Biokaasulla puhtaammin – Uudenlaiset autot valtaavat pikkuhiljaa alaa.

Blogi, lauantaina 03.01.2015

Tänään koeajossani oli Opel Zafira 1.6 XNT MT6 112kW/150hv Maakaasu/Biokaasu -auto. Muistan kuinka aikanaan ensimmäisen maakaasuauton sain kokeiltavaksi ja sitä kun nyt vertaa tähän niin voi hyvin todeta, että teiden valtaus enää vain odottaa itseään. Ja kun täysi tankki kaasua maksaa 20 euroa niin hommahan alkaa kuulostaa houkuttelevalta.

Ope Zafira turbomoottori on ihan kunnon turbopeli. Autolla ajellessa ei yksinkertaisesti huomaa enää mistään millä auto kulkee tai siis ainoastaan siitä, että tankatessa rahaa riittää muuhunkin kuin kahviin ja sämpylään täyden tankin lisäksi. Autoon voi tankata siis maakaasun lisäksi myös biokaasua. Toki ainakin Riihimäen Merkoksen Gasumin asemalla biokaasu oli maakaasua kalliimpaa? Mutta kuulin, että Forssasta Envour Groupilla biokaasun saa maakaasun hintaan. Ja niinhän sen pitäisi ollakin ja jos ei muuten ole niin se pitää verotuksella niin hoitaa.

Täydellä tankilla kaasulla ajelee 370 km ja sen päälle varalle on myös 14 litran bensatankki. Bensaa auto viekin sitten aika paljon ja tuolla pääsee vain lähimmälle asemalle tai vähän kauemmaksi. Bensatankilla matkaa taittaa n. 150 kilometriä.

Kun tuossa yllä viittasin ensimmäisiin kaasuautokokemuksiini ja totesin, että tässä ei mistään huomaa menoveden tai miksi sitä sitten tulevaisuudessa kutsutaankaan laatua niin auto täysiverinen perheauto. Itseasassa reilu tila-auto missä penkit seitsemälle matkustajalle tarvittaessa tai sitten normaalijärjestyksessä todella reilu tavaratila. Tai sitten kaksipaikkaisena jo mainio pakettiauto ilman edes penkkien kantelua ja irroittamista. Niks ja naks. Kaasupöntöt on siis asennettu tehtaalla auton lattian alle.

Vuonna 2013 autoilun verotuksessa otettiin ympäristön kannalta vahingollinen askel taaksepäin puhtaasti fiskaalisista syistä. Vihreä autoilun verouudistus siis romuttui ja esimerkiksi juuri kaasuautojen käyttövoimavero nousi rajusti ja vei tilannetta päästöjen vähentämisen näkökulmasta väärään suuntaan. Bio- tai maakaasua käyttävän auton omistaja siis makssa 3,1 senttiä joka päivä käyttövoimaveroa autonsa alkavaa 100 kg kohden. Arjessa se tarkoittaa sellaista reilun 200 laskua ja Passatin kohdalla jo yli 350 euroa. Kyseessä siis vain valtion hupenevan kassan täyttöyritys sillä hyvin tiedämme, että erityisesti biokaasun hiilidioksidipäästöt ovat jopa 90% pienemmät kuin bensiinin. Maakaasullakin hiilidioksidipäästöt vähenevät noin 25%. Summasummarun: maakaasu kuitenkin vapauttaa ilmakehään uutta hiilidioksidia ja biokaasu vain kierrättää sitä.

Tämän takia biokaasun hinta pitää saada maakaasua aina edullisemmaksi muuallakin kuin Forssassa. Ihan näin tilannetta avatakseni voi todeta, että biokaasun kilohinta on noin 1,5 euroa ja maakaasun 1,4 euroa. Ja jos nämä hinnat käännetään ns. bensaavastaaviksi niin maakaasu maksaa 0,9 euroa ja biokaasu 0,96 euroa ”litra”. Hankintahinnassa kaasuautot ovat nykyisin enää joitain satasia tai suuremmissa esimerkiksi Mercedes Benzeissä noin 1500-3000 euroa vastaavanmallisia bensa-autoja kalliimpia.

