Tänään ratkeaa ensimmäinen erä.

Blogi, tiistaina 18.09.2012

Kunnallisvaalien ehdokashankinta päättyy tänään. Kello 16 mennessä pitää listat jättää kotikunnan tai -kaupungin keskusvaalilautakunnalle ja illalla sitten näemme millaisilla joukkueilla eri puolueet lähtevät syksyn kuntavaaleihin. Näyttää siltä, että kaikilla puolueilla on ollut hankaluuksia saada viime vaalien suurten puolueiden määrää ehdokkaita. Edes Perussuomalaiset eivät näytä nousevan ehdokasmäärällään kokoomuksen, keskustan ja SDP:n rinnalle vaikka median mainostama vaalivoitto heille tuleekin. Media nimittäin sitä mieltä, että kaikki mitä perussuomalaiset saavat 5 prosentin kannatuksen päälle on voittoa. Niin ehkäpä niinkin, mutta kyllä eduskuntavaalien kolmanneksi suurimmalle puolueelle minusta kaikki alle 18 prosentin kannatuksen on tappiota. Ja näyttää että tappioksi loppupelissä tuo perussuomalaistenkin peli kääntyy.

Mutta tänään illalla ensimmäinen erä oteltu ja joukkueen pukukopin kautta varsinaiselle areenalle. Seuraava kuukausi tulee olemaan superjännittävät. Illalla teen oman veikkaukseni kun listat jätetty.

Tänään aloitamme myös eduskunnassa ensi vuoden budjetin käsittelyn. Jo loppuviikosta sain tuon suuren keltaisen kirjan itselleni ja siitä sitten tänään jatkamaan. Monenlaisia juttuja tuo ensi vuosikin isona mm. täyden nuorten yhteiskuntatakuu ja vanhuspalvelulain sitten kesällä. Suuria arvovalintoja vaikessakin taloustilanteessa. Mutta tottakai siellä myös mm. tulonsiirtojen jäädytyksiä indeksikorotuksilta, mutta nyt vain pakko tehdä kaikki, että saamme valtionkin talouden tasapainoon.

Nyt aamukahvia Lopen Nesteeltä ja sitten matkaan…

Nyt se on julkinen.

Lopen Kokoomuksella lopulta 42 ehdokasta Lopen valtuustoon!

Itse en uskonut, että tällaisen loppukirin saamme. Tavoitteemme oli 25-35 ja nyt vain ehdokkaita yksinkertaisesti tuli. Se kertoo varmasti osaltaan siitä, että olemme jotain ainakin tehneet oikein. Monta sellaista uuttakin loppilaista lähti mukaan vaaleihin jotka itse ilmoittivat, että ”hei mä haluan mukaan” tai ”olen seurannut teidän toimintaa ja tulisin mielelläni mukaan”. No miksi ei. Jos omaa intoa ja halua kehittää kotikuntaa paremmaksi piisaa niin ehdottomasti mukaan.

Katselin tuota ehdokaslistaamme ja täytyy todeta, että on se varmasti yhdistyksemme yli 90 vuotisen historian kovatasoisin ja monipuolisin. Kiitos siis teille kaikille jotka teitte tämän listan ja keräsitte hyvät ehdokkaat ympäri Lopen mukaan. Olen enemmän kuin tyytyväinen ja tässä joukkueessa on hieno olla mukana.

Juuri sain myös tiedon, että keskustalla on Lopella enää 23 ehdokasta. Viimeksi muistaakseni 35 ja nyt romahdus. Samaan aikaan perussuomalaiset jättivät seitsemän ehdokkaan listan ja SDP paransi hienosti edellisvaaleista ja nyt heillä 22 ehdokasta. Vasemmistoliitollakin 18 ehdokasta ja lisäksi mukana Vihreät 7, KD 1 ja Muutos2011 yksi ehdokas. Yhteensä siis Lopella 120 ehdokasta tavoittelemassa 35 valtuustopaikkaa.

Tästä tulee mielenkiintoinen syksy.

Myös hyviä viestejä ympäri Suomenmaan. Monessa paikassa meillä täydet listat ja monissa kunnissa hyvin lisää ehdokkaitakin. Katsotaan nyt mikä on sitten kokonaismäärä kun ne pian saadaan tietoon. Yksi uutinen ainakin hetki sitten eduskunnan istunnossa kuulimme. Keskustan ryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen kertoi, että heidän ehdokasmääränsä on valtakunnallisestikin romahtanut 8000 viime vaalien muutamaa vaille 10 000 ehdokkaasta. Sekin luo oman jännitteensä tulevaan.

Nyt kuitenkin välikahvit juotu ja eduskunnan istunnossa jatkamme tänään iltamyöhään. Käsittelyssä siis ensi vuoden budjetti.

Kello 23.07 ja juuri kämpille. Eduskunnassa vielä kävimme kahdeksan jälkeen hyvän keskustelun oikeusministeriön hallinnonalasta. Istunto päättyi hetki sitten. Aika moni kantoi huolta vangeista ja paljuselleistä. Hyvä niinkin. Mutta taisin olla ainoa joka oli huolissaan rikosten uhreista ja perään kuulutin mm. sitä, että oikeudenkäynneissä kiinnitettäisiin suurempaa huomiota mm. seksuaalirikosten uhrien tunteisiin ja siihen miten he kokevat tilanteen. Usein vuoden tai kahden päästä kaikki revitään auki ja unohdetaan uhri täysin ja varsinkin lapset.

Toisena nostin esille sen että itse toivon, että vapautuvien vankien vaarallisuusarviointeja laajennettaisiin edelleen. Edelleen vankiloista vapautuu sellaisia vankeja joiden paikka ei todellakaan olisi kaduilla ja ihmisten arjessa. Toivottavatasi tässä saamme aikaan vielä tiukennuksia ja parannuksia.

Ja kolmantena sitten perään kuulutin toimia kauppojen turvallisuuden parantamiseksi. Toivon, että oikeusministeri nyt tarmokkaasti korjaisi sakonmuunnon poistamisesta aiheutuneet vahingot vaikkapa alkuun jollain muulla tavalla. Mutta jos nämä nyt pohditut mallit eivät toimi niin sakonmuunto on vain yksinkertaisesti palautettava. Ja samalla esitin myös ”lähestymiskiellon” ulottamista koskemaan myös kauppoja ja ravintoloita. Katsotaan miten saamme asioita eteenpäin.

Mutta nyt kello jo yli yhdentoista ja aamusta jatkamme. Parempi siis painaa pää tyynyyn.

 

 

 

Kommentit