Tanttalantien Asfalttijuhla

Blogi, maanantaina 23.09.2019

Asfalttijuhla!

Nyt oli hauska ja hieno juhla. Janakkalan Tanttalan koulun ja kylänväki olivat niin onnellisia ja iloisia viime joulukuussa tielle esittämästäni ja sen myötä päätetystä peruskorjausrahasta, että halusivat järjestää homman jälkeen oikein Asfalttijuhlan. Ja sain vielä itse kutsun mukaan leikkaamaan nauhaa ja pitämään pienen juhlapuheen. Maljatkin nostettiin kylän omalla limonadilla.

Tanttalantien Asfalttijuhla! Ihastuttava pieni juhla Tanttalantien uuden asfalttipinnan kunniaksi. Tie oli poikki ja Tanttalan Koulun väki myös esiintyi juhlassa. Tämän tien remontti lähti liikkeelle viime marraskuussa, kun Ari Laivola otti yhtyettä ja kertoi tien kaipaavan uutta pintaa. Yhteydenotto juuri oikealla hetkellä sain varattua sille samantien määrärahan tälle kesälle. Taas kelpaa mennä, kulkea ja liikkua! Mutta työt jatkuvat ja korjausta vaativia teitä riittää. Marja Hakolan tila tarjosi Asfalttijuhlassa vielä kuohulimut ja sitten tilalla vielä hirvikeittoa juhla päälle!

Ihastuttava pieni kyläkoulu, mikä sykkii elämän kylän keskuksena. Hienoa, että tällainenkin koulu vielä säilynyt ja toivottavasti lapsia riittää jatkossakin, että säilyy tulevaisuudessakin. Niin kuin olen monet kerrat todennut niin olen varma, että tällaiset idylliset ja yksilölliset kyläkoulut ovat vielä tulevaisuudessa tätäkin päivää suurempi vetovoimatekijä kunnille ja kylille. Tanttalan Koulu yksi tällainen helmi.

Taina ja Ari Laivola olivat Tanttalantien peruskorjauksen primusmoottorit ja tänään myös Taina oli Asfalttijuhlaa järjestelemässä. Ja tilaisuuden avasi siis Ari.

Tie oli juhlan ajan poikki liikenteellä ja uusi asfaltti saikin näin ollen poikkeuksellisesti toimia myös juhlan paikkana.

Viime syksynä sain kylältä Ari Laivolalta yhteydenoton, että jos vain jostain rahaa liukenisi niin Tanttalantie kaipaisi kyllä remonttia. Yhteydenotto tuli kreivinaikaan sillä remonttirahoja oli ja halusin vielä meidän neuvottelijana priorisoida myös pienempiä teitä koulujen läheisyydessä ja myös sorateitäkin. Näin syntyi kokonaisuus missä renontin alle saatiin monia teitä Asikkalasta Tammelaan jne. Eteläinen Häme oli ollut pitkään monessa mielessä väliinputoaja Uudenmaan ja Pirkanmaan alueiden välissä ja siksi tällainen paketti oli nyt enemmän kuin tarpeellinen.

Aamulla varhain kirpakassa syyssäässä kokoonnuimme koululaisten ja ison kyläläisten joukon kanssa koululle. Uuden asfaltin saanut tie oli poikkeuksellisesti hetken kiinni, kun pienet juhlallisuudet siellä järjestettiin. Lapset esiintyivät (luvan kanssa tällä kertaa tiellä) ja nostimme myös maljat Hakolan Tilan uudella limonadilla. Juhlan jälkeen pääsimme tutustumaan vielä upeaan vanhaan kivikouluun ja sen elämää sykkivään toimintaan ja sieltä sitten piipahdimme vielä vierailulle Marja Hakolan tilalle missä tarjolla oli totta kai hirvikeittoa. Kiva paikka ja täytyy ensi kesänä ajella siellä käymään vielä kesäkahvila-aikanakin.

