Tapahtuma-ala laitetaan kyykkyyn – STM:n ja AVI:ien nokittelu kostautuu konkursseina

Blogi, torstaina 27.08.2020

Maanantaina näimme yhden koronakriisin erikoisimpia episodeja. Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti ohjauskirjeen Aluehallintovirastoille. AVI:t tekivät päätöksen, että 1.9.2020 jälkeen jälleen yli 50 hengen tapahtumat käytännössä kiellettään. STT uutisoi aiheesta ja siitä vain hetki niin, STM twiittasi AVI:n päätöksen olevan käytännössä väärä ja ohjauskirjeessä oli ollut nollavirhe. Vaikea uskoa, että tällaiseen virheen ja väistämättä hiipii mieleen ajatus siitä, että ohjauskirje oli oikein, mutta osan hallituskumppaneista älähdys laittoi Krista Kiurun johtaman Sosiaali- ja terveysministeriön perumaan ohjeistuksen ja piiloutumaan kirjoitusvirheen taakse.

Vahingot olivat jo samantien suuria. Tapahtumia ehdittiin perua AVI:n tiedotuksen jälkeen ja epätietoisuus tapahtuma ja ravintola-alalla kasvoi, kun AVI:eista ei kuulunutkaan uutta korjaavaa päätöstä. STM:n twiitti omasta ”virheestään” tai katumisesta kun ei kuitenkaan itse viranomaispäätöstä muuttanut. Aluehallintovirastot olivat tehneet maanantaina 24.8.2020 siis täysin heidän toimivaltaansa kuuluvat tartuntatautilain mukaiset päätökset yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisestä syyskuussa. Lopulta AVI:t eivät päätöstään muuttaneetkaan. Ne pitivät päänsä viranomaistoimijana ja eivät taipuneet Sosiaali- ja terveysministeriön poliittiseen ohjeistukseen tai lähes julkiseen painostukseen.

Kesällä AVI:en päätös oli, että yli 500 henkilön yleisötapahtumia voitiin järjestää erityisin turvajärjestelyin. Nyt uusi päätös 1.9.2020 alkaen on, että jo yli 50 henkilön yleisötapahtumissa tarvitaan erityisjärjestelyjä. Ylärajaa tapahtumien yleisömäärälle ei kuitenkaan ole syyskuussakaan.

Mitä ihmettä tässä oikein tapahtui?

Tuliko asiasta itseasiassa kahden toimijan arvovaltariita. Sosiaali- ja terveysministeriö yritti vaikuttaa AVI:n viranomaispäätöksentekoon ja sotku oli valmis. Järjettömimmäksi tämän kinastelun ja päätöksenteon tekee se, että päätös koskee koko Suomea. Edelleenkään ei rajoitustoimissa haluta ottaa huomioon pinta-alaltaan suuren ja myös harvaanasutun maamme erilaisia koronatautitilanteita. Tällainen rajoitus läpi Suomen maan ei ole omiaan lisäämään päätösten kunnioitusta. Isossa osassa maata nimittäin tällainen rajoitus on turha tai vähintäänkin rajusti ylimitoitettu.

Syyskuun alusta lähtien yli 50 hengen sisä- ja ulkoilmatilaisuuksia on mahdollista järjestää vain  erikoisjärjestelyin. Käytännössä AVI:ien määräys siis laittaa tapahtumat ja koko tapahtuma-alan kyykkyyn tai ainakin erikoiseen kysymysmerkkien tilaan. Kestääkö tapahtuma-ala enää tätä onkin sitten oma kysymyksensä? Ja olisi ollut reilua katsoa myös sitä missä korona nyt on levinnyt. Luin lehdestä, että ei esimerkiksi kohua yhdestä kuvasta nostattaneessa Seinäjoen Vauhtiajoissa ollut lopulta yhden yhtä koronatartuntaa. Eikä muutenkaan tapahtumista ole tartuntoja uutisoitu. Kysyä pitääkin, että laitettiinko rajoitustoimet nyt väärään osoitteeseen?

AVI:n kotisivut: ”STM:n uusi ohjauskirje ei aiheuta muutoksia aluehallintovirastojen päätöksiin Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotti maanantaina 24.8.2020, että sen aluehallintovirastoille lähettämässä ohjauskirjeessä oli kirjoitusvirhe. Ministeriö lähetti aluehallintovirastoille uuden ohjauskirjeen samana päivänä. Aluehallintovirastojen asiantuntijat käsittelivät syyskuuta koskevia päätöksiä ministeriön uuden ohjauskirjeen, kattavan asiantuntijaselvityksen ja -arvioinnin pohjalta tiistaina 25.8.2020. Johtopäätöksenä todettiin, että aluehallintovirastojen 24.8.2020 antamia päätöksiä ei ole aihetta muuttaa. Suomen epidemiologinen tilanne on kehittynyt epäsuotuisaan suuntaan ja todetut COVID-19-tapaukset ja joukkoaltistukset ovat lisääntyneet elokuun aikana. Tapahtumiin osallistutaan eri paikkakunnilla, jolloin tapahtumassa altistuneet voivat levittää infektiota laajalle alueelle. Rajoitukset ovat siten välttämättömiä kaikkien aluehallintovirastojen toimialueella. Lisätietoa valtakunnallisesta tilanteesta THL:n verkkosivuilla.”

Kysyä pitää myös sitä, että onko pääministeri Sanna Marinin hallitus nyt sitten valmis korvaamaan tapahtuma-alalle ja sen toimijoille ja myös mm. artisteille ja muille uusien käytännössä perustuslainsuomaa elinkeinovapautta rajoittavien toimien vaikutukset? Tilanne on vakava ja tulemme näkemään lisää konkursseja ja työttömyyttä tältäkin alalta.

Vaikutukset tulevat olemaan myös rajuja matkailualaan ja myös ravintola-alalle. Koko MaRa-ala onkin ollut yksi näiden koronatoimien kovimpia kärsijöitä ja nyt kun matkailurajoitteita on myös lisätty niin matkailu- ja ravintola-alan tukala tilanne on vain tukaloitunut entisestään. Olisiko pitänyt ne terveysministeri Krista Kiurun puhuvat testauspakot ja pakkokaranteenit laittaa voimaan? Nythän ne jäivät vain virallisen tiedotustilaisuuden mahtipontisiksi lupauksiksi. Jos lentokenttien testaaminen olisi tiedotustilaisuuksien puheiden lisäksi saatu myös oikeasti toimimaan niin ei olisi tarvinnut laittaa koko matkailualaa kyykkyyn. Samoin näyttää käyneen liikenneministeri Timo Harakan tiedotustilaisuudessa antamalle lupaukselle, että Skopjen lennot Suomeen loppuvat. Eivät loppuneet. Miksi tällainen asia piti tiedotustilaisuudessa kertoa, jos ei kerran muskelit riittänetkään asian kuntoonlaittamiseen? Tällainen tiedottaminen ja puhuminen toimista joita ei joko lopulta haluta tai edes voida tehdä syövät koko päätöksentekojärjestelmän uskottavuutta. Se mitä virallisissa tiedotustilaisuuksissa puhutaan pitää olla toteutettavissa ja ne pitää myös toteuttaa. Nyt tällainen teatraalinen koronatoiminta on omiaan vain pahentamaan epätietoisuutta ja vakavaa tilannetta ja sen kunnossa pitämistä.

Näistä lennoista puheenollen kannattaa huomata se, että yli puolet tai puolet tartunnoista tulee Suomeen nimenomaan ulkomailta. Ravintolat ja tapahtuma-ala eivät siis erotu koronan näkökulmasta muusta elämänmenosta. Iltalehdessä Night People Group:n ravintola-alan yrittäjä Antti Raunio totesi tänään 27.8.2020, että…

”Yhdellä kädellä voidaan laskea ne ravintoloihin liittyvät tartunnat Suomessa. THL:n mukaan tartunnat tulevat usein perhepiirissä, työpaikoilla ja paikoissa, joissa ei osata olla varovaisia. Ravintoloissa ollaan varovaisempia. Kanadalainen tutkimus totesi, että ruokakaupat ovat huomattavasti suuremmassa merkityksessä kuin ravintolat, baarit ja yökerhot.”

