Vanhuspalvelulakia ei saa vesittää.

Blogi, maanantaina 23.04.2012

Viime viikon yksi iso ihmetyksen aihe oli peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardssonin työryhmän esitys uudeksi vanhuspalvelulaiksi. Guzenina-Richardsson on luvannut kerta toisensa jälkeen, että vanhuspalvelulakiin tulee ehdottoman tärkeät henkilöstömitoitukset. Siis vahva kirjaus siitä miten paljon ja millaista osaamista eri vanhuspalveluiden yksiköissä tulee olla. Samalla idealla kuin nykyisin lastenhoidossakin. Vaikka itse en kova valtion normimääräilyn kannattaja olekaan vaan luotan mieluummin parhaisiin ja toimiviin paikallisiin toimintamalleihin ja sen rinnalla riittävään valvontaan niin tässä asiassa kyllä laintasoista henkilöstömitoitusta kannatan. Liian paljon maastamme eri puolilta tulee nyt viestiä, että vanhusten hoito ei ole mallillaan ja silloin siihen on puuttuttava. Siksi en ymmärrä, että miten Guzenina-Richardsson ei nyt olekaan huolehtimassa yhdestä tärkeimmästä tässä laissa.

Toinen mikä huolettaa vieläkin enemmän ja on jopa vieläkin tärkeämpi on lakiin kirjattava selkeä kirjaus ikäihmisten ”oikeudesta palveluun ja hoivaan”. Tämäkin Paula Risikon alunperin määrittelemä tietynlainen hoiva- ja hoitotakuu on nyt vesittymässä. Ja tätä viestiä vahvistaa myös se, että alunperin ministeri Paula Risikon alullepanemaan vanhuspalvelulakiin oli varattu 300 miljoonaa euroa sen kustannuksiin niin nyt Guzenina-Richardssonin mallissa kustannukset olisivatkin vain 100-200 miljoonaa euroa. Kun tiedämme miten paljon meillä on jo nyt hoitoa tarvitsevia ikäihmisiä ja miten paljon heidän määränsä tässä vielä kasvaa niin yhtälö on helppo laskea. Hyvästä hoidosta tullaan siis tinkimään edelleen ja laki jäänee Guzeninan käsissä monelta osin vain kauniiksi sanoiksi.

Lisäksi viime kaudella jo valmistellussa Risikon Vanhuspalvelulaissa oli mukana myös kirjaus siitä, että henkilökunnalla olisi velvollisuus ilmoittaa hoidon epäkohdista. Vastaavaa kirjausta ei uudessa laissa ole.

Hoitajien Superin puheenjohtaja Juhani Palomäki totesikin, että ”lakiesityksen viesti on, ettei vanhuksille haluta turvata hyvää hoitoa.”

Mutta onneksi vielä mahdollista vaikuttaa. Guzenina-Richardssonin vanhuspalvelulakiluonnos lähtee nyt lausuntokierrokselle. Eduskunnalle esitys on määrä antaa syksyllä ja uusi vanhuspalvelulaki tullee voimaan ensi vuoden aikana.

Kaiken A ja O pitää olla yksiselliteinen ja vahva kirjaus ”oikeudesta palveluihin”. Se pitää tässä laissa olla sen alkuperäisen äidin ministeri Risikon hengen mukaan vahva ja yksiselitteinen. Kauniilla sanoilla ei nyt pärjää.

….

Ohjaako urheiluun liittyviä poliittisia kommentteja kuitenkin kaksinaismoralismi?

Tältä ajatukselta ei voi välttyä kun mm. luki ulkoministeri Erkki Tuomiojan arvostelua Bahrain F1-kilpailua kohtaan.

Jos nyt heti alkuun totean, että itse en urheilua ja politiikkaa haluaisia sotkea. Enkä ainakaan halua valjastaa urheilua politiikan välineeksi.

Mutta oma asiansa on sitten se miten urheilumaailma itse toimii. On varmasti perusteltua pohtia urheilupiireissä sitä, että oliko Bahrainin tilanne sellainen, että sitä oli järkevää jopa vielä pönkittää F1-kilpailulla? Tai Kiinan F1 GP? Tai onko Valko-Venäjä sellaisessa tilassa, että sinne on järkevää antaa jääkiekon MM-kilpailut? Tai onko Venäjän ihmisoikeustilanne Olympialaisten vaatimassa tilassa?

Tuomioja arvosteli Bahrainin F1-kilpailua kovin sanoin, mutta en ole kuullut yhtä määrätietoista tuomitsemista esimerkiksi Kiinan F1-kisaa kohtaan? Ohjaako siis kaksinaismoralismi, kaksoisstandardit tätäkin politiikan peliä. Pahasti näyttää siltä.

Minusta saa kovinkin sanoin arvostella eri maita ja niiden demokratian tilaa ja urheilun kytkemistä tavalla tai toisella tähän. Mutta olisiko järkevää olla linjakas tässäkin ja laittaa kaikki maat samalle viivalle? Vai onko Kiina jo niin vahva ja merkittävä toimija, että sen ihmisoikeustilannetta ei uskalletaan enää arvostella? Tai Venäjä? Vai onko Tuomiojan mielestä Kiinassa kaikki kunnossa? Onko Venäjällä kaikki niin hyvin ihmisoikeuksien suhteen, että ei ole aihetta olla huolissaan?

Oma surullinen lukunsa on sitten ulkoministeri Erkki Tuomiojan suhtautuminen F1:siin yleensä. No hänhän tietää kaiken ja on kaiken yläpuolella. Jätetään hänen sanansa omaan arvoon.

Kimi Räikkösen kakkostila Bahrainista oli huikea saavutus. Toivotaan, että se osaltaan vie eteenpäin myös maan ihmisoikeustilannetta. Ainakin se on noussut nyt maailman tietoisuuteen sportin kautta. Kaikki ei tässä maassa ole hyvin. Niin kuin ei Kiinassa, Valko-Venäjällä eikä Venäjälläkään.

….

Maanantai ja uusi viikko käyntiin. Upea aamuaurinko paistaa tänne kodin työhuoneen metsään. Siellä selkeästi heräillään kanssa uuteen päivään ja kevääseen.

….

Kello 19.51 ja nyt jo pakattu. Huomenna aikainen lähtö Helsinkiin ja sieltä sitten työmatkalle Ukrainaan ja Latviaan. Neljän päivän tiukka reissu edessä, mutta aivan takuuvarmasti mielenkiintoinen. Yritän pitää teidät ajantasalla missä mennään ja mitä tapahtuu. Toivottavasti yhteydet toimivat.

Tänään ehdin päivällä hieman vielä levätäkin. Ja minulle se onnistuu parhaiten ulkona ja luonnossa. Keltamarjainen pihlajanmarja oli tämän päivän istutukseni ja lisäksi vein yhden todella mielenkiintoisen puun oksia postiin. Liittyvät Yrjö Sakari Yrjö-Koskiseen ja Leppälahden kartanoon. Jos onnistumme niin uusia taimia pitäisi saada aikaan. Kerron miten työ etenee. Marjoista emme nimittäin onnistuneet tuon erikoisuuden kanssa. Nyt sitten tehdään pipetilla ja mikroskoopilla. Katsotaan.Kommentit