Kokoomuksen Kesäkokous Helsingissä – Korona siirsi kokouksen Hämeestä poikkeusjärjestelyihin

Blogi, keskiviikkona 26.08.2020

Tänään meillä oli tarkoitus pitää Kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokousta täällä Hämeessä. Oli tarkoitus siis saada koko eduskuntaryhmä tänne vieraakseni, mutta nyt koronatilanne pakotti kokousjärjestelyitä muuttamaan. Yleisötilaisuudet ja yritysvierailut katsoimme vastuulliseksi nyt peruuttaa ja myös vähentää muutenkin kontaktimäärät minimiin. Myös majoittuminen haluttiin hoitaa niin, että hotellimajoituksia ei tarvita jne. ja näin paikaksi otettiin eduskunta ja Helsingin kaupungintalo. Poikkeukselliset ajat tarvitsevat poikkeuksellisia järjestelyitä.

Syksyn isona työnä alan viime vuoden tapaan johtaa jälleen talouspolitiikkaamme vaihtoehtobudjetin laadinnassa. Tänään nimettiin tähän työhön johtoryhmää ja hahmottelimme hieman jo mm. Petteri Orpon, Kai Mykkäsen, Elina Lepomäen ja Juhana Vartiaisen kanssa vaihtoehtobudjettimme nurkkapultteja. Otin viime vuonna tällaisen työskentelymallin käyttöön ja se onnistui hyvin ja keräsi myös runsaasti kiitosta. Tässä siis alkuvaiheessa otetaan muutamat sellaiset nurkkapultit käsittelyyn, joiden varaan vaihtoehtobudjetti nojaa ja toisaalta mitkä myös ohjaavat vastuullisemman vaihtoehdon laadintaa. Palaan näihin tässä alkusyksyn aikana, mutta voin jo sen nyt sanoa, että työllisyys ja yli 100 000 uutta työpaikkaa, työn- ja yrittäjyyden verotuksen uudistaminen ja välittäminen ja vastuullisuus tulevat olemaan kokoomuslaisen vaihtoehdon nurkkapultteja.

Vaihtoehtobudjetin teon yksi haaste ja myös erikoisuus on se, että me joudumme sen oppositiossa tekemään aina hallituksen toteutuneen talouspolitiikan päälle. Esimerkiksi nyt mekin joudumme lähtemään siitä, että koronan lisäksi myös Sanna Marinin itse päättämin toimin on työttömyys Suomessa lisääntynyt. Meidän viime vuoden vaihtoehto, kun olisi päinvastaisesti pienentänyt työttömyyttä ja nostanut työllisyyttä yli 60 000 työllisellä. Se olisi vahvistanut asemiamme myös koronakriisin iskiessä. Vasemmistohallitus Keskustan tuella kuitenkin päätti hyväksyä budjetin missä oli konkreettisia ja ulkopuolisten asiantuntijoiden arvioimia toimia, jotka lisäsivätkin työttömyyttä. Se muuten taisi olla historiallista, että hallitus omin päätöksin ja ratkaisun halusi lisätä työttömyyttä?

Itse ajattelen nyt, että valtion päätöksin pitäisi tukea kotimarkkinoita ja työllisyyttä ja kasvua. Kotitalousvähennys tässä yhtenä tehokkaana keinona, mutta myös se, että taklaamme Marinin hallituksen suunnitelmat sallia työnverotuksen kiristymisen. Itse myös haluaisin etsiä mallia yritysverotuksen uudistamiseen kohti Viron veromallia, mutta myös toimia jo eläkkeellä olevien työnteon kannustavuuden parantamiseksi. Tulemme varmasti myös esittämään ja vaatimaan opiskelijoiden opintotuen vapaantulonrajojen merkittävää nostoa. Itselläni olisi valmius ne kokonaankin poistaa ja sallia näin siis opiskelijoille myös työnteko eikä enää rangaista heitä ahkeruudesta.

Kokonaisveroaste nousee myös tärkeää rooliin. Nythän keskustalaisen valtiovarainministerin esittelystä nostettiin 1.8.2020 bensa- ja dieselveroa historiallisen paljon. Korotus oli koko 2000-luvun suurin ja se näkyy kertaantuvana bensapumpuilla, kun öljyn maailman markkinahinta taas lähtee nousuun. Ja erittäin haitalliseksi tämän tekee se, että tänä vuonna myös hallitus antoi työnverotuksenkin kiristyä. Kaikki verot siis kiristyneet ja se on leikannut ihmisten ostovoimaa ja iskenyt pahiten maaseudulla asuviin ihmisiin, mutta myös yrittäjyyteen ja erityisesti kuljetusalaan. Tuon korotuksen vaikutus esimerkiksi yhden rekan polttoainekustannuksiin nousi jopa 10 000 euroon. Se muuten näkyy sitten kallistuvina palveluiden hintoina, mutta myös erityisesti ruuan hinnan kallistumisena.

