Tapahtuma-alan tilanne vaikeutuu koko ajan – Uhattuna tuhannet yritykset ja jopa 200 000 työpaikkaa

Blogi, perjantaina 06.11.2020

Pääministeri Sanna Marin (sd.) lupasi 20.3.2020 Aamulehdessä, että…

”Yksikään yritys ei ajaudu koronan takia konkurssiin”.

Hän painotti, että valtio huolehtii kaikesta. Nyt moni työntekijä kysyy, että pitääkö pääministeri Sanna Marin sanansa ja voiko hänen lupauksiinsa luottaa? Uhattuna on nimittäin lähikuukausien aikana tuhannet tapahtuma-alan yritykset ja työpaikat, mutta myös valtava määrä matkailun ja ravintola-alan yrityksiä ja työpaikkoja. Matkailu ja ravintola-ala työllistää suoraan noin 90 000 työntekijää ja siihen läheisesti monella tapaa liittyvä ja linkittyvä tapahtuma-ala 20 000 kokoaikaista ja 175 000 tilapäistä työntekijää. Tapahtumateollisuudessa toimii noin 3200 yritystä ja toimialan kokonaisarvo on ollut jopa 2,35 miljardia euroa. Ja nyt tosiasia on se, että käytännössä koko toimiala on ollut Marinin hallituksen asettamien koronarajoituksien takia lähes pysähdyksissä jo puolen vuoden ajan. Konkursseja tulee pian ja nyt on Marinin hallituksella viimeinen hetki lunastaa maaliskuun lupauksensa.

Tapahtuma-alan tuoreen selvityksen mukaan jopa kahden tuhannen tapahtuma-alan yrityksen toimintaa uhkaa lopetus lähikuukausina. Yli 70 % yrityksistä liiketoiminta on edelleen pääosin seisahduksissa ja yli 60 % alan yrityksistä arvioi selviytyvänsä enää alle puoli vuotta. Lähes puolessa alan yrityksistä kuluvan vuoden liikevaihto putoaa yli 80%  edelliseen vuoteen verrattuna ja 61% yrityksistä tulee tekemään merkittävästi tappiollisen tuloksen.

Selvityksen tehnyt ja alaa edustava Tapahtumateollisuus ry onkin aloittanut nyt tapahtumien exit-strategian luomisen yhdessä jäsenistönsä kanssa. Tavoite on siis luoda suunnitelma ja pelisäännöt siihen, että turvallinen ja taloudellisesti kannattava tapahtumajärjestäminen voisi jatkua. Tämä on edellytys tapahtumatoimialan elpymiseen ja kasvun varmistamiseen. Ja eihän nämä hallituksen koronarajoitteet iske vain tapahtuma-alaan vaan myös erittäin rajusti ravintola- ja matkailualaan ja, kun nämä ovat läheisesti yhteyksissä toisiinsa niin edessä voi olla todella ruma konkurssiaalto ja valtava massatyöttömyys. Tapahtuma-alan uuden turvallisen toimintamallin lisäksi tarvittaisiin lopulta päätökset myös siitä, että Suomeen voisi korona-turvallisesti myös matkustaa ulkomailta. Tässä oleellista olisi yhden testauksen mallin käyttöönotto ja matkustuskuplan ja -käytävien luominen. Näiden osalta puhutaan nyt aivan viimeisestä hetkestä. On aika siis Marinin lunastaa keväisiä lupauksiaan.

Meinasin kirjoittaa, että jäädään odottamaan toimia. Mutta enää ei ole aikaa odottaa. Nyt pitää tehdä!

Aamun ensimmäinen kokous asunto- ja ympäristöasioiden parissa verkossa totta kai ja pian sitten valtiovarainvaliokunta vielä ennen viikon viimeistä täysistuntoa.

Yksi Suomen vanhimpia ja ehkä jo pitkäikäisin – Bodrum Kebab 30 vuotta

Tänään kotimatkalla oli mieluisa tehtävä saada käydä onnittelemassa Sükrü Özgunia ja Bodrum Kebabia Riihimäellä. Sükrü avasi kebab-ravintolansa 30 vuotta sitten ja taisi olla silloin yksi Suomen ensimmäisiä ja nyt ehkä jo yksi pitkäikäisimpiäkin. Bodrum Kebabista on kehittynyt legenda ja Riihimäelle kebabille ajellaan nykyisin kauempaakin ja aina, kun paikan tuntevat tulevat kaupunkiin tai ovat matkalla ohi, niin Sükrülle pitää poiketa.

Omat muistoni Bodrum Kebabista ovat jo sieltä lähes 30 vuoden takaa lukioajoiltani ja nuoruudestani ja sen jälkeen kanta-asiakkuus on jatkunut katkeamattomana aina näihin päiviin asti. Kebabilla pitää käydä vähintään muutaman kerran kuukaudessa ja joskus useamman kerran viikossakin. Ja Sükrüllähän kebab tehdään aina 100% suomalaisesta Atrian naudan jauhelista ja myös aina Sükrün omalla salaisella reseptillä. Kyseessä siis ainutlaatuinen aito turkkilainen kebab.

Onnea vielä Sükrülle ja Bodrum Kebabille täälläkin. Päivän eduskunnassa sinnittelin kahvilla, että pääsin sitten syömään sen tulisen kebabin salaatilla. Sükrü muuten muistaan valtaosan asiakkaistaan myös tilaukset ulkoa. Pitkän iän ja kanta-asiakkuuksien salaisuuksia.

Bodrum Kebabilla olen järjestänyt myös lukuisia omia tilaisuuksiakin Kebabia ja Politiikkaa -illoista alkaen ja olihan Sükrün tytär Derya aikanaan myös minulla eduskunta-avustajanakin ja myös Riihimäen kaupunginvaltuutettuna. Ja tänäänkin Deryan ja Didemin näin Bodrumin juhlissa.

Nyt eduskuntaviikko takana. Valtiovaroissa esitimme tänään, että alkoholiveron korotuksia ei tulisi ensi vuodelle hyväksyä ja myös ravintoloiden alv:a alentaa. Esitimme myös hylkyä Marinin hallituksen ja keskustan esitykselle leikata puhtaimpien uusiutuvien dieseleiden eli esimerkiksi MyDieselin -veroetua. Tämän ns. parafiinisen dieselin veroedun leikkaus tulee näkymään jälleen negatiivisesti hallituksen tavoitteissa leikata liikenteen päästöjä. Puheet ja teot.

Istunnossa sitten äänestimme kansalaisaloitteesta, jolla haluamme pakottaa nyt hallituksen toimiin lainsäädännön tiukentamiseksi tyttöjen sukuelinten silpomisen estämiseksi. Lakia pitää kiristää ja saada tämä raakalainen toiminta kuriin. Myös poikien ns. ei lääketieteellisistä syistä tehdyt ympärileikkaukset puhuttivat ja myös näiden säädöspohjaa pitää selventää. Pitää varmistaa, että nämä toimenpiteet tehdään aina lääkäreiden johdolla ja käsissä.

 

Kommentit