Perjantai, 10.02.2012

Blogi, perjantaina 10.02.2012

”KIITOSSANAT

Takanlämmin kiitos teille kaikille. Olen tämän neljän kuukauden, tai oikeastaan neljän kuukauden ajan ennen sitä kuuden vuoden takaistakin rupeamaa jaksanut ihmetellä sitä, että mikä saa ihmiset jaksamaan tehdä työtä minun puolestani. Jeesaamaan niin valtavasti, mitä te olette tehneet, mitä ovat tehneet lukemattomat ihmiset pitkin Suomen niemeä. Silloin panen kyllä itsenikin koville: Sauli sinunkin täytyy tehdä muitten puolesta vähintään yhtä paljon.

Sauli Niinistö.”

Liitin tuohon alkuun presidentti Sauli Niinistön kiitossanat. Eilen Lopella järjestimme Presidenttikahvit ja väkeä paljon liikkeellä. Lopella ei koskaan ennen oltu järjestetty mitään tällaista siis tarkoitan siis Niinistö Cafeta. Sirpa Hopearuohon johdolla kahvi rakennettiin ja se palveli Lopen keskustassa parhaalla paikalla lähes puolitoista kuukautta. Kiva kodikas kahvila rakentui Riitta Nylundin, Eeva Pyhälammen, Eija-Riitta Heinosen ja Tuula Kaupin ja kumppaneiden johdolla ja Messutuloste Rollerin Petteri Peltovuori vastasi kahvilan uniikeista somisteista mm. Suomen suurimmasta Pahvi-Saulista Suomen pienimmässä Niinistö Cafessa. Siitä oli Lopen Niinistö Cafe tehty.

Avajaisissa ennen joulua kahvilla kävi lähes 150 vierasta ja sen jälkeen tupa täyttyi monta kertaa. Vieraiksi saimme mm. ministeri Iiro Viinasen, elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen ja kansanedustaja Ben Zyskowiczin. Joka kerta paikka tupaten täynnä. Ja ihan tavallisina arkiaamuinakin kahvilassamme riitti ihmisiä ja iltaisin loppilaisten lisäksi myös kauempaakin tulleita vapaa-ajanloppilaisia ja vieraskuntalaisiakin. Lopen Niinistö Cafe siis kiinnosti.

Ihastuttavinta tässä paikassamme oli se tunnelma. Intiimi pieni kuppila presidenttikahvilla ja turinalla höystettynä oli jotain sellaista mitä itsekin jään kaipaamaan. Ja mihinköhän tänäänkään Riitta ja kumppanit suuntaavat kun ei Lopen oma kahvila olekaan auki? Niinpä.

Tästä heräsikin ajatus. Olisiko Lopella tilausta ja paikkaa pienelle konditoriokahvilalle? Sellaiselle missä voisi aamulla kerääntyä aamuparlamentiin kylän miehet ja päivällä päiväkahville rouvat ja perheenäidit. Ja vaikkapa nuoretkin voisivat hakea kupin kuumaa kotimatkalle. Hyllyssä olisi vaikkapa loppilaisten tuottajien lähiruokaa, jauhoja ja tiskissä tuoretta leipää ja leivonnaisia. Uskoisin, että kysyntää olisi. Minä ainakin hakisin mielelläni kotiin hyvän loppilaisista jauhoista leivoton leivän ja joisin vaikkapa joka päiväkin sen hyvän maitokahvin. 

Saahan sitä unelmia olla. Jospa joskus.

Nyt kuitenkin unelmoimasta töihin. Ympäristövaliokunta kutsuu.

Päivän kokoukset takana ja myös eduskunnan istuntokauden avajaiskeskustelukin. Itse omassa lyhyessä puheenvuorossani nostin esille vastuunkannon ja rohkeuden tehdä myös vaikeitakin päätöksiä. Totesin, että emme voi elää lapsiemme piikkiin ja velaksi. Ja toisaalta eivät lapsemme tule meitä siitä kiittämään mitä meidän olisi pitänyt tehdä, mutta emme uskaltaneet vaan he kiittävät siitä mitä teimme kun oli pakko. Näin se on mennyt ennenkin ja näin se menee nytkin. Olen varma, että tulevaisuudessa jälleen vastuullinen taloudenpito kerää kiitosta. Toisaalta vaihtoehtona on sitten jonkinlainen Kreikan-tie. Siis jos emme mitään uskalla tehdä ja elämämme vain velkavedolla. 

Kuntauudistuksesta vain totesin sen, että olemme kaikki sitä mieltä, että jotain pitää tehdä. Jos emme mitään tee niin muutaman vuoden päästä nyt huonoimmassa kunnossa olevat kunnat ovat konkurssissa ja toisaalta nyt parhaassa kunnossa olevat kunnat ovat yhtä huonossa jamassa kuin tämän päivän kriisikunnat. Sen pitäisi jo herättää siis miettimään, että nykymenolla emme voi jatkaa. 

Siksi hieman ihmettelin mm. sitä miten entinen kuntaministeri ja jopa pääministerinäkin hetken ollut Mari Kiviniemi suhtautui virkamiesten tekemään perusteelliseen 600 sivuiseen kuntarakenneselvitykseen. Paavo Väyrynen kertoi lukeneensa aikanaan Dostojevskin koko tuotannon viikonlopun aikana. Sitä pidettiin lukemisen ennätyksenä mitä ei koskaan rikottaisi. Mutta kuinkas kävikään. Keskustan juuri käynnistyneen puheenjohtajakisan alla Mari Kiviniemi otti nopeimman lukijan ennätyksen nimiinsä. 600 sivuinen Kuntauudistusselvitys oli vasta juuri saatu jakoon kun Kiviniemi jo kertoi repineensä sen omin käsin. Ei kai sentään lukematta olisi entinen pääministeri laajaa virkamiestyötä tuhonnut? Kiviniemi siis johtaa Väyrystä nyt 1-0.

Toivotaan, että nyt ainakin kaikki muut tutustuvat tuohon selvitykseen huolella. Se antaa hyvän kuvan tästä päivästä ja tulevasta. Täältä blogistani löydätte muutaman päivän takaa suoran linkin tuonne selvitykseen. Ja jos se ei miellytä niin otan mielelläni vastaan muitakin vaihtoehtoja ja ehdotuksia. Itse arvostan suoraa palautetta todellakin ja jopa odotan teiltä sitä.

Koti-ilta. Parhautta.

 

Kommentit