Janakkalasta sitten Riihimäen kautta Lopelle ja pieni visiitti vielä kotikunnan Kirkonkylän koululla. Siellä tällä viikolla teemaviikko ilmastonmuutoksen ympärillä ja joka päivä aamupäivä tehdään töitä ja opitaan yhdessä tämän ison ja tärkeän aiheen ympärillä. Kirkonkylän Koulu siis se sama missä aikanaan omankin koulutieni aloitin ja missä myös myöhemmin opettajana sain toimia. Nyt siellä meidänkin pienet ja muutenkin minulle erityisen tärkeä paikka.

Niin ja muutama sana vielä muista tieremonteista. Valtaosa asfalttijutuista on jo tehty eri teillä ja nyt syksyn sateiden myötä on päästy liikkeelle myös sorateiden peruskorjauksissa.

Kelirikkokorjaukset tehdään nyt mm. Mustajoentiellä (mt 13614) 50 000€, Vojakkalantielle (mt2824) tulee rakenteen parantamista ja asfaltointeja varten Hiisilä-Vojakkala-välille 155 000e ja Patojantien mt13613 runkokelirikkokorjaus toteutetaan 45 000 eurolla. Lisäksi kelirikkotöinä valmiiksi vielä Kanta-Hämeessä Iittalassa (mt13677) Kankaisten asfaltointi ja stabilointi 199 000€, Tammelassa Vaihijoki (mt13657) 290 000€ ja Lammilla Ylänne-Haapakoski 60 000€.
Päijät-Hämeen puolella Hämeenkoskella ja Hollolassa Porvolantien runkokelirikkokorjaus 65 000€, Asikkalassa Rutalahden (mt14129) runkokelirikkokorjaus 70 000€ ja Sysmässä ja Hartolassa Kirveskoski (mt15050) 60 000 eurolla. Ja tässä kokonaisuudessa mukana oli myös Hausjärven Puujaantie, mistä tullut jo myös kiitoksia ja palautetta. Puujaantien 132 000€ budjetilla tehtiin tien rakenteiden korjauksia ja asfaltointeja.

Lopella liikkelle nyt sorateista Järventaustantie 60 000€ peruskorjaus ja Hirvijärventie peruskorjaus ja asfaltoinnita 70 000€. Lisäksi tehty Riihimäki-Hausjärvi Selänojantie 400 000€, Padasjoen Auttoinen-Porasa 100 000€ ja Tammelan Ojajärventie 50 000€ remontit, kuten myös Hämeenlinnan Liesontie-Porraskoski asfaltointi ja peruskorjaus 900 000€ budjetilla.

Kantatie 54:n riista-aitatyö myös etenee. Alun perin riista-aitaraha laskettiin niin, että se normaalilla kustannustasolla riittäisi Riihimäeltä Vojakkalaan. Nyt kun hanke on edennyt niin rakennuskustannukset ovat kapealla ja monia portteja vaativalla tieosuudella sen verran kalliimpaa, että aita saadaan moottoritieltä Joentaakse yhtenäiseksi. Tavoitteeni edelleen, että aita saataisiin jo tällä rahalla kirkolle asti. Katsotaan nyt kun lopulliset tarjoukset ja muut valmistuvat. Ja yritetään sitten saada jatkorahoitusta länteen tuleville vuosille.

Riihimäen VT3 Herajoen liitäntäpysäköinti on jo myös tästä paketista työnalla. Se siis tehdään yhteishankkeena Riihimäen kaupungin kanssa ja sellaisella rakentamistekniikalla missä maa-ainesten annetaan painua yksi talvi eli valmista liitännän kanssa vasta vuoden päästä.

Katsotaan mitä saamme nyt sitten jatkossa tiehenkkeille tänne Hämeeseen irtoamaan. Nyt kun itse olen oppositiopuolueessa niin täytyy yrittää neuvotella rahoja kollegoiden kanssa. Parhaani teen huomennakin.

Kommentit