Tänään päätetään jälleen Euroopan suunnasta.

Blogi, sunnuntaina 25.05.2014

Eurovaalipäivä valkeni täällä Hämeessä yöllisen ukkosmyrskyn jälkeen kostean helteisissä tunnelmissa. Tänään äänestetään uudesta Europarlamentistä ja uudet euroedustajat viisivuotiskaudelleen. Illalla on hienoa kokoontua sitten yhteen jännittämään vaalitulosta. Voi jälleen todeta, että enempään ei olisi pystytty. On kierretty ja kampanjoitu ja joku tuossa kiertueellamme naurahtikin, että minulla taitaa olla ollut laajempi Eurovaalikiertue kuin osalle itse ehdokkaista. No en tiedä, mutta on tässä menty ja kierretty ja annettu kaikki vapaa-aika ja vähän enemmänkin meidän upealle EU-vaaliehdokasjoukollemme ympäri Suomenmaan. Hauskaa on ollut ja nyt illalla sitten jännitetään miten sininen tolppa nousee.

Kiitokset vielä lukuisista viesteistä liittyen eiliseen IV Muotia ja Kevättä -tapahtumaamme. Ihana saada kuulla, että niin moni oli päivästä haltioissaan ja monelle ensimmäinen visiitti Lopella ja Kartanoputiikissa ei todellakaan ole jäämässä viimeiseksi. Paikka on kyllä sellainen, että sinne kelpaa tulla ja kannattaa tulla vaikka kuinka usein.

Nyt hetki päivällä aikaa. Illalla sitten vaalivalvojaiset ja myös MM-lätkän finaali Suomi-Venäjä. Taidetaan napata tuplavoitto tälle illalle. Ja päivällä tarkoitus suunnata lapsen kanssa vielä seurakunnan kerhon kevätjuhlaankin. 

Nautitaan Suomen suvesta.

Kello 23.44.

Hieno päivä, mutta ei täydellinen.

No harvoin tai koskaan kai sellaisia on. Täydellinen päivä olisi päättynyt Suomen MM-kultaan jääkiekon Maailmanmestaruuskisoissa ja olisimme saaneet Kokoomukselle neljä paikkaa Europarlamenttiin. Nyt hienoon päivään mahtui Leijonille MM-hopeaa ja Kokoomukselle Suomen suurimman puolueen paikka ja voitto Eurovaaleissa. Mutta ei sitä haavetta eli neljättä paikkaa. Se oli lähellä, mutta sitä ei lasketa.

Huikea ilta tänään Helsingissä BioRexissä. Jyrki Kataisen aikakaudella olemme voittaneet käytännössä kaikki vaalit. Itseasiassa vuodesta 2008 lähtien joka kerta kaikissa vaaleissa olemme olleet myös ykkösiä. Ja tänään tämä Jyrkin sarja sai upeimman mahdollisen päätöksen kun nousimme gallupien ohi jälleen maamme suurimmaksi puolueeksi ja nyt Eurovaalien voittoon. Parlamenttiin meiltä Alexander Stubb vaalien ylivoimaisena äänikuninkaana ja sitten Sirpa Pietikäinen meiltä Hämeestä ja Henna Virkkunen. Kova porukka ja parasta osaamista Euroopan tärkeisiin pöytiin. Mutta on totta, että uloskin jäi monta hienoa ehdokasta ja myös kaksi MEP:iä. Se toki harmittaa.

Me keräsimme äänistä jälleen peräti 22,6 prosenttia. Se on kova tulos kun hetken gallupit näyttivät meille reilusti alle 20 prosentin lukuja. Taisimme käydä 18:staki. Nyt taas paluu tänne lukuihin ja samalla paluu Suomen suurimmaksi puolueeksi. Keskusta putosi nyt 19,7 prosentiin ja kyllä tappioksi täytyy laskea myös perussuomalaisten vain 12,9 jäännyt kannatus. Eduskuntavaalien jytkystä ei siis enää ollut kuin pihaus jäljellä. Mutta jos Perussuomalaisten kannatus suli niin jotain vieläkin dramaattisempaa on tapahtunut SDP:lle. Antti Rinne ei laivaa ainakaan näihin vaaleihin saanut käännettyä ja tulokasvaaleista heti rökäletappio. SDP:n kannatus vajosi nyt jo 13,3 prosenttiin. Lähestytään siis jo Paavo Lipposen presidentinvaalien kannatusta. No on sitten vielä matkaa, mutta karu on tuo luku. Vaalien voittajiin pitää laskea sen sijaan Vasemmistoliitto 9,3 prosentilla ja paluulla Europarlamenttiin ja RKP:n kova 6,8% kannatus ja paikan pitäminen. Se oli se meidän neljäs. Tappio sen sijaan Vihreille ja yhden paikan menetys ja myös Kristillisdemokraateille tyly tulos ja ulos parlamentistä. Puolue siis menetti ainoan paikkansa. Ehkä merkille pantavaa KD:n tuloksessa oli se, että Sari Essayah ajoi nyt selvästi ohi Päivi Räsäsen suosiossa. Enteileeköhän se puheenjohtajakisaa myös kristillisiin?

Mutta nyt Eurovaalipäivä takana. Juuri tieto Euroopasta kertoo, että Eurooppa-puolueemme EPP:kin säilyy suurimpana. Paikkaennusteen mukaan EPP:lle 211 paikkaa, sosialisteille 193 paikkaa, keskustan Aldelle 74, Vihreille 58, Vasemmistolle 47, konservatiiveille 39, nationalisteille 33 ja muille 56.

Ja toinen viesti kertoo, että Alexander Stubbin äänisaalis nousee 147 918 ääneen. Sirpa Pietikäinen kerää kovan potin 49739 ja Henna Virkkunen 43 664 ääntä. Onnea upeat uudet MEPIT!

Ja iso kiitos täällä myös vielä Jyrkille! Hän on tehnyt kärjessämme ennen näkemätöntä jälkeä ja jää historiaan ehkä kaikistakin eri puolueiden puheenjohtajista menestyksekkäimpänä. Ei ainakaan kovin läheltä tällaista tekijää ja vaalivoittojen urakoijaa löydy. On ollut onnekasta ja suuri ilo saada olla tässä perheessä lähellä ja tekemässä. Kiitos!

Mutta mahtui sitä päivään muutakin. Aivan ihana pienen lapsemme kerhon kevätjuhla. Siinä iskän silmäkulma kostui useamman kerran kun lapsukaisia sai katsella. Ja olihan se hienoa päästä tänäkin keväänä laulamaan se Suvivirsi. Hieno perinne ja hienoa, että siitä halutaan nyt myös suvaitsevaisesti pitää kiinni. :)^

Kello jo nyt puolenyön ja huomenna taas uusi päivä. Kiitokset tästä. Yöt. 

 

 

 

Kommentit