Tänään työmatkalle Ukrainaan ja Latviaan.

Blogi, tiistaina 24.04.2012

Eli kohta Helsinki-Vantaan lentokenttää kohden ja sieltä ympäristövaliokunnan matkalle Ukrainaan ja Latviaan täksi viikoksi. Pääaiheina luonnollisesti ympäristöpolitiikka ja maittemme välinen ympäristöyhteistyö sekä energiapolitiikka.

Ukrainassa tapaamme mm. maan parlamentin ympäristövaliokunnan ja Suomi-ystävyysryhmän edustajia sekä Kiovan kaupungin ympäristöviranomaisia. Vierailemme myös myös aikanaan räjähtäneen Tsernobylin ydinvoimala-alueella noin 150 kilometrin päässä Kiovasta ja tutustumme laitoksen suojakuoren uudelleenrakentamiseen ja alueen tilanteeseen. Rakennushanke on aloitettu huhtikuussa 2012 ja sen on määrä valmistua vuonna 2015. Paikan päällä tarkoitus myös tutustua suomalaisten töihin alueella. Varmasti mielenkiintoinen ja sykähdyttävä vierailu.

Sitten Latviassa tapaamme Ukrainan tapaan maan parlamentin ympäristövaliokunnan edustajia aiheinamme mm. ajankohtaiset ympäristökysymykset ja erittäin merkittävänä aihekokonaisuutena Itämeren suojelu.

Mutta kohta matkaan. Katsotaan miten yhteydet toimivat, mutta päivitän ainakin kuvia. Tai siis ainakin yritän päivittää kuvia Facebookiin ja tännekin koita lyhyitä raportteja saada päivitettyä.

 

Vihdoin Ukrainassa.

Aamun matka ihan hyvin ja ajoissa Helsingistä Riikaan. Mutta siellä sitten jotain ongelmia ja lennot myöhässä ja kaikki. Ensin tunti ylimääräistä terminaalissa ja sitten toinen kuumassa bussissa kiitotien reunassa. Aikamoista elämänmenoa. Mutta nyt Ukrainassa ja kohti maan parlamenttiä.

 

Nyt kello 22.19 ja hotelille juuri. Pitkä päivä ja erittäin mielenkiintoinen anti. Maan parlamentissä ensi hyvä keskustelu paikallisten valiokuntien kanssa ja sitten perään suurlähettiläämme kanssa.

Ilta päättyi sitten ehkä mielenkiintoisempaan kun saimme illalliseuraksi paikallisten kansalaisjärjestöjen edustajia. Erittäin hyvää keskustelua monista aiheista EU:sta aina talouteen ja luonnosuojeluun ja ympäristökysymyksiin.

Myös hyvä pitkä kahden keskinen keskustelu vieruskaverini kanssa maan demokratia kehityksestä ja tilanteesta. Vaikka ulospäin näyttää että maa valuu entistö vahvemmin presidentin ja hänen poikansa ja pojan kaverien valtaan niin ei ainkaan vielä kovaa kansannousua luvassa. Kuulemma kansannousun tulokset jäivät olemattomiksi ja enään siihen ei luoteta. Ainakaan toistaiseksi. Mutta toki hieman mietteliäs hän oli. Kuitenkaan ei myöntänyt, että kehitys veisisamanlaiseen tilanteeseen kuin Venäjällä. Minusta pahasti näyttää siltä. Mutta huomenna Tsernobyliin.

Kommentit