Lisäpanostuksia kasvuun ja työllisyyteen.

Blogi, tiistaina 27.05.2014

Tänään käsittelimme eduskunnassa tämän vuoden lisätalousarviota. Sitä voisi hyvin kutsua kasvun ja työllisyyden lisätalousarvioksi. Siinä lisäämme nimittäin 600 miljoonaa euroa kasvurahastoon jonka vipuvaikutus nousee varmasti yli miljardiin. Samalla tehdään muutoksia mm. yritysten rahoitusongelmien helpottamiseksi ja vauhditetaan cleantech-alaa ja biotaloutta. Itse uskon, että juuri täältä löytyy ne uudet kasvun eväät ja työpaikat tähän maahan.

Lisätalousarviossa lisätään myös rahaa teiden hoitoon ns. perusväylänpitoon. Tämä tulee enemmän kuin tarpeeseen ja tarvetta olisi vielä suurempaankin satsaukseen. Edelleen kaipaisin sitä suurempaa yhteistä tahtotilaa laittaa maamme tiet kuntoon ja kantaa huolta yli hallitus ja oppositiorajankin maamme tärkeästä kansallisomaisuudesta teistä, silloista ja rautateistä. Mutta hyvä lisä on nyt päätetty tiehankkeisiin tuleva 20 miljoonaakin. Ja vastaava summa myös maamme tietoliikenneyhteyksien kehittämiseen.

Ja kyllä valtiovarainministeri Jutta Urpilaiselle pitää antaa kiitosta myös lisäpanostuksista osaamiseen ja rakentamiseenkin. Urpilainen totesi juuri salissa, että tällä tavalla ”aikuisten osaamisperustaa vahvistetaan 10 miljoonalla eurolla. Hakijasumaa puretaan lähes kymmenellä miljoonalla. Aalto-yliopiston arktista osaamista vahvistetaan 7 miljoonalla eurolla.” Tärkeitä panostuksia ja itse annoin näille tukeni ja totesin, että parasta nuorisotakuuta on taata jokaiselle nuorelle peruskoulun jälkeen opiskelupaikka ja myös lukion jälkeen paikka jatko-opintoihin. Siksi nyt lisäsimme myös ammattikorkeakouluihin lisää opiskelupaikkoja.

Ja isona asiana tänään siis myös lisärahaa työllisyyden hoitoon. Työtä luo myös mm. vuokra-asuntotuotantoon suunnattu lisä tuki jolla tavoitellaan 500 uuden asunnon syntyminen tästä eteenpäin. Ja myös oppilaitosten perustamishankkeita hallitus tukee noin 10 miljoonalla eurolla.

Mutta arvokas kivijalka ja lupaus on se josta Urpilainen myös tänään salissa muistutti. Hän totesi, että aikanaan Jyrki Kataisen johdolla maamme hallitusohjelma ”rakennettiin kolmen avainteeman ja painopisteen ympärille; hallitus sitoutui tervehdyttämään julkista taloutta, torjumaan eriarvoisuutta ja tukemaan kasvua ja työllisyyttä.”

Urpilainen totesikin, että ”taitamme velkaantumisen vuoteen 2016 mennessä ja kuromme hiljalleen, mutta vakaasti umpeen kestävyysvajetta. ”

Kello 22.20 ja juuri takaisin Lopelle. No ehtii sitä kahdeksan tuntia olla täällä kun taas mennään. Huomenna nimittäin aamusta pitämään puhetta Hyrian kevätjuhlaan ammattiin valmistuneille ja uusille ylioppilaille. Hieno tehtävä ja kunnia saada puhua näille tekijöille.

Ilta tänään Raija Orasen mielenkiintoisen Mannerheim-luennon parissa. Aiheena siis Mannerheimin Naiset. Täytyy sanoa, että hyvää kirjailijaa ja taitavaa sanankäyttäjää on kyllä ilo kuunnella ja jälleen oppi paljon maamme historiastakin. 

Mutta mahtui päivään vielä valiokunnat ja myös Radio Hämeen Politiikan Puhemyllykin. Aiheena siellä mm. eduskuntaan tulevat uudet sidonnaisuusilmoitukset. Minusta esitys on hyvä ja tärkeä. On erinomaista, että jatkossa tällaisetkin sidonnaisuudet ja vaikuttamiset saadaan läpinäkyvästi kaikkien arvioitavaksi. Itse esitin, että saman laajentaisin myös koskemaan kunnan- ja kaupunginvaltuutettuja ja ministeriöiden virkamiehiä ja kuntien ja kaupunkien esitteleviä virkamiehiä. Nämä tahot nyt vielä täysin valvonnan ja läpinäkyvyyden ulottumattomissa ja siellä tapahtuu paljon. Toivottavasti asia etenee.

Mutta huomenna jatkamme. Ja kun tuota ympäristönsuojelulakia olen täällä useampaan kertaan kommentoinut niin vahvistetaan nyt se tieto, että ainakin ensi viikkoon asian valmiiksi saaminen menee. Palataan siis siihen.


Kommentit