Mikä on Suomen EU-linja?
Tätä on kyselty ja vastauksia ei ole saatu. Voi aiheellisesti kysyäkin, onko maallamme enää omaa EU-politiikkaa?
Esimerkiksi paraikaa EU:ssa käydään keskustelua EU:n talous- ja rahaliiton sääntöjen uudistamisesta.
Tässä keskustelussa ei Suomi näytä olevan mukana lainkaan. Tilanteen vakavuutta kuvastaa se, että pääministeri Sanna Marin (sd.) on itse suoraan todennut, että ”Suomella ei ole kantaa, vaan odotetaan komission esitystä”. Marinin hallituksella eli siis käytännössä Suomella ei ole kantaa EU:n yhteen suurimpaan tulevaisuuskysymykseen, vaan hän hallituksensa viisikon kanssa odottaa vain EU-komission esitystä.
Tämä on uskomaton tilanne. Nyt ja jo aiemmin olisi pitänyt aktiivisesti vaikuttaa siihen millainen EU-komission esityksestä tulee. EU:ssa on nimittäin paljon sellaisia ajatuksia ja niiden takana isoja voimia, jotka toteutuessaan eivät olisi Suomen kannalta hyviä eikä niiden näin ollen saisi antaa ajelehtia Suomenlahden perukoille.
Marin ei siis ole kertonut julki mikä on nykyisen Suomen kanta siihen pitääkö EU:n palata vakaus- ja kasvusopimuksen sääntöihin? Kestävän ja vastuullisen EU:n taloudenpidon sopimukset ovat edellyttäneet, että maiden julkisten talouksien alijäämä saa olla korkeintaan kolme prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Perussopimuksessa on määritelty lisäksi 60 prosentin raja julkisen talouden velalle suhteessa bruttokansantuotteeseen. Koronan myötä näistä päätettiin joustaa ensi vuoden 2022 loppuun asti. Nyt osalla on halu joustaa näistä jatkossakin ja sen tiedämme, mitä tämä tarkoittaisi. Velkajarrulta jalka siirtyisi konkurssikaasulle.
Näyttää siltä, että myös Suomen hallitus on Marinin ja Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) johdolla kääntymässä kannalle, että EU:ssa ei enää palattaisikaan vakaus- ja kasvusopimuksen alijäämäsääntöön?
Suomen EU-politiikkaa johtaa pääministeri, mutta nyt voikin kysyä, että onko se johtamista, että pääministeri Marin vain odottelee, mitä muu Eurooppa päättää? Meidän puheenjohtaja Petteri Orpo jo kertoi kokoomuksen kannan: Kokoomuksen tavoitteena on pitää kiinni vakaus- ja kasvusopimuksista.
Nyt Marinin pitäisi hallituksensa kanssa muodostaa pikaisesti oma kantansa EU:n suunnitelmiin, esitellä ne eduskunnalle ja hakea niille myös tuki Suureltavaliokunnalta. Ja vaikuttaa aktiivisesti, että Suomen kanta tulee myös lopulta EU-komission esityksessä huomioiduksi. Näin Suomi on ennen toiminut – silloin kun Suomella oli vielä oma EU-politiikka.
Ja mielenkiintoista on sekin, kun eduskunnan pitäisi keskustella tänään tästä aiheesta niin pääministeri Marin ei olekaan paikalla?
…
Kello 22.43 ja kämpillä. Illalla vielä Petterin kanssa kävimme läpi hieman vaalikauden lopun askelmerkkejä ja myös lähestyviä aluevaaleja. Antoisa ja hyvä ilta ja ei muuta kuin määrätietoisin askelin vaan eteenpäin. Mutta niin siinä sitten kävi, että EU-politiikka ei saanut saliin paikalle kuin ministereistä Tytti Tuppuraisen ja keskustelu maamme EU-linjasta tai oikeastaan sen täydellisestä puuttumisesta jäi aikalailla torsoksi. Illalla myöhemmin PS esittikin EU-asioita pöydälle samasta syystä eli ministerit ja valiokunnan puheenjohtaja eivät olleet paikalla asioita esittelemässä ja niistä keskustelemassa. Surulliseen suuntaan tämä homma nyt menossa ja saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Tuuliajolla, kun ollaan niin ulko- kuin sisäpolitiikassakin niin siitä ei kunnian kukko laula.