Talvivaaran konkurssi kova isku sadoille työntekijöille ja perheille – Myös ympäristö uhattuna.

Blogi, torstaina 06.11.2014

Tämä torstai sai murheellisen vireen kun julkisuuteen tuli tieto, että Kainuussa Sotkamossa kaivostoimintaa operoiva Talvivaara Sotkamo Oy hakeutuu konkurssiin. Kyse ei siis ole pörssiyhtiöstä vaan sen tytäryhtiöstä. Tosiasillisesti kai kyse on lopulta samasta asiasta. Tänään yhtiön rahavarat loppuivat ja samalla neuvottelut yrityksen pitkän kuin lyhyen aikavälin rahoituksesta.

Tämä konkurssi ei erityinen. Yritystä ei voi jättää tuuliajolle tai siis sen hallinoimaa ja operoimaa kaivosta. Näin ollen valtio ottaa tilanteen välittömästi hallintaansa ja varautuu heti 50 miljoonan euron kuluihin. Jos kaivoksen toiminta loppuisi välittömästi olisi edessä uusi entistä pahempi ympäristökatastrofi jäätyvien vesialtaiden myötä. Näin ollen toimintaa täytyy jatkaa nykyisessä vähemmässä laajuudessa ja toivottavasti sen aikana löytyy ratkaisu kaivoksen jatkosta tai sitten hallitusta alasajosta.

Vuonna 2008 toimintansa aloittaneen kaivoksen toimintaa on täysin aiheellisesti arvosteltu sen vesistöihin päässeiden sulfaattipäästöjen sekä kipsisakka-altaiden vuotojen vuoksi. Nyt onkin tärkeää, että tuhot eivät enää pääse pahenemaan ja toisaalta, että myös tapahtuneille tuhoille löytyy vastuunkantajat. Vaikka onkin valitettavaa, että yhtiö ei siis itse pystyny tuhoamaansa korjaamaan ja vastuuta kantamaan. Mutta en usko, että kukaan on sitä mieltä, että antaisimme paikan vain olla ja laajan ympäristön ja vesistöjen tuhoutuvan.

Talvivaaran työntekijöistä noin 90 prosenttia eli noin 700 henkilöä on nyt konkurssiin hakeutuvan Talvivaara Sotkamon palveluksessa. Heille kaikille tämä on myös kova kolaus ja tragedia. Heidän työpanostaan ja osaamistaan tarvitaan kuitenkin kaivoksen toiminnan jatkon turvaamiseksi ja uuden ympäristökatastrofin estämiseksi. Mutta löytyykö palkanmaksajaa sitten jatkoon on tulevien kuukausien ratkaistavissa. Nyt valtio vie tilannetta eteenpäin, mutta ei loputtomiin.

Tämä aihe puhutti tänään myös koko eduskunnan kyselytunnin ja myös meillä ryhmäkokouksessa. Ja olen varma, että myös ympäristövaliokunnassa aihe tulee nyt aiheuttamaan lisätyötä. Asia vain tulee nyt hoitaa ja onneksi siitä vahva yksituumaisuus yli puolue- ja hallitus- sekä oppositiorajan. Syyllisiä ei ehdi nyt etsiä. Sen aika on myöhemmin vaan nyt tulee pelastaa luontoa ja työpaikkoja.

Kello nyt 17.55 ja hetki sitten istunnossa yksi puheenvuoro ja nyt työhuoneessa. Tänään päivällä piipahdin lounastauolla SPR:n Veripalvelun verenluovutuksessa Sanomatalossa. 89. kerta tuli ojennettua käsi hyvän asian hyväksi. Käykäähän tekin auttamassa. Verta tarvitaan joka päivä niin arkena kuin juhlapyhinäkin.

Tänään myös äärimmäisen mielenkiintoinen kuuleminen puolustusvaliokunnassa Ukrainasta, Venäjästä, ISIL:stä sekä ulkomaalaisten maakaupoista Suomessa. Kuuleminen oli salainen, mutta voin todeta, että teitäkin huolestuttaneiden aiheiden parissa tehdään koko ajan työtä maamme parhaiden asiantuntijoiden ja toimijoiden johdolla niin puolustusvoimissa kuin Supossa ja muuallakin.

Nyt hetki aikaa työhuoneessa ja sitten työpäivä jatkuu. Tänään menee pitkään.

….

Kello 22.35 ja kotona. Niin se pitkäkin päivä päätökseen. Illalla vielä eduskunnan jälkeen ehdin tavata pikkuserkkuni pitkästä aikaa. Hienoja sukulaisia ja ystäviä joiden kanssa eletty elämää lapsina ja nuorina ja nyt myös aikuisina. Menipä muutama tunti taas aivan hetkessä. Mutta nyt aika kiittää tästä päivästä ja huomenna sitten eduskunnassa tämän viikon viimeinen päivä ja lauantaina Nepaliin. Mutta sitä ennen pienemmän lapsemme syntymäpäivätkin ja hieman muutakin.

 

Kommentit