”Ei kai enää koskaan yksin” – Suomalaisten Nato-jäsenyyden kannatus kasvanut

Blogi, tiistaina 26.10.2021

Jo yli joka neljäs suomalainen kannattaa maamme Nato-jäsenyyttä.

Ilmenee tuoreesta Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n tutkimuksesta. 26 prosenttia suomalaisista kannattaa nyt Naton jäsenyyttä, mutta edelleen 40% vastustaa. Ratkaisevaksi onkin nousemassa 33% osuus suomalaisista, joilla ei ainakaan toistaiseksi ole asiaan kantaa puolesta eikä vastaan.

Mutta suurin huomio tässä tutkimuksessa kiinnittyykin tähän: Naton kannatus on noussut viime vuodesta neljä prosenttiyksikköä, kun samassa ajassa vastustus vähentynyt viisi prosenttiyksikköä. Mielipideilmapirin muutos näyttäytyy siis merkittävänä. Samaan aikaan ”suomalaisten suhtautuminen Venäjää kohtaan on muuttunut vuosituhannen edetessä myönteisestä kohti selvästi kielteisempää asennoitumista, ja Venäjä koetaan nykyisin laajalti sotilaalliseksi uhaksi.”

Kokoomuksen kannattajista jo 60% kertoo kannattavansa myös Suomen Nato-jäsenyyttä. Eri puolueiden kannattajien riveissä Naton kannatus on suurinta juuri kokoomustakin tukevien riveissä. Myös Vihreiden keskuudessa Naton kannatus on kasvanut nyt merkittävästi. ”Keskimääräistä suurempaa jäsenyyden kannatus on myös RKP:n (35 % kannattaa)[7] ja perussuomalaisten (31 % kannattaa) äänestäjien keskuudessa. Siinä missä vielä vuosi sitten enemmistö SDP:n, keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajista vastusti Nato-jäsenyyttä, nyt enää vasemmistoliiton (74 % vastustaa) ja Liike Nytin (62 % vastustaa)[8] äänestäjien enemmistö torjuisi jäsenyyden”, kertoo EVA:n tutkimus.

Itse uskon, että tämä kehitys tulee jatkumaan. Nato-yhteistyö on syventynyt vuosi vuodelta ja nyt olemme jo niin lähellä Natoa, kuin vain voi olla olematta sen jäsen. Ja taidamme itseasiassa monessa asiassa olla enemmän Nato-yhteensopivia kuin osa itse Nato-maista onkaan. Voi hyvin kysyäkin, että miksi jätämme vain turvatakuut Natosta käyttämättä? Ne nimittäin saamme turvaksemme vain jäseninä.

Tulokset perustuvat Taloustutkimuksen internet-paneelilla 2 042 henkilöltä 24.9-7.10.2021 keräämiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerättypainotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan.

Mielenkiintoinen tutkimus ja epävarmuus ja epäluottamus Venäjää kohtaan kasvaa. Ja ei ehkä Euroopan suhde Venäjään ole sitten kylmän sodan koskaan ollutkaan näin jännitteinen. Todeta voikin, että…

Ei kai enää koskaan yksin?

….

Aikainen lintu madon nappaa. Kello jo kohta seitsemän ja uusi päivä alkamassa. Kunhan se aurinko tuolta vielä edes puiden latvojen yli kiipeää. Tänään aamusta kokoomuksen työvaliokunnan kokous ja sitten valiokuntarumba ja täysistunto ja illansuussa Nurmijärvelle tutustumaan kriha-veteraanien hyväksi tehtävään hyväntekeväisyystyöhön.

Kello 18.52

Tänään eduskunnan työpäivän jälkeen kotimatkalla piipahdin elämäni ensimmäistä kertaa moottoripyöräjengin tiloissa. Sain kutsun Nurmijärven Rajamäelle Vaitterit MCC:n klubitiloille. Vaitterit MCC on rauhanturvaaja- ja kriisinhallintaveteraanien moottoripyöräkerho ja sen jäseniä yhdistää kriisinhallinta-missio -tausta, moottoripyöräharrastus sekä yhteinen toiminta samanhenkisessä ryhmässä. Kerhon tiloissa sain hyvän katsauksen kriha-veteraanien vertaistukitoimintaan ja myös sain kuula muutaman veljen tapaukset ja sen miten yhteiskunnan apua ei olekaan saanut. Edelleen siis tehtävää tällä saralla riittää ja lupasin, että yritän saada asiaa esille eduskunnassa puolustusvaliokunnassa ja jos saisimme sitä kautta liikkeelle muutaman lainsäändäntömuutokset. Tavoitteena siis varmistaa kriisinhallintatehtäviin osallistuneille kaikissa tilanteissa riittävä tuki.

Kiitos ystäväni Timo Isotalo kutsusta ja iso kiitos koko Vaitterin porukalle. Erinomaisen hyvä ja antoisa vierailu ja edelleen yhä enemmän silmiä avaava. Tämänkin iltainen osoitti, että vaikka monet teistä apua tarvitsee ja onneksi nykyisin uskaltaa ja ”kehtaa” myös henkisiin vammoihin sitä hakea, pyytää ja onneksi myös vaatiakin, niin jokainen tapaus on aina myös erilainen. Ja näin teidän tapauksia pitäisi myös lainsäädännössä, kriha-veteraaniohjelmassa ja myös valtionkonttorissä käsitellä.

Lupaan siis osaltani työtä jatkaa ja avuksi olla. Veljeä ja siskoja ei jätetä ja edetään Suomi-kylki edellä.

 

Kommentit