Alkoholilain ylilyönnit haluaa korjata 20 kansanedustajaa – Odotin useamman antavan tuen.

Blogi, perjantaina 07.11.2014

Kolmisenviikkoa sitten lupasin tehdä lakialoitteen jolla korjataan vuodenvaihteessa voimaan tulevan uuden alkoholilain ylilyönnit. Näitä esimerkkejähän silloin nousi julkisuudessa esille Koffin perinteisistä hevosista Olvin panimontölkkiin ja sosiaalisen median viesteihin. Jätin samalla myös heti kirjallisen kysymyksen ja esityksen peruspalveluministeri Susanna Huoviselle (sdp) näistä kohdista ja toivoin, että hän vastuuministerinä ryhtyisi heti toimeen ja korjaisi itse nuo kohdat. Tämä ei kuitenkaan ole johtamassa haluttuun lopputulokseen. Peruspalveluministeri kertoi vastauksessaan ettei muutoksia tehdä.

Lakialoitteeni valmistelin niin, että sillä korjataan nyt vain nämä selkeät ylilyönnit ja ylitulkinnat laista. Esimerkiksi se, että suomalaisenkin jakeluauton kyljessä voisi jatkossakin olla vaikkapa Koffin ja Lapin Kullan logo kun kerran jatkossa ulkomaalaisenkin Suomessa operoivan rekan kyljessä voi olla vaikkapa Carlsbergin logo. Ja samalla korjattaisiin nuo sosiaalisen median pykälät jatkumaan entisellään ja myös se, että panimon pihamaalla sallittaisiin nämä perinteiset ja tutu tölkkimainokset ja ne Koffin hevosetkin voisivat kulkea Helsingin kaduilla jatkossakin. Idea siis nimenomaan niin, että nämä ylilyönnit voisi korjattavaksi hyväksyä mahdollisimman moni sillä aika moni kansanedustaja näitä kanssani mm. Facebookissa ja Twitterissä päivitteli. Lopulta olikin yllätys, että vain 20 kansanedustajaa näki nämä ylilyönnit lopulta korjaamisen arvoisiksi ja allekirjoittivat aloitteeni. Olisin uskonut, että se sata halukasta maalaisjärjen puolustajaa olisi löytynyt, mutta ei. Mutta todetaan nyt se täälläkin, että kaikilla kansanedustajilla oli kolme viikkoa aikaa halutessaan lakialoite allekirjoittaa.

Tänään sitten jätimme eli laitoimme ns. kiinni tämän lakialoitteemme yhdessä Mikael Jungnerin kanssa. Haluamme 20 kansanedustajan voimin lakialoitteellamme vaikuttaa alkoholilain pykäliin. Nämä ensi vuoden alusta voimaan tulevat uudet säädökset eivät enää vastaa alkoholilain todellista tarkoitusta.

Vaikka aloite ei saanutkaan sataa allekirjoitusta, niin valiokunnalla on täysi oikeus ottaa aloite käsittelyyn. Minusta on nyt tärkeää korjata jo julki tulleet ylilyönnit ja tulkinnat niin, että vuoden alussa ei synny kohtuuttomia tilanteita. Nyt asia on sitten eduskunnassa sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsissä. Toivottavasti sieltä löytyy lisää tahtoa ja halua purkaa turhaa ja epäselvää sääntelyä tästäkin.

Kristiina Laaksonen OPE-TET-jaksolla eduskunnassa –
Ja ysiluokkalaiset Reeta Vaahtera ja Totti Kannisto omassa työharjoittelussaan.

Tämä viikko oli minulle hieman erilainen. Koko viikon kanssani avustajani Anni Puntilan rinnalla tällä eduskunnasa töitä tekivät hämeenlinnalainen ysiluokkalainen Reeta Vaahtera ja janakkalainen ysiluokkalinen Totti Kannisto. Täytyy kyllä kiittää näitä nuoria upeasta työstä ja aloitteellisuudesta ja osaamisesta. Jos jotkut tämänpäivän nuoria arvostelevat niin tässä taas pari aivan mahtavaa esimerkkiä siitä miten upeita nuoria meillä Suomessa on. Reeta ja Totti olivat kanssani mukana kaikkialla mihin vain suinkin sai ja pystyi mukaan lähtemään ja näkivät viikon aikana kaikki maamme johtavat poliitikot. Ja tänään sitten nuoret vielä juttusilla myös pääministerimme Alexander Stubbin kanssa ja totta kai koko viikon nuoria tsemppasi töissä huonenaapurini ja ystäväni Ben Zyskowicz. Toivottavasti viikko oli myös nuorille ikimuistoinen ja antoisa ja ehkä sytytti pienen kipinän vaikkapa yhteiskunnallisia asioitakin kohtaan.

