasti miesten keihäässä MM-pronssille ja kisa enteili sitä, että Olympialaisissakin voi vielä keppi lentää. Soiko Maamme-laulu niin sen aikan näyttää, mutta tässä nuoressa miehessä on virtaa ja uutta mestaria riittämiin.

Päivä tänään aikalailla rennoissa tunnelmissa. Muutama hyvä uutinen Lopellekin, mutta niistä ei vielä lisää. Aikanaan. Mutta yksi sellainen hyvä uutinen jonka voin jo kertoa on se, että Lopen uuden kerrostalohankkeen esittelytilaisuus veti illalla erinomaisesti väkeä. Yli 10 vuoden odotuksen jälkeen nyt yritetään jälleen saada liikkeelle uutta kerrostaloa ja jos tämä ilta jotain enteili niin ehkäpä jälleen voisi olla oikeakin aika. Jos siis uusi ja hieno asunto Lopen keskustasta parhaalta paikalta kiinnostaa niin ei muuta kuin yhteyttä Lopen OP-Kiinteistökeskukseen Minna Oksaseen. Ja mielelläni minäkin hankkeesta kerron lisää ja lähden vaikkapa paikkaakin näyttämään. Voin suositella kauempaakin.

Mutta vapaapäivä huipentui tänään vierailuun Räyskälässä Suviseuroilla. Tänään suurtapahtuma alkoi ja oli hieno saada esittely tapahtumaan ja sen paikkoihin jo tänään. Nähtävää todellakin riitti ja kyllä siinä suu oli auki loksahtaa kun väenpaljoutta ja kaikkea kentälle rakennettua sai katsella. Ja tänään siis paikalla ”vasta” 30 000 kävijää ja lauantaina sitten pitäisi olla jopa yli 70 000 vierasta Suviseuroilla. Huomenna sitten menen vielä tapahtuman virallisiin avajaisiin vieraaksi. Mielenkiintoista kokea sekin. 

Mutta nyt ilta yleisurheilun ja sitten jalkapallon välieräottelun parissa. Sporttia.

 

Kommentit