Lopen kunnan talous vakaalla pohjalla – Palveluista pidettävä kiinni.

Blogi, maanantaina 26.05.2014

Lopen kunnanvaltuusto hyväksyi uuden strategiansa vaalikauden aluksi. Selkein yhteinen lupauksemme on taata loppilaisille Vähän parempi arki. Se on minusta hieno lupaus. Emme lupaa kuuta taivaalta emmekä kaikkea mahdollista, mutta vähän parempaa arkea. Toukokuu 12. päivänä enemmistö valtuustosta muutti kunnanhallituksen pohjaesityksen liittyen Läyliäisten koulun laajennukseen ja uuden eskaritalon rakentamiseen. Kunnanhallitus olisi halunnut siirtää hanketta alkuperäisestä. Itse olin alunperin sitä mieltä, että Läyliäinen tarvitsee lisätilaa ennen muuta kiireesti päivähoidon tarpeisiin ja myös koulullekin. Valtuustosta enemmistö oli samaa mieltä ja valtuusto muutti kunnanhallituksen hankkeen lykkäysesityksen. Samalla valtuusto päätti, että hanketta valmistellaan nyt niin, että se voitaisiin toteuttaa ns. rakennuttajapalveluna. Tämä minustakin järkevää sillä iso hanke ajoittuu nyt osittain päällekkäin Launosten vastaan hankkeen kanssa ja se sitoon teknisen puolen henkilökuntamme. Ja minulla on myös erittäin myönteisiä kokemuksia rakennuttajapalveluista mm. entisen Riihimäen Ammattioppilaitoksen ajoilta. Homma eteni hyvin, pysyi budjetissa ja päätöksiä tehtiin sujuvasti. Ja näin se tapahtuisi Lopellakin. Päätöksenteko voidaan delegoida esimerkiksi pienemmälle rakentamistoimikunnalle ja näin sekin puoli hoituu joutuisasti ja nopeasti. No hyvä, että valtuusto nyt näin päätti. Myös Läyliäisillä asuvat ja sinne tulevaisuudessa muuttavat ansaitsevat sitä vähän parempaa arkea. Koulun kaikkia tilaongelmia ei valtuustonkaan päätös ratkaise, mutta tiedän, että joustoa ja halua selvitä löytyy kun tieto uuden ja ajanmukaisen tilojen saannista on varma. Ja päivähoidon tilanterpeen uusi eskaritalo ratkaisee.

Hieman hämmentyneenä luin kuinka muutamat kunnanhallituksen jäsenet hyökkäsivät paikallislehdessä valtuuston päätöstä vastaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että valtuusto käyttää kunnassa korkeinta päätösvaltaa ja arvioi itse miten kuntaa kehitetään ja miten talous ja palvelut saadaan pidettyä kunnossa. Nyt valtuusto eli ainoa suoraan kuntalaisten valitsema luottamushenkilöelin tekin tämän päätöksen ja sitä on kunnioitettava vaikka itse olisin eri mieltä. Kunnanhallituksen tulee nauttia valtuuston luottamusta ja sitä luottamusta kannattaa vaalia. Ja demokratiaan kuuluu sekin, että enemmistön mielipiteen mukaan mennään ja kun tätä on Lopella kohta valtuutettuna tehnyt 18 vuotta niin on siihen itsellekin mahtunut monta sellaista päätöstä, että itse olisi tehnyt toisin. Joskus on myönnetty jälkikäteen, että onneksi enemmistö oli eri mieltä ja joskus on voinut taas itse todeta, että minähän sanoin. Mutta aina itse olen kunnioittanut ja toiminut enemmistön mielipiteen ja päätöksen mukaan sen jälkeen kun päätös on tehty. Ja näin pitää olla jatkossakin ja tästä valtuustonpuheenjohtajana vaadin pidettävän kiinni. Valtuusto on valtuusto.

Tänään kunnanhallituksessa mukava kokous ja asiat läpi vajaassa puolessa tunnissa. Kiitos puheenjohtajana toimineen Tiina Seppälän. Päätökset syntyi jouten ja kun oli keskustelun tarvetta niin sitten keskusteltiin. Alkuvuoden talousluvut 30.5.2014 asti osoittavat, että hommat on hoidettu hyvin. Toimintakulut ovat kasvaneet vain 0,4 prosenttia ja tuotot taasen 2,5 prosenttia. Tämä suhde toimii ja näkyy myös viivan alla. Alkuvuosi tuloslaskelmatasolla näyttää kokonaisuutena yli 750 000 euroa plussaa eli ylijäämää. Toki sykempiäkin pilviä on jo ilmaantunut ja hieman tässä myös mm. yhteisöveron lisäsuorituksia, mutta isossa kuvassa täytyy sanoa; hienoa ja kiitos taas. Kunnan henkilöstö on tehnyt hyvää työtä ja myös kunnan talousjohto ja kunnanhallitus ja muutkin luottamushenkilömme. Yhteispelillä tämä homma toimii. Verotulot ovat kasvaneet vuoden takaiseen verrattuna 4 prosentilla. Vaikka todennäköisesti tämä tahti hieman hiipuu loppuvuoteen niin jo nyt näyttää siltä, että verotuloarvio toteutuu. Ja on sitä ilmassa meistä riippumattomiakin epävarmuustekijöitä.

Kunnanhallitus käsitteli tänään myös arviointikertomuksen ja henkilöstöraportin viime vuodelta. Nekin mukavaa ja myönteistä luettavaa. Ja kun kaavoituskatsauskin pöydällä niin voi todeta, että myös tulevaisuudessa Loppi tulee kasvamaan ja kehittymään.

Mutta joutuisa kunnanhallitus tänään ja hyvä henki päällä. Katse siis eteenpäin.

Tänään päivästä valtaosa meni sen täälläkin monta kertaa kirjoittamani ympäristönsuojelulain parissa. Sähköposteja ministeriöön, eduskuntaan ja sieltä tänne ja täältä sinne. Aikamoinen vilske siis tänään ja nyt näyttää, että voisimme saada homman pakettiin. Itse en usko, että vielä tällä viikolla aivan valmiiksi, mutta ehkä ensi viikolla jo sitten. Toivottavasti.

No mahtui päivään onneksi sentään muutakin. Hieman vanhojen asioiden loppuun viemistä ja hieman tulevienkin asioiden läpikäyntiä. Isona juttuna meillä valmisteilla kevään seminaarimme Petteri Orpon ja Sampsa Katajan kanssa. Puhujina tällä kertaa semmassamme pääministeri Jyrki Katainen, VM:n Martti Hetemäki ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Jos seminaarimme kiinnostaa niin laita vaikkapa sähköpostia minulle suoraan.

Mutta nyt kello jo 21.16 ja aika kääntää tv hetkeksi päälle ja kuunnella ja katsella hieman eurovaalien jälkipuintia. Ja sitten nukkumatin maan kautta uuteen päivään. Eduskunnassa taas huomenna ja sitä samaa ympäristönsuojelulakia.

 

Kommentit