Tänään torstaina 9.2. klo 16-19 Lopella Presidenttikahvit.

Blogi, torstaina 09.02.2012

Tervetuloa kakkukahville Lopen Niinistö Cafessa äänestitpä sitten Sauli Niinistöä tai et. Kaikki ovat tervetulleita uuden presidentin kiitoskahville ja sen kautta rakentamaan tätä maata yhdessä. Nähdään Presidenttikahveilla.

….

Aikainen herätys talveen. Upea lumipeite täällä Hämeessä Lopella. Aamukahvia ja Aamuposti ja Hämeen Sanomat ja sitten matkaan. Helsingin työt tai siis Suomen työt Helsingissä odottaa… 

…..

Mielenkiintoinen politiikan päivä takana. Aamustan ensin ympäristövaliokunta ja sitten loppupäivä lähestulkoon kokonaan ulko- ja turvallisuuspolitiikalle. On ollut aikamoinen etuoikeus päästä mukaan sekä puolustusvaliokuntaan että ulkoasiainvaliokuntaan ja tänään kummassakin esillä mm. Venäjän tämän hetken tilanne ja hieman tulevakin. Kun asiantuntijat aina maamme parasta joukkoa niin täytyy sanoa, että kokoukset eivät todellakaan ole tylsiä. Tai usein myös kansainvälisiä asiantuntijoita eilen mm. YK:n turvallisuusneuvostosta. Tuhdit kokoukset siis tänäänkin ja näyttää siltä, että keväästä tulee tässäkin valossa supertiukka.

Iltapäivällä sitten eduskuntaryhmän työvaliokunta ja sen perään ryhmäkokous ennen kyselytuntia. Esillä kummassakin kaksi isoa viikon aihetta eli puolustusvoimien rakenneuudistus ja kuntauudistus. Ensin omassa ryhmässä asiat perusteellisesti läpi ja sitten kyselytunnilla hieman raflaavammin ja sanoisinko populistisemminkin.

Päivällä nousi jonkinasteinen kohu Ilta-Sanomien uutisesta jonka mukaan puolustusministeri Stefan Wallin olisikin muuttanut Puolustusvoimien tekemää rakenneuudistusesitystä ennen sen tuloa hallituksen pöytään. Itsekin jo hieman kimpaannuin asiasta. Olen nimittäin alusta asti sitoutunut tähän uudistukseen vain sen takia, että jo vuonna 2009 Puolustuspoliittisessa selonteossa sen suuri kuva linjattiin ja myös vain niin että se tehdään pelkästään maamme puolustuksen näkökulmasta. Siis idealla, että me poliitikot annamme rahat ja puolustusvoimat päättää sen miten ne käytetään. Nyt tuo Ilta-Sanomien väite toi mukaan kuitenkin väitteen siitä, että uudistus olisikin tehty puolue- ja kielipoliittisin perustein eikä siis puolustuspoliittisin perustein. Tänään kuitenkin puolustusministeri Wallin kiisti, että hän olisi esitystä muuttanut ja uskon sen. Olen oppinut tuntemaan Wallinin hyvänä ja samansa mittaisena miehenä. Myös päättäjänä joka uskaltaa tehdä vaikeitakin päätöksiä. No tämä vakuutus nyt veti maton Ilta-Sanomien väitteiden alta ja jos muuta näyttöä ei ole kuin ”heitetty väite” niin uskon ministeriä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ymmärtäisin esimerkiksi Hämeen Rykmentin alasajon Lahdesta. Siinä kun ei ole kyse edes lopettamisesta tai vähentämisestä vaan vain toimintojen sijoittamisesta muualle. Pahaa pelkään, että se tarkoittaa pian lisärakentamista muualle ja Lahden alueelle tyhjiä tiloja ja paljon työttömiä. Voisiko siis oikeampi ratkaisu olla Lahden Hennalankin osalta se, että hallinto siirretään tai alistetaan jonkin muun varuskunnan alle, mutta toiminnot jätetään muuten Lahteen ja kehitetään siellä. Tästä tulisi aitoa säästöä ja kaikki voittaisivat. Tätä asiaa pitää vielä selvittää. Myös soittokuntien tilannetta on syytä hieman läpikäydä. Nimittäin jos tuloksena ei ole säästöä vaan vain palveluiden alasajoa niin eihän siinä ole mitään järkeä. Otan asiat esille puolustusvaliokunnassa vaikka siis päätöksen näistä tekeekin puolustusministeri Stefan Wallin. Eduskunta ei siis asiaa pääse päättämään. Mutta puuttua ja tutkia hieman voimme.

Illalla vielä Presidenttikahvit Lopella. Kahdeksankymmentä ihmistä kävi kahvilla ja kakulla ja tunnelma ja tungos senmoinen. Hieno ilta ja se päätti yhden aivan uuden ja ainutlaatuisen aikakauden Lopella. Suuri kiitos Sirpa Hopearuoholle, Riitta Nylundille, Tuula Kaupille ja Eija-Riitta Heinoselle paikan pyörittämisestä ja päävastuusta ja kaikille muille kahvilavuoroihin osallistuneille. Ja suurin kiitos teille kaikille jotka kävitte puolentoista kuukauden aikana kahvilalla. Te teitte sen tunnelman mitä me kaikki saamme vielä pitkään muistella. Vien teiltä kaikilta terveisiä myös suoraan valitsemallenne presidentillekin. Olen varma, että hänkin kiittää niin kuin ihminen vain voi kiittää teitä ja meitä kaikkia.

 

Kommentit