Hullu Suomi. Kauppa tietää koska kauppaa kannattaa pitää auki – Hyvä palvelu on hyvä palvelu loppiaisenakin.

Blogi, perjantaina 02.01.2015

Kauppojen ja parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloajoista on puhuttu viimeisen vuoden aikana paljon osanan turhan sääntelyn purkamista. Aukiololainsäädäntö on saanut aikaan käsittämättömiä tilanteita kun esimerkiksi kampaamolta vaadittiin ennen aukiololuvan myöntämistä tietoa varatuista kampaamoajoista kyseiselle päivälle. Siis kampaamon olisi pitänyt ensin myydä palveluitaan ja sen jälkeen yrittää saada AVI:n virkamieheltä lupa pitää liikettään auki. Hulluutta. Ja surkuhupaista. Ja muissa esimerkeissä yhden kampauksen tekemiseen vaadittiin 200 euron aukiololupaa jne. Esimerkkejä löytyy paljon ja ympäri Suomen. Sillä esimerkiksi juhannushäitä pidetään usein pienissäkin kesäkunnissa ja siellä kampaamotarve saattaa yllättää kerran silloin toisen tälloin.

Nyt viimeisinä erikoisuuksina loppiaiseksi on aukioloaikoja myönnetty sen mukaan, että kaupunkiin on syntynyt uusi kauppakeskus. Näin siis kävi ensin Hyvinkäällä ja nyt Hämeenlinnassa. Lupa on siis minustakin perusteltu ja järkevä ja kannatettava, mutta miksi isokauppakeskus on tärkeämpi AVI:n luvanmyöntäjälle kuin pieni kivijalkakauppa kaupungin tai kylän keskuksessa? Kyläkaupalle saman perustellun tarpeen voi nimittäin synnyttää jo loppiaisen mökkivieraat Suomesta tai ulkomailta. Tulevaksi loppiaiseksi Aluehallintovirasto eli AVI myönsi poikkeuslupia kaupanaukioloon 13 kauppakamarin alueelle. Hulluksi nämäkin luvat tekevät niiden erikoiset rajaukset ja kirjaukset. Jossain lupa annettiin koko maakunnalle, kun toisaalla luvan sain osa kaupungeista ja erikoisimmillaan vain jotkut kaupungin kadut tai niiden rajaamat alueet. Ja ettei olisi niin yksinkertaista ja vähän hallintovirkamiestä työllistävää niin osa luvista on myönnetty alkamaan kello 7 aamulla ja osa taasen kello 12 ja päättymään sitten taas kello 18 ja välisenä aikana. Eripaikoissa siis eri tavalla. AVI:n virkamies on siis tässäkin tiennyt kauppiasta ja kaupan henkilökuntaa paremmin moneen asti kauppaa kannattaa pitää auki. Ja kun kerron vielä, että tämä virkamies, joka päättää siis koko Suomen jokaisen alueen, kaupungin ja kaupan poikkeusaukioloajoista istuu Lapissa Lapin AVI:ssa niin ei voi kuin hymyillä paikallistuntemukselle. Eikä tämä lupien keskittäminen yhteen AVI:in siis näköjään edes yhtenäistä lupia vaan päinvastoin.

Älyttömiä tilanteita siis syntyy loppiaisen lisäksi keväällä heltatorstaina ja sitten helluntaina ja myöhemmin pyhäinpäivänä ja itsenäisyyspäivänä.

Lapin AVI:n virkamies siis päättää tänäkin loppiaisena missä ihmiset tarvitsevat palveluita ja missä eivät. Tätä päätöstä ei siis saa tehdä yrittäjä ja kauppias itse. Samaan aikaan nettikauppa saa olla auki 24/7.

Minun uudenvuodenlupaus on, että jatkan työtä tänäkin vuonna turhan ja älyttömän sääntelyn purkamiseksi. Vaikka esimerkiksi kaupan aukiolon poikkeusluvista luopuminen saattaisikin aiheuttaa virkamiehelle työnloppumisen niin vastaavasti se loisi maahan satoja tai jopa tuhansia uusia työpaikkoja. Ja kun mukaan otetaan muut älyttömät sääntelyt mm. pienten leipomoisen, tilanmyynnin ja muun kohdalla ja puretaan niitäkin niin tähän maahanhan voisi syntyä taas ihan elävää maaseutua. Minulle se ei ole mörkö vaan unelma.