Tänään Helsingin kaupungintalolla puheenjohtajamme Petteri Orpo piti syksyn linjapuheensa ennen ensi viikonlopun puoluekokousta. Ja katsoimme myös hieman syksyn toimia budjetinkin ulkopuolelta. Vasemmistohallitus vie nyt maatamme sellaiseen asentoon, että siitä niskalenkistä voi olla todella vaikea päästä enää irti ja ylös jos tämä meno saa jatkua pitkään. Kysymys kuuluukin, että kuinka kauan keskusta antaa vasemmiston ja vihreiden tätä maata johtaa? Keskustalla olisi nyt valta viheltää peli poikki ja nostaa Suomi uudelleen ylös koronakriisistä työn, yrittäjyyden ja kannustavan verotuksen kautta. Huhut kertovatkin, että saadessaan jatkopestin keskustan johdossa Katri Kulmuni olisikin viemässä keskustan pois hallituksesta. Samojen keskustalaisten mukaan Annika Saarikon voitto taasen betonoisi vihervasemmistohallituksen jatkoa. Saa nähdä miten käy.

Pitkä päivä illassa. Huomenna saa laavulleni vieraaksi EduskuntaTV:n. Uusi yritys siis leiritulilla.

Tässä vielä puheenjohtajamme Petteri Orpon puhe 26.8.2020 kokonaisuudessaan:

”Hyvät ystävät,

Katsoin uutisia. Minskissä kymmenet tuhannet diktatuuria vastustavat mielenosoittajat marssivat kaduilla. Mitta tuli täyteen epärehellisten presidentinvaalien myötä. Valkovenäläiset haluavat itse valita johtajansa. Kuva siirtyy luotiliiveissä uhoavaan presidentti Lukashenkaan, joka huutaa mellakkapoliisien armeijalle ”Me hoitelemme heidät”.

Toinen uutinen näyttää valvontakamerakuvaa oppositiojohtaja Navalnyista juomassa teetä, joka ilmeisesti johti myrkyllisiin seurauksiin. Navalnyi lennätettiin sairaalahoitoon Berlinin. Hänen tilansa on kriittinen, ja asiantuntijoiden mukaan elimistöstä löytyi myrkkyä. Nämä ovat järkyttäviä uutisia.

Tänään aion puhua teille demokratiasta, Suomen turvallisuudesta ja asemasta maailmassa, EU:n merkityksestä ja sen kohtaamista haasteista.

Olen huolestuneena seurannut Valko-Venäjän tilanteen kehittymistä. Valko-Venäjän vaalit eivät olleet vapaat, eivätkä reilut. Viikonloppuna yli 150 000 valkovenäläistä osoitti mieltään demokratian puolesta. He peräänkuuluttavat rauhanomaista muutosta, demokratiaa, oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksia.

Tuomitsen Valko-Venäjän hallinnon toimet mielenosoittajia vastaan. Valko-Venäjän kansalla on oikeus valita johtajansa. Toivon, että valkovenäläisille avautuu mahdollisuus päättää tulevaisuudestaan rauhanomaisesti ja demokraattisesti. Diktatuurin aika on tullut tiensä päähän.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin todennäköinen myrkytys on synkkä osoitus demokratian tilasta Venäjällä. Nykyhallinto on tehnyt opposition aseman lähes mahdottomaksi. Maailma ei saa sulkea silmiä tältä.

Hienoa oli, että presidentti Niinistö omalta osaltaan oli vaikuttamassa siihen, että oppositiojohtaja on nyt hyvässä hoidossa.

Opposition merkitys on demokratiassa olennainen. Oppositio vahtii hallituksen toimintaa ja tarjoaa äänestäjille vaihtoehdon. Ilman oppositiota säädettyjen lakien epäkohdista ja virheistä ei muistuta kukaan, eikä painetta korjaamiseen ole. Demokratian kyseenalaistaminen alkaa opposition vaikutusvallan kaventamisella – joko lainsäädännöllä, väkivallalla tai sen uhalla.

Koronakriisi on tarjonnut monelle johtajalle mahdollisuuden kaventaa opposition vaikutusvaltaa. Näin on tapahtunut myös EU:ssa. Unkarin ja Puolan esimerkit ovat hälyttävimmät. On kriittistä, että EU:n jäsenvaltiot vaalivat EU:n perusarvoja.

EU:n päämiesten ja -naisten on pidettävä huoli, ettei EU:n rahoja enää jaeta niille jäsenille, joita yhteisten arvojen vaaliminen ei kiinnosta. Minulle oli pettymys, että tätä koskeva kirjaus vesittyi osana EU:n budjettineuvotteluita. Jatkoneuvotteluissa ministerineuvoston ja Euroopan parlamentin on näytettävä, ettemme EU:ssa salli yhteisten arvojen polkemista.

Hyvät ystävät,

Itämeren alueen tilanne ei suinkaan ole rauhoittunut. Vaikkei sitä uutisten perusteella muistaisikaan, Krimin laiton valtaus ja Ukrainan sota edelleen jatkuvat. Lähialueidemme kehitys on huolestuttavaa. Helsingistä Minskiin on noin 700 kilometriä – vain hieman pidempi matka kuin Rovaniemelle. Meidän on pidettävä huolta turvallisuudestamme.

Suomen puolustus perustuu omaan maanpuolustuskykyymme ja -tahtoomme sekä kahdenvälisiin kumppanuuksiin. Olemme puolustusliitto Naton kumppanimaa, koska emme ole vielä sen jäseniä.

Kokoomuksen erottaa muista puolueista esimerkiksi se, että me kannatamme Suomen liittymistä Naton jäseneksi. Olemme sitä mieltä, että Naton jäsenyys lisäisi Suomen turvallisuutta.

Nato on transatlanttinen puolustusratkaisu. Meidän läheisimmät kumppanimme ovat sen jäseniä. Mitä epävarmemmaksi ajat käyvät, sitä tärkeämpää on ylläpitää hyviä suhteita meille tärkeisiin kumppaneihin. Suomen tulisi hakea Naton jäseneksi lähiaikoina.

Oman puolustuskykymme kannalta lähitulevaisuuden mittavin puolustusprojekti, hävittäjähankinnat, on toteutetttava kokonaan ja suunnitellussa aikataulussa. Tässäkin asiassa hallitus toimii hajanaisesti, vaikka koko eduskunta on linjannut toisin. Lykkäys- ja osituspuheet ovat vaarallisia ja epäisänmaallisia.

Jos toteutetaan vain osa hävittäjähankinnoista, mikä osa Suomen ilmatilasta jätetään puolustamatta? 1990-luvun lamassa, kylmän sodan jälkimainingeissa Suomi kykeni hankkimaan hävittäjät, jotka ovat merkittävä osa puolustuskalustoamme. Nyt on meidän vuoromme. Tästä ei saa tinkiä.

Pääministeri Marin, vakuutatteko, että hallituspuolueiden riveistä tulleista kannanotoista huolimatta, Suomi tulee hankkimaan hävittäjät suunnitellussa laajuudessa ja aikataulussa?

Hyvät ystävät,

Berliinin muurin murtuminen 30 vuotta sitten oli valtava voitto vapaalle Euroopalle. Kuulin siitä itse ensimmäisen kerran nuorena varusmiehenä metsäleirillä. Mieleni teki hylätä leiri ja rynnätä samantien Berliiniin juhlistamaan muurin murtumista. Muisto uutisen kuulemisesta on vieläkin erittäin voimakas.

Eurooppalaisuus on idea rauhasta sotien jälkeen. Eurooppalaisuus on demokratian voitto Itä-Euroopan kommunismista ja  Etelä-Euroopan diktatuureista. Eurooppalaisuus on Suomelle valinta kuulua läntiseen arvoyhteisöön. Eurooppalaisuus on vapautta.

Koronakriisi on muuttanut maailmaamme rajusti. Koronan takia on tehty päätöksiä sulkea rajoja ja rajoittaa liikkumista. Korona rajoittaa juuri niitä vapauksia, joiden puolesta Euroopassa niin pitkään taisteltiin. Ihmisten vapaan liikkuvuuden lisäksi korona hankaloittaa ulkomaankauppaa, vientiä ja EU:n sisämarkkinoiden toimintaa.

Liikkumisen rajoittaminen on ollut akuutissa kriisissä perusteltua, ja myös kokoomus on sitä tukenut. Emme voi kuitenkaan tuudittautua ajatukseen, että koronavirus menee lopulta ohi ja elämä palaa ennalleen. Meidän on varauduttava siihen, että koronavirus tulee olemaan läsnä vielä pitkään.

Meidän on päästävä eroon ajattelusta, jossa on vain kaksi vaihtoehtoa: rajat kiinni tai rajat auki. Tarvitsemme lisää vaihtoehtoja näiden kahden mallin väliin, jotta emme näivetä yhteiskuntaamme ja talouttamme täysin.

Meidän on opittava elämään koronaviruksen kanssa. Tähän me tarvitsemme entistä enemmän kansainvälistä yhteistyötä ja entistä enemmän Euroopan unionia.

Euroopan pitää olla paremmin varautunut rajat ylittäviin kriiseihin. Koronakriisi paljasti sen tosiasian, että EU:lla ei ole riittäviä suunnitelmia jäsenvaltioita kohtaavien kriisien varalle.

