Tänään Lahden Vaalistartti. Tervetuloa Aleksanterinkadun Roberts Coffeelle kahvittelemaan ja juttelemaan tänään maanantaina 21.2. klo 18-19.30.

Blogi, maanantaina 21.02.2011

Mutta sitä ennen jo tuhti työpäivä. Ohjelmassa mm. tänään Lahdessa Kaarisillan toimintaan. Kaarisilta on antanut jo pian 25 vuotta taideopetusta ja toiminut toimintakeskuksena erityistä tukea tarvitseville. Mielenkiintoista päästä tänään tutustumaan upean – miljöönäkin jo upean – paikan toimintaan. Ja ennen Lahtea vielä Riihimäki päivän ohjelmassa jne.

Päijät-Häme päivä päätökseen. Tai oikeastaan Riihimäki ja Päijät-Häme Päivä. Tänään päävisiitti erittäin upeaan Kaarisiltaan. Kaarisilta on vuodesta 1987 lähtien toiminut erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden maamme ainoa erityinen taide- ja toimintakeskus ja ennen muuta ammatillinen oppilaitos. Toiminta järjestetään päivätoimintana ja musiikin ja kuvallisen ilmaisun ammatillisen koulutuksen erityisopetuksena. Ja mikä upeinta oppilaitos tai toimintakeskus joka ehkä paremmin kuvaa paikkaatoimii kulttuurihistoriallisesti merkittävässä Erstan kartanossa Nastolan Villähteellä Päijät-Hämeessä. Aikanaan yhden kehitysvammaisen lapsen äiti Maila Koskinen päätti paikan ostaa tyttärensä toiveesta ja niin sai alkunsa tarina joka on nyt kouluttanut satoja kehitysvammaisia nuoria kuvataiteen ja musiikin pariin ja ammattilaisiksikin.

Itse olen paikaan tutustunut aiemmin erilaisten koulutukseen liittyvien kysymysten kautta ja viimeksi viime syksynä kun paikan koulutustoiminnan jatko joutui vaakalaudalle nykymuodossa. Asiaa on nyt selvitelty yhdessä opetusministeriönkin kanssa ja toivotaan, että toiminta voi jatkua entisellään Päijät-Hämeen Koulutuskuntayhtymän kanssa. Olisi erittäin arvokasta että tällainen erityinen kehitysvammaisten toiminta saisi kehittyä omaakin uraansa ja erityiset piirteet huomioon ottaen. Ja niin paikkaa onkin kehitetty ja rakennettu nyt Maila Koskisen johdolla jo 25 vuotta ja nykyisin vanhassa kartanon navetassa toimii uimahalli ja liikuntasali saunoineen. Vieressä ratsastusmaneesi. Ja vanhassa viljamakasiinissä taidenäyttelytila, oma galleria. Ja lukuisissa muissa rakennuksissä luokkatiloja ja kaikki arvokkaasta kartanon pitkää historiaa vaalien. Ja onhan paikalla jo omat asuntolatilatkin ja paljon muuta. Todellakin tutustumisen arvoinen paikka. Ja upeaa taidetta myös myynnissäkin.

Kaarisillasta sitten Lahden keskustaan ja siellä hieman asioita vaalikampajaa silmällä pitäen kuntoon ja sitten illalla Lahden Vaalistartti Roberts Coffeella. Hieman mietin minkä verran väkeä saamme liikkeelle, mutta täyteenhän kahvila tuli ja puolitoistatuntinen meni kuin siivellä hyvän keskustelun siivittämänä. Mukana startissa ehdokkaistamme kanssani myös Sari Rautio ja Wilson Kirwa. Yhteistyössä on voimaa. Kiitokset siis Sarille ja Wilsonille ja Roberts Coffeen väelle ja kaikilla paikalla olleille. Kiva tilaisuus ja näitä on tehtävä lisääkin.

Nyt kuitenkin jo takaisin Lopella. Kello 21.33 ja nautitaan nyt illasta. Huomenna rumba eduskunnassa jatkuu mm. jätelain parissa josta tänäänkin yksi pitkä puhelinpalaveri. Toivotaan, että saamme vielä ympäristöministeri Paula Lehtomäen ymmärtämään maaseudulle paikallisen jätealan yrittäjyyden merkityksen ja korjaamaan esitystään ja myös luopumaan kohtuuttoman kalliista pakkausjätteen tuottajavastuusta. Muussa tapauksessa laki kannattaa nyt haudata ja tehdä tulevaisuudessa uuden ministerin toimesta huolella ja kunnolla. Ja ehkä silloin saamme kuntoon myös hevosenlannan poltonkin sallimisen. Se ei nykyministerin agendalle ole mahtunut.

Kommentit