Puhe uusille ammattilaisille.

Blogi, keskiviikkona 28.05.2014

Tänään minulla oli ilo aloittaa päivä Hyrian kevätjuhlassa. Hyvinkää-Riihimäen ammattikoulusta Hyriasta valmistui tänä keväänä peräti 700 uutta ammattilaista eri ammatteihin ja vielä nippu kaksois ja kolmoistutkinnonkin tekijöitä. Valkolakkejakin siis juhlassa jaettiin. Minä sain pitää juhlassa virallisen juhlapuheen. Olikin hieno aamusta seurata miten ammattikoulun valmistuneet tulivat omaan juhlaansa ja kuinka muut opiskelijat olivat tehneet heille upean juhlan. Harvoin näkee tällaista kevätjuhlaa missään tämän tasoisine bändeineen ja valoineen ja jopa live-streamauksenakin vielä ympäri maailman. Ja senkin kaiken monikameratuotantona hoiti Hyrian omat opiskelijat. Ja täytyy todeta, että kyllä tunnelmakin oli hieno ja hyvä yhteishenki huokui monesta luokasta ja oikeastaan koko Hyrian sakista.

Hyriassa onkin tehty erinomaisen hyvää työtä toisenasteen ammattillisen koulutuksen kehittämiseksi. Itseasiassa Hyria, mutta yleensäkin ammattikoulut ovat nyt vetovoimaisempi kuin koskaan ennen. Ammatillinen koulutus on halutumpaa ja arvostetumpaa kuin ennen ja monille koulutusaloille on jo huomattavasti vaikeampi päästä kuin lukioon.

Ammattikoulut ovat kehittyneet hyvällä tavalla. Ammattikoulu avaa nykyisin myös niin halutess käytännössä kaikki ovet myös jatko-opintoihin. Tämä mahdollistui 1990-luvulla kun nykymuotoinen ammattikoulu ja ammattikorkeakoulujärjestelmä luotiin. Ja ammattikoulujen vetovoiman parantumiseen on varmasti monia muitakin syitä. Oppilaitoksissa niin Hyriassa kuin muuallakin on koulutuksen sisältöön ja vetovoimaan kiinnitetty paljon huomiota. Oma merkityksensä on varmasti myös työllisyystilanteella. Fiksuina nämä nuoret tarkastelevat maailmaa rationaalisesti. Hakeutuvat nykyisin määrätietoisesti niihin ammatteihin, joista myös työllistytään. Voisi sanoa, että ammattikoulun hyvä noste ja uusien ammattilaisten hyvät työllistymisnäkymät ovat tasapainottaneet koulutusjärjestelmäämme.

Hyrian kanssa olen tehnyt pitkään yhteistyötä. Itseasiassa aikaan sen yhdessä edeltäjässä RAOL:ssa eli Riihimäen Seudun ammattioppilaitoksessa olin mukana myös hallituksessa varapuheenjohtajana. Se oli opettavaista aikaa. Ja nyt sitten seitsemän vuotta kun saanut kansanedustajana olla niin työtä on jatkettu näin. Ja tänään olikin mukava kuulla kiitoksen sanoja useammaltakin Hyrian opettajalta ja muiltakin. Ja on totta, että olemme pärjänneet hyvin mm. lisäopiskelijapaikkojen suhteen ja nyt syksyllä Riihimäellä laajennetaan entisestään koulusta. Uusina linjoina alkaa kosmetologi, parturi-kampaaja, lähihoitaja ja automaatioasentaja. Aloja joilla työtä riittää ja sellaisiin ammatteihin nuoria pitääkin vain kouluttaa. Hienoja ratkaisuja ja toimitusjohtaja, rehtori, Jarno Tuimala oli tyytyväinen myös tämän ja parin tulevan vuoden lisäaloituspaikkoihinkin. Näin pystymme vastaamaan nuorisotakuun lupaukseen myös meidän talousalueella.

Vielä kerran onnea nuorille ammattiin valmistuneille. Kannustin heitä tänään juhlimaan huolella ja nauttimaan ison urakan jälkeen. Ja sitten katsomaan ylpeästi ja luottaen tulevaisuuteen.

Niin ja hauska olisi ollut olla kärpäsenä katossa kun illalla Rityn karaokessa logistiikkapuolen valmistuneet uudet ammattilaiset lauloivat perinteenö yhteislauluna Rekkamiehen. Hienoja juttuja tällaiset perinteet ja ne muistetaan varmasti läpi elämän.

Huomenna sitten yhden ammattikoulusta valmistuneen juhliinkin mukaan ja lauantaina kahdet ylioppilasjuhlatkin ohjelmassa. Hauska näitä nuoria on juhlia. Sitä elämisen riemua.

….

Kello 20.13 ja mökillä jälleen. 25 astetta on hukkunut muutamassa vuorokaudessa ja aika koleaa täällä Loppijärven rannalla. No onneksi päivän vauhti piti lämpimänä. Ulkoasiainvaliokunnan jälkeen kävimme läpi vielä liikuntapaikkarakentamisen uutta Suunta-asiakirjaa pääsihteerimme kanssa. Muutama tarkennus vielä ja ennen juhannusta asiakirjamme vielä julki. Tarkoitus pitää julkistamistilaisuus Kisahallilla. Ajattelin, että olisi hieno esitellä uusi rakentamisasiakirja keskellä liikuntaa ja urheilua. Katsotaan saamme kaiken näin onnistumaan. Palaan aiheeseen sitten täällä ja kerron mikä puheenjohtajuuskauteni myötä tulee liikunta- ja urheilupaikkojen rakentamisessa muuttumaan. Aika paljonkin ja ainakin näin puheenjohtajasta hyvään suuntaan. Mielenkiintoista nähdä mitä mieltä väki sitten on kun asiakirja julki.

….

Antti Rinne valtiovarainministeriksi.

Päivän mielenkiintoinen uutinen oli se, että SDP:n uusi puheenjohtaja Antti Rinne joutui porukan päättäessä lopulta ottamaan kuitenkin vaativimman eli valtiovarainministerin salkun. Aamulla vielä eduskunnassa oltiin varmoja, että hän valitsisi työministerin tehtävän ja VM:n johtoon menisi Eero Heinäluoma. Toki Heinäluomalle joku sovitteli ulkoministerinkin takkia. Lopulta paine oli kasvanut niin suureksi, että Rinteen oli eduskuntaryhmän painostuksesta otettava kuitenkin valtiovarainministerin salkku ja jätettävä muu ministerirotaatio tekemättä. Minustakin ratkaisu oli ainoa oikea ja jatkaa perinnettä, että valta ja vastuu kulkevat rintarinnan. 

Parin viikon päästä meillä vaihtuu puheenjohtaja ja sen jälkeen myös maa saa uuden pääministerin. Ja myös uuden hallituksen. Hallituksen minihallitusneuvotteluista tulee varmasti mielenkiintoiset, mutta uskoisin, että Rinteen valtiovarainministerin tehtävä kuitenkin tuo mukanaan juuri tuon vastuunkin ja homma hoituu hyvin. 

Mutta ei mennä asioiden edelle. Pian olemme viisaampia. Nyt takkaan tulta ja tupaan lämmintä. Ja huomenna sitten helatorstaita ja juhlimaan näitä ammattiin valmistuneita nuoria.


Kommentit