Emme voi uudestaan joutua tilanteeseen, jossa meitä uhkaa rajat ylittävä kriisi ja jossa jokainen jäsenvaltio miettii, kuinka voisi parhaiten pitää kiinni omistaan. Se oli luonnollista tilanteessa, jossa meillä ei ollut yhteisiä varautumissuunnitelmia.

Jäsenvaltioiden on ryhdistäydyttävä ja mietittävä, kuinka voisimme parhaiten varautua yhdessä tuleviin kriisitilanteisiin. Kyseessä voi olla uusi pandemia, pankkisektoriin tai sähköverkkoihin kohdistuva hyökkäys, vaalihäirintää tai jotain aivan muuta.

Huono varautuminen ei ole EU:n syy, sillä jäsenvaltioilla on käsissään avaimet tämän kaltaisiin päätöksiin. Syyttävän sormen tulee kohdistua jäsenvaltioihin, ei komissioon. Suomi on täysivaltainen EU:n jäsen, joka voi aloitekyvyllään vaikuttaa EU:n suuntaan. Odotamme hallituksella sellaista EU-politiikkaa, joka hakee eurooppalaisia ratkaisuja ja puolustaa tiukasti Suomen etua.

Hyvät ystävät,

Suurlähettiläspäivillä puhuttiin tällä viikolla paljon siitä, miten koronakriisi vahvistaa vanhoja epävarmuuksia maailmanpolitiikassa. Suomen kannalta kriittistä on, voimistuuko edelleen trendi, jossa valtiot kääntyvät sisäänpäin tinkien kansainvälisestä yhteistyöstä.

Yhdysvaltojen presidentinvaalit käydään 69 päivän päästä. Vapaan yhteiskunnan arvot ja periaatteet ovat sielläkin olleet koetuksella. Toivon hartaasti, että YK:n ja WTO:n kautta toimiminen sekä Pariisin ilmastosopimuksen noudattaminen palaavat Yhdysvaltojen agendalle presidentinvaalien jälkeen.

Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen uusi kylmä sota on uhka myös Euroopalle. Vahva ja yhtenäisesti toimiva EU on eurooppalaisten valtioiden paras turva tämän sodan laineita vastaan.

EU:n pitäisi olla vahvempi toimija maailmanpolitiikassa. Sillä pitäisi olla oma turvaneuvosto ja selkeät toimintamallit uhkatilanteissa. EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikassa pitäisi ottaa käyttöön määräenemmistöpäätökset. Meidän on vihdoin saatava sisältöä EU:n keskinäiseen avunantolausekkeeseen. Olen aiemminkin kannattanut EU:n yhteisiä harjoituksia, joissa varauduttaisiin uusiin ja perinteisiin uhkiin.

Kansainvälisen yhteistyön parantamiseksi ja EU:n vahvistamiseksi Suomi voi tehdä osansa. Ei meidän tarvitse tyytyä seuraamaan tapahtumien kehittymistä vierestä. Kansainvälistä yhteistyötä ilmastonmuutosta ja muita globaaleja uhkia vastaan on jatkettava koronasta huolimatta.

Hyvät ystävät,

Koronakriisi vahvistaa vaivihkaa nationalismia. Olen huolestuneena seurannut keskustelua, jossa ulkomailla matkustelusta ja Suomeen muualta tulevista ihmisistä tulee kuin vaivihkaa itsessään huolestuttava, jopa paha, asia. Tämä on vaarallinen kehitys. Kansainvälisyys on Suomelle valtavan tärkeä asia.

Suomen ulkopolitiikan keskeinen tavoite itsenäisyydestä lähtien on ollut varmistaa, ettemme jäisi yksin. 100 vuotta on tehty työtä tämän saavuttamiseksi. Suomen hyvinvointi on rakennettu myymällä osaamistamme maailmalle ja saamalla ulkomaisia investointeja ja osaajia Suomeen. Me tarvitsemme koronakriisissäkin vuorovaikutusta muun maailman kanssa. Suomi tarvitsee jatkossakin vahvaa kansainvälistä yhteistyötä taatakseen turvallisuutensa.

Tätä taustaa vasten heinäkuussa löytynyt sopu EU:n elvytyspaketista on itsessään arvokas. Sen sisällön suhteen olen kriittinen ennen kaikkea siksi, että päämiehet- ja naiset vähensivät määrärahoja juuri sieltä, missä niitä tulevaisuuden ja turvallisuuden puolesta tarvittaisiin. Tutkimuksesta ja ilmastonmuutokseen soputumisesta tingittiin, samoin kuin Suomelle erittäin tärkeistä puolustusyhteistyöstä ja rajaturvallisuudesta.

Keskustelussa elvytyspaketista pitää pitää mielessä iso kuva. EU:n jäsenyys oli ja on Suomelle turvallisuusratkaisu. EU:n yhtenäisyys on meille etu ja suorastaan välttämättömyys.”

Kommentit