Ostan tänäänkin lähiruokaa.

….

Kello 22.50 ja päivä paketissa. Tänään on väännetty kunnan asioita ja hieman harrastustenkin asioita kuntoon. Ja yksi mielenkiintoinen uusi pestikin alkoi tässä vuodenvaihteessa ja senkin parissa jo hieman töitä. Palaan siihen lähipäivinä. Tänään myös valmisteltiin maalikuussa tulevaa kolmatta Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa -kampanjaa. Ensimmäinen pariviikkoinen sai 2013 mukaan yli 1800 henkeä ja viime vuonna rikottiin 2200 rajan ja katsotaan miten nyt sitten kolmannella kerralla väkeä mukaan lähtee. Uskoisin, että hyvin sillä syksyinen pakotekampanjani keräsi some-maailmassakin kovan yli 70 000 osallistujaa hieman saman aiheen parissa liikkeelle eli syömään suomalaista ruokaa ja helpottamaan näin kotimaista ruoantuotantoa Venäjän asettamien ruokapakotteidenkin puristuksessa. Katsotaan miten nyt väki liikkeelle lähtee. Eli maaliskuun kaksi ensimmäistä viikkoa syödään vain suomalaista ruokaa. Kokeillaan miten sitä löytyy pmasta lähikaupasta ja kuinka meitä ehkä yritetään pakkauksin edelleen hämätäkin. Eli ruuanalkuperä hämärretään esimerkiksi sinivalkoisen paketin taakse jne. Tähän teemaan palaan tässä alkuvuodesta useammankin kerran ja hieman materiaaliakin tulossa. Mutta laittakaa jo nyt päivät kalenteriinne ylös ja tulkaa mukaan talkoisiin.

Aamuinen blogini herätti jonkin verran keskustelua ja muutaman palautteenkin. Niin kuin kerroin olen jo tehnyt lakialoitteen missä esitin korjaukset parturi-kampaamoiden osalta ja tänään saamani palautteen myötä lupaan tehdä heti kun eduskunta palaa tauolta takaisin myös aloitteen muidenkin kauppojen aukiolon sääntelynvapauttamisesta.

Myös Väyrynen näytti reagoineen minun vastineeseeni liittyen hänen esitykseen, että Venäjän valtaama Krim pitäisi tunnustaa osaksi Venäjää ja antaa venäläisjoukoille oikeuksia myös Itä-Ukrainaan. Myös Ilkka Kanerva otti asiaan tänään samansuuntaisesti kantaa kuin minäkin. Kanerva totesi, että Väyrysen malli merkitsi käytännössä sitä, että länsimaat hyväksyisivät Venäjän toimet Krimillä ja niemimaan liittämisen osaksi Venäjää. Verkkouutisisssa Kanerva totesi, että ”Väyrysen malli merkitsi käytännössä sitä, että länsimaat hyväksyisivät Venäjän toimet Krimillä ja niemimaan liittämisen osaksi Venäjää.” Lopputulemana Etyjin yleiskokouksen presidentinäkin toimiva Kanerva totesi, että Krimin liittämistä osaksi Venäjää ei voida hyväksyä ja Venäjän toimet Ukrainassa ovat vastoin kansainvälistä oikeutta. Väyrynen yrittikin selitellä kannanottoaan vain dosenttina tekemäkseen pohdinnaksi. Virhettä ei siis hän tälläkään kertaa pystynyt myöntämään. Ei edes sen jälkeen kun keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmi Tiilikainenkin otti Väyrysen kannanottoihin etäisyyttä. Tosin keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei ole vielä kommentoinut Väyrysen ulkopolitiikan linjauksia mitenkään. Tarkoittaako vaikeneminen sitten kuitenkin hiljaista hyväksyntää Väyrysen Venäjä ja Ukraina -politiikalle? Keskustelun on siis syytä jatkua.

Mutta nyt seurailemaan pikku-leijonien peliä MM-kisoista. Toisintoa viime kevään MM-finaaliin haetaan nyt. Toiseen erään.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit