Tänään kiitän Sirpaa… Lopen kunnan katuvalot muuttuvat energiasäästölampuiksi valtuustoaloitteen myötä.

Blogi, sunnuntaina 04.01.2015

 

Tässä joulun- ja uudenvuodenpyhinä on ollut aikaa katsella ”kotinurkkia” hieman tarkemmin. On kävelty perheen ja isovanhempien kanssa hautausmaalle ja mummulaan ja ties minne. On käyty pulkkamäessä ja seikkailtu lähimetsässä. Kävelty joulukirkkoon ja Timotein Jouluyön hartauteen jne. Ja totta kai hiihtolatuja ja luistelualueitakin on seurattu ja sitä miten ne eri kylillä valmistuvat meidän kaikkien käyttöön.

Kiitos täytyy antaa kunnan urheilualueiden tekijöille. Joulunpyhinä heti joulupäivänä Oksasen miehet vetivät hiihtoladut kuntoon Isokorkeelle. Uudenvuodentaitteen loskat ne sitten jälleen osaksi pilasi, mutta jälleen nyt uutta lunta ja hiihtämään pääsee. Sain myös tänään tietoa, että Kirkonkylälläkin pääse luistelemaan. Vesikelit hieman viivyttivät paikan valmistumista ja toki vieläkin niiden jälkeen jää hieman röpelöinen. Mutta treeniin se toimii hyvin. Ja iso kiitos kuuluu kyllä kylien talkoolaisille. Joentakana kyläyhdistyksen muutama vuosi sitten itse hankkima kaukalo oli luistelukunnossa jo joulunpyhinä ja myös mm. Kormussa on talkoilla tehty kylälle omaa luistinjäätä. Toivottavasti nyt vain pakkanen pitää ja saadaan kaikki luistelualueet kuntoon ja ladutkin liukkaiksi.

Mutta tuo yksi huomio kiinnittyi tänä vuoden pimeimpänä aikana katuvaloihin. Sirpa Hopearuho teki muutama vuosi sitten valtuustoaloitteen katuvaloista jonka itsekin kokoomuslaisen valtuustoryhmän kanssa allekirjoitin. Meidän ryhmän lisäksi myös yksi perussuomalainen aloitteellemme tuen antoi. Siinä Sirpa esitti, että katuvalot vaihdetaan enrrgialampuiksi. Lopella nimittäin oli ja on edelleen paljon katuvaloja, joissa käytetään vanhojen säädösten mukaisia elohopeahöyrylamppuja. Elohopealamppujen palaessa loppuun tilalle vaihdetaan ympäri Suomea jo uusia energiatehokkaita lamppuja.

Sirpa kirjoitti 2010 aloitteessaan, että ”uuden teknologian lamppujen etuna nykyisiin on parempi valoteho, joka vaikuttaa positiivisesti myös kadulla liikkuvien turvallisuuteen. Toinen kannustin lamppujen vaihtoon on se, että muun muassa led-valaisimet kuluttavat jopa 80 prosenttia vähemmän energiaa kuin vanhat elohopealamput. Tämä näkyy myös energialaskun pienenemisenä.”

Aloitteessa esitimme Sirpan johdolla, että ”Lopen kunta ryhtyy toimenpiteisiin kunnan alueella olevien, sekä tiehallinnon että kunnan omistamien, katulamppujen vaihtamiseksi energiatehokkaiksi.”

Viime vuonna sitten iso urakka alkoi. Tai oikeastaan jo hieman aiemminkin uusien katuvalojen rakentamisen kautta. Mutta nyt siis myös vanhoja lamppuja on uusittu ja esimerkiksi Kirkolla entiset 240W lamput on korvattu uusilla 80W lampuilla. Kolmasosa siis sähköä ja valoteho aivan toista maata.

Nyt siis Kirkonkylän vanhat elohopeahöyrylamput on uusittu. Muutama lamppu vielä vaihdetaan alkuvuodesta ja sen jälkeen työnalle otetaan Launosten ja Läyliäisten taajamat. Näin saamme kaikki katuvalot kunnan osalta ajanmukaistettua ja muut hoituvat sitten valtion toimesta ajallaan. Säästö siis on merkittävä ja myös turvallisuus paranee. Niin ja myös vuosittaiset huoltokustannukset alenevat. Uusien lamppujen elinikä on nimittäin huomattavasti pidempi kuin vanhojen. Esimerkiksi kaikkein moderneimpien uusien katuvalojen eli ledien palamisaika on testeissä ollut yli 50 000– 80 000 tuntia olosuhteista riippuen. Jos katuvalot palavat vuodessa noin 4 000 tuntia niin silloin lamppuja täytyy vaihtaa ehkä kymmennen tai jopa vasta 20 vuoden päästä. Ledit muuten kestävät myös ilkivaltaakin paljon paremmin. Kestävyys ilmoitetaan ns. IK-luvulla. Vanhoissa lampuissa se on 1-5 ja uusissa ledeissä 8-10.

Samanlaisia energiaurakoita on tehty myös muualla ja säästöt ovat mittavia. Esimerkiksi Turku säästää vuositasolla uusilla energialampuillaan jopa noin puoli miljoonaa euroa. Tampereella samanlainen urakka ja monessa pienemmässkin kunnassa Lopen tapaan.

…Arvasin, että joku on jo valmiina kommentoimaan Lopen kirkonkylän uusia katuvalo-discovaloja. Totta. Ne vilkkuivat tai sammuilivat joulunpyhinä. Hämäkytkimessä oli vielä säädettävää. Mutta viesti siitäkin mennyt kuntaa ja homma on hoidossa.

Ei muuta kuin turvallisesti liikkumaan ja reippailemaan ulos. Kiitos iso Sirpalle ja kunnalle asian hoidosta!

Minä en vielä ulkoilemaan tosin pääse. Lomaflunssa edelleen kiusaa ja tämäkin päivä mennyt aikalailla sisällä ja autossa vain hetkiä. Mutta hyvin on töitä saanut tehtyä ja huomenna tarkoitus olla kunnossa. Tarkoitus siis.

 

Kommentit