Eikä tilanne jää tänne vaan nyt näyttää ongelmat kasvavan läpi yrityskentän. Samaan aikaan ensin Finnair, ja eilen UPM ja myös Swissport kertoivat jo jättimäisistä irtisanomisista.  UPM kertoi sulkevansa Kaipolan paperitehtaan ja yrityksellä on suunnitteilla myös muita isoja säästöjä. Swissport Finland kertoi myös aloittavansa yt-neuvottelut irtisanoakseen 700 henkeä. Ja myös Finnair aloitti jätti-yt:t ja niiden myötä jopa 1 000 työpaikkaa lähtee.

Huoli siis huomisesta on suuri. Nyt pääministeri Sanna Marinin hallituksen tulisikin ryhtyä lopulta toimiin irtisanomisten ehkäisemiseksi etukäteen. Veronkorotuksille ei ole nyt sijaa ja myös jo tehnyt rajusti mm. kuljetusalaa rokottaneet dieselin ja bensan veronkorotukset tulisi pikaisesti perua ja luopua parafiinisen dieselin verotuen leikkauksista. Paljon on siis tehtävissä ja yhtenä isoimpana työnverotuksen kiristymisestä luopuminen. Pahimmillaan tilanne nimittäin ajautuu todella pahaksi alkavan syksyn aikana ja kerran korkeaksi päästetty työttömyys on äärimmäisen vaikea saada nopeasti sen jälkeen enää korjaantumaan. Nyt pitäisi toimia siis etunojassa.

Ja toivon todella, että nämä UPM:n ja Finnairin ja muidenkin jätti-irtisanomiset herättäisivät lopulta Marinin hallituksen, mutta myös Ay-liikkeen.

Tänään Lopen Uupuneen Laavulla oli näin ihastuttavaa seuraa. Ihana Disney oli Katin matkassa, kun kuvasimme kaksi Eduskunta TV:n Extraa.

Eduskunta TV:n Extrat tulevat Facebookiin ja Youtubeen ensi maanantaina ja torstaina. Aiheina koronaa ja taloutta ja myös ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Lopen torstain Kesätorilla tänään esiintyi Janne Tulkki, mutta lavalla nähtiin myös Lopen Harmonikkojen kvartetti ja torila myös paljon kansallispukuja ”tuulettumassa”.

Tänään laavulla oli vieraanani Eduskunta TV:n kuvausporukka. Hieman erilaisessa paikassa katsottiin politiikan syksyä kohden.

….

Kello 22.22 ja pimeän metsän keskellä Pekkalassa.

Hieno päivä takana. Malinin kanssa kuvasimme tänään kaksi Eduskunta TV:n Extraa laavullamme Niittumäessä. Extrojen juontajana ja toimittajana oli Kati Kokkonen ja jaksot ulos ensi maanantaina ja sitten toinen jakso torstaina. Niissä esillä niin korona-aika kuin talous- ja työllisyyspolitiikkakin ja toisessa sitten enemmän turvallisutta ja ulkopolitiikkaa.

Ja illalla sitten toiseksi viimeinen kesätori Lopen punaisella torilla. Esiintymässä oli tänään Lopen oma poika Janne Tulkki ja myös lavalla kuultiin Lopen Harmonikkojen mainiota kvartettia. Ja kivasti torivilskeeseen väriä toivat myös lukuisat kansallispuvut. Tänään siis Lopella vietettiin joka kesäistä kansallispukujen tuuletuspäivää.

Huomenna sitten Lahteen ja siellä nuorten asioiden parissa.

 

Kommentit