Boomer-piikittely mautonta – Vanhempien ihmisten kunnioitus olisi tärkeää myös pääministeriltä

Blogi, maanantaina 25.10.2021

Teinien käyttämä Boomer -nimitys vanhemmista ihmisistä on tullut kaikkien huulille pääministeri Sanna Marinin (sd.) käytettyä sitä omassa viestinnässään. Boomer tai suomalaisittain boomeri on tietynlainen pilkkanimitys vanhempia ihmisiä kohtaan.

Kuvakaappaus pääministeri Sanna Marinin Instagram story 10/2021.

Sanan alkuperä tulee Yhdysvalloista ja boomer on lyhennellä ”baby boomerista”, mikä taasen tarkoittaa vuosina 1946–1964 syntynyttä ikäluokkaa. Meillä vastaava ikäluokka on sodan jälkeen syntyneet ”suuret ikäluokat”. Sanaa sisältyy vahva lataus siitä, että nämä boomerit aina valittavat nykynuorista ja nykyteknologiasta. Nuoremmat millennialit, zoomerit ja Gen Z:laiset vastaavatkin takaisin boomereitten valitukseen ”Ok, boomer”.

Joskus näkee, että boomeri käännetään myös kalkkikseksi tai ajasta jälkeenjääneeksi. Eivät ihan hyviä käännöksiä, sillä boomerissa on ainakin minusta vahvempi negatiivinen painotus?

”OK boomer” onkin teini-ikäisten käyttämä heitto pilkkaamaan asennetta, joka liittyy tyypillisesti vanhempaan ikäluokkaan,

Miksi pääministeri Sanna Marin halusi sitten tällaisella viestinnällään tulla ulos sosiaalisen median kanavissa? Miksi Marin halusi repiä asemassaan ikäluokkien välistä vastakkainasettelua? Miksi Marin halusi nimenomaan osoittaa pilkkaavan viestinsä ikäryhmään, joka on tämän maan rakentanut ja hyvinvointiyhteiskuntamme perustan valanut?

Eikä tällaisessa nimittelyssä tietenkään ollut kyse mistään huumorista. Ei edes huonosta sellaisesta. Sillä kyse on kuitenkin maamme yhdestä keskeisimmästä poliitikosta ja tehtävästä; pääministeri-instituutiosta.

Maassamme on viime vuosina käyty aiheellisesti keskustelua mm. ikäsyrjinnästä. Tällainen pääministerin viestintä tätä vain pahentaa ja alleviivaa. On aivan turha repiä railoa enempää isojen ikäryhmien ja nykyisten nuorten ja pienempien ikäryhmien välille. Nyt pitäisi mieluumminkin rakentaa luottamusta ja yhteiseloa eikä repiä ja vastakkain asetella. Muistan

lukeneeni eläkeläisliittojen tekemän tutkimuksen minkä mukaan jopa kolme neljästä ikääntyneestä kertoo kohdanneensa ikäsyrjintää. Pääministerin boomer-vähättely heitä kohtaan on tässäkin valossa mautonta ja ennen muuta tarpeetonta.

Voi olla, että joku totesi pääministeri boomer-piikkittelyn jälkeen, että ”Wau! Onpa hän rohkea.” Itse toteaisin, että ”Voi, nyt osui kiveen”. On joskus hyvä ravistella instituutioita ja hakea uutta tilaa, mutta sen voi tehdä toisia kunnioittaen ja arvostaen. Nyt hieman nöyryyttä arvon pääministeri Marin.

Eilen pääministeri Marin tyylilleen uskollisena vähätteli viestintänsä merkitystä, vaikutusta ja tarkoitusta. Ehkä joskus olisi hyvä vain nöyrtyä ja todeta, että ”anteeksi, nyt arviointikykyni petti ja olen pahoillani”.

Pääministeri tekee nyt itsensä itsensä tukemisen ja myös puolustamisen jotenkin niin kovin vaikeaksi. Mutta kuitenkin…

Eteenpäin, sanoi mummokin lumessa… ja toisia arvostaen ja kunnioittaen.

….

Kello 21.10 ja kunnanhallituksen kokouksesta hetki sitten kotiin. Ensi vuoden talousarvio alkaa valmistua hyvää vauhtia ja täytyy sanoa, että olen enemmän kuin tyytyväinen tähän tapaamme ja yhteiseen tahtoon miten tätä on nyt rakennettu ja tehty. Yksi pidempi kokous riitti ja tänään toisessa käsittelyssä meni enää puolitoista tuntia ja sitten seuraavaksi pitäisikin jo saada itse esitys kasaan valtuustolle. Oma tavoitteeni on, että esitys on valtuustolle loppusummaltaan positiivinen, mutta katsotaan nyt, miten tässä onnistumme.

Tänään myös hallitus käsitteli valmistautumista aluevaaleihin. Teimme Lopen kokoomuksen toimesta aikanaan esityksen, että kirjastoautoa käytettäisiin liikkuvana ja kuntaa kiertävänä ennakkoäänestyspaikkana. Ensin sitä kokeiltiin tilataksissa ja nyt sitten ensi kertaa aluevaaleissa esittämällämme tavalla kirjastoautossa. Viedään siis äänestäminen lähelle ihmisiä ja tehdään siitä mahdollisimman helppoa. Näin pitäisi valtakunnallisestikin minusta toimia ja edetä.

Päivään mahtui tänään myös aamusta jo Riihimäen seudun seutujohtoryhmän kokous missä esillä mm. alueemme matkailuasiat ja myös terveyskeskuskuntayhtymämme valmistelut lääkärivastaanoton palauttamiseksi maalaiskuntiin. Terkkari on päättänyt, että lääkärit palautetaan Lopelle ja Hausjärvelle 1.9.2023, mutta me olemme Lopella edellyttäneet, että palautus tulee tehdä jo 1.3.2022 alkaen. Olemme Lopella tähän myös varaamassa erillisrahoitusta ensi vuodelle 160 000 euroa eli ei jää sitten rahastakaan tämä kiinni. Nyt vain lääkäripaikat heti vuoden alusta hakuun ja maalaiskuntienkin palveluita vihdoin kuntoon.

Mutta nyt vähän iltapalaa ja yönunien kautta kohti uutta päivää ja eduskuntaa. Mukava viikko sielläkin luvassa.

 

 

 

 

 

 

 

Tagit: boomer, Marin,

Kommentit