Keskiviikkona sitten tiimiimme liittyi mukaan myös Riihimäen Lukion englanninopettaja Kristiina Laaksonen. Kristiina muuten on aikanaan hoitanut minua kun olin vielä vaippaiässä. Ja vaipatkin vaihtanut pikku-Heinoselle ties kuinka monta kertaa siskojensa Erikan ja Minnin ja Tiaisen Katrin kanssa. Hyvässä hoidossa siis sain kasvaa 🙂 Mutta nyt siis Kristiina oli ns. Opettaja TET:ssä minulla kolme päivää ja olipa hieno kokemus minulle tämäkin ja toivottavasti Kristiinallekin. Kävimme päivien aikana myös mm. Jukka Rintalan uuden Fredan kaupan avajaisissa ja SPR:n Veripalvelun verenluovutuksessa ja totta kai jokapaikassa eduskunnassa. Tämän kansanedustajantyön monipuolisuus tuli siis varmasti Kristiinallekin tutuksi 🙂

Iso kiitos vielä Kristiinalle, Reetalle ja Totille TET-työstä eduskunnassa ja avustajalleni Annille isosta avusta myös tämän isomman porukkamme johdossa. Hieno tiimi.

….

Eduskunnalle luottamus muutamalla äänellä.
Hallituksen kaatuminen ei olisi ollut kenenkään etu.

Aamun ympäristövaliokunnan jälkeen sitten päivä huipentui minun kohta 8-vuotisen kansanedustajaurani tiukimpaan luottamusäänetykseen täysistunnossa. Luottamus syntyi äänin 97–94 ja äänestyksessä oli siis perussuomalaisten ja keskustan välikysymys maamme talouspolitiikasta. Ei varmasti kukaan vastuullisesti asioita ajatteleva enää tänään aidosti olisi halunutkaan hallitusta kaataa. Kuvaavaa oli se, että esimerkiksi perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei esimerkiksi äänestyksessä mukana ollut vaan oli laittanut työmatkan välikysymysäänestyksen edelle. Ja myös keskustan puheenjohtaja Juha Sipiläkin eilen muistaakseni totesi, että ei hallitus nyt kaadu eikä olisi hyväkään jos kaatuisi. Välikysymys siis oli tehty vain keskustelulle.

Hallituksen kaatuminen nimittäin olisi kaatanut ensi vuoden budjetin, mutta myös kaikkien puolueiden yhdessä valmisteleman sote-uudistuksen kuten myös kaikki rakennepaketin päätökset. Todennäköisesti luottoluokittajat olisivat käyneet heti uudestaan luottoluokituksemme kimppuun. AA+ olisi vaihtunut selkeästi huonompaa ja sitä kautta lainankorot nousseet jne. Myös eläkeratkaisun valmistelu työntekijöiden ja työnantajien pitkän neuvottelutuloksen pohjalta olisi pysähtynyt ja moni. Eli vaikka itsekin olen sitä mieltä, että enemmän hallituksemme pitäisi pystyä tekemään ja pitäisi tehdä niin nyt hallitsematon tilanne olisi enää tässä vaiheessa vaalikautta enemmän haitaksi kuin hyödyksi maallemme. Mutta toivottavasti tämä niukka äänestys laittaa hallituksemme ministereihin myös potkua ja tarmoa viedä isojakin asioita maaliin ja toisaalta koko hallitukselle painetta tehdä myös uusia toimenpiteitä työllisyyden vahvistamiseksi ja kasvun aikaansaamiseksi. Taloutta pitää laittaa kuntoon ja lisätoimenpiteet eivät voi vieläkään odottaa ensi kevääseen.

Nyt siis eduskunnan työviikko päätökseen. Tänään ilta vapaata ja tarkoitus pakata