Kuka tästä muinoin käveli? – Menneisyyttä etsimässä

Blogi, sunnuntaina 22.09.2019

Kaunis syyspäivä. Pieni pakkanen yöllä ja aamulla ruskaakin jo havaittavissa. Kukahan tämän pellon on aikanaan raivannut? Kaskipeltoa tässäkin rinteessä ollut. Mistä tänne ensimmäistä kertaa tultiin?

Rekan löytämä hieman vanhempi Ratsastaja. RUSSIA EMPIRE EKATERINA II 1767 DENGA – 1/2 KOPEK, COPPER, St. GEORGE & DRAGON

 

 

Tänään olimme jälleen metallinpaljastimien kanssa multaa tonkimassa. Vapaapäivä pitkästä aikaa ja metsään silloin haluan aina tavalla tai toisella päästä. Nyt matkassa hieman isompi porukka, kun kotikuntani menneisyyttä etsimään tuli myös Kanta-Hämeen Menneisyyden etsijöiden kavereista Reka ja Mikko. Olimme varanneet päiväksi vanhojen karttojen pohjalta useammankin mielenkiintoisen paikan ja aamulla hengityksen vielä kivasti ilmaan höyrystyessa aloitimme urakan Räyskälän Jussilasta. Pyhälammin tilan pelloilla aamun ensimmäiset piipit. Reka löysi upean vanhan 1700-luvun Ratsastaja-kolikon ja itse mullan alta kaivoin ensin vuoden 1914 ”vain siis satavuotisen kolikon” ja sitten hetkeä myöhemmin mentiinkin jo yli 300 vuoden taakse 1600-luvulle. Kolikkoja kiva kasa yhdessä Pyhälammin purkkiin muistoksi heidän alueiden varhaisemmista kulkijoista.

Räyskälästä sitten Hunsalaan ja Pelto-Seppälän mäelle. Pelto-Seppälän tila viettää pian 300-vuotisjuhliaan ja 1700-luvun kolikkoja mäeltä onkin löytynyt. Me uskoimme ja uskomme edelleen, että mäellä on viihdytty jo paljon ennen tätäkin. Kaunis paikka kaiken kaikkiaan, mutta myös hyvä asua ja elää. Sitä se on muuten tänäkin päivänä tilan viidennelle sukupolvelle Seppälän Tiinan perheelle ja veljelleen Tommille Rosannan kanssa. Tällä kertaa tilan mullit hieman laittoivat meidän jalkoihin laitumella vauhtia ja myös sähköpaimenet hieman kiusasivat etsintää. Nyt ei rautajuttujen ja hevosenkenkien lisäksi muuta ylös noussut. Hunsalaan täytyy palata vielä uudelleen jos vapaapäivän vielä ennen lumia saan.

Pilpalan kylien alueella on myös paljon mielenkiintoisia kiviröykkiöitä. Niidenkin rakoja tänään kävimme Tevännöllä katsomassa. Kaskikasoja nuo kaikki ja metsä ei meille aarteitaan antanut. Mukava päivä ja illansuussa ehdin vielä viimeistelemään Pekkalan laituria. Mietin kesällä, että mitä nelikymppisiään viettävälle Pekkalan Saunalle syntymäpäivälahjaksi keksisin ja elokuun lopulla päätin sitten laiturihommiin ryhtyä. Kivoja hetkiä kavereiden kanssa ja yksinkin monet illat. Nyt se kestää isältä pojille.

Kommentit