Kaasuautoja tulee nyt markkinoille kovaa vauhtia. Uutena tehdasautona Suomesta saa kaasuautoja nyt ainakin Audilta, Skodalta, Mersulta, Opelilta, Seatilta ja Volkswagenilta. Ja usemapia eri malleja ja eri kokoisia autoja. Mutta kaasun jakeluverkko ei ole kuitenkaan laajentunut sillä tavalla kuin joskus enteiltiin ja lupailtiinkin. Kaiken kaikkiaan maassamme on nyt parisenkymmentä julkista kaasuasemaa ja nekin aikalailla painottuneesti tänne Etelä-Suomeen. Levin reissun siis joutunee vielä tekemään näillä autoilla bensalla ja pitämään siis aika monta tankkaustaukoa. Ja sinänsä harmi, että asemia syntyy nytkin hitaasti ja yleensä vain Gasumin toimesta ja nekin venäläisen maakaasun varaan.

Mutta löytyy niitä hyviäkin tienraivaajia. Rallimiehenä Laukaa on tuttu ja sieltä löytyy Kalmarin tila missä voi tankata biokaasua. Osuuskunta tekee siellä lehmien metaanipäästöistä biokaasua ja taas neulansilmä vasempaan ja sataa oikeaan…

Eli hieno kokemus jälleen tämäkin menopeli. Tekniikka kehittyy ja toivottavasti jakeluverkkokin. Ja toivottavasti saamme palautettua myös liikenteen verotuksenkin uudistuksen takaisin sen oikeille raiteille. Esimerkiksi Saksassa on voimassa maakaasupolttoaineen käyttöön kannustava verohelpotus, joka on voimassa vuoteen 2018 saakka. Päätöksessä on otettu huomioon maakaasun ympäristöystävällisyys, sillä maakaasuajoneuvojen CO2-päästöt ovat siis niin kuin edellä jo kirjoitin jopa 25 prosenttia ja typpipäästöt jopa 80 prosenttia normaalia alhaisemmat eivätkä maakaasuautot tuota lainkaan bentseeni- tai hiukkaspäästöjä. Jos polttoaineena käytetään 100-prosenttista biokaasua, auton hiilijalanjälki on lähellä nollaa.

Verotuksen tulee kannustaa vähäpäästöisiin autoihin ja käyttämään parasta mahdollista polttoainetta. Ja myös pitää löytää keinot siihen, että Kalmarin tilan tyyppiset pienet maatila-asemat yleistyisivät. Olisi muuten aika mahtavaa tankata auto vaikkapa kummimaatilalla Portaankorvassa Lopen Hunsalassa. Kummilehmäni Lumi-Huippu voisi siis jatkossa ravita niin minut kuin autonikin.

Kello 21.50 ja päivä paketissa. Pienen vesivahingossa parissa meni tämä päivä. Nyt kuivattimet päällee ja sitten uutta pintaa. Vesi se osaa mennä pienistäkin rakosista. Mutta se korjaantuu. Ja tuo hieno auto sitten vielä koeajossa ja myös pieni oikaisu tai vastine Aamupostille. Siellä toimittaja hieman veteli mutkia suoriksi Sakon vientilupien kanssa. Antoi ymmärtää, että minä ja myös puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö kannattaisimme aseiden vientiä ISIS:lle eli ISIL:lle. Sellainen vihjaus on jo törkeä ja vaati oikaisun ja vaatisi minusta muutakin. Ei kai kukaan kannata aseiden vientiä terroristijärjestölle tai myöskään sotaa käyvälle maalle. En minä eikä Jussikaan. Törkeä vihjaus.

Minä halua, että kaikki EU-maat ovat näissäkin kauppa-asioissa liikkeellä samoilla pelisäännöillä. Nyt näyttää uhkaavasti siltä, että meidän poikkeava vientilupapolitiikka siirtänee ainakin TRG:n tuotannon Suomesta Italiaan tai sen osan. Asiasta syntyy ratkaisu Valtioneuvostossa vuoden ensimmäisinä kuukausina. Toivon, että silloin myös SDP:n ministerit näkevät Sakon vientiyritysarvon ja työllistävän arvon. Asian ratkaisu on nyt valtiovarainministeri Antti Rinteen käsissä.

Nyt illan uutiset ja sitten nukkumaan flunssaakin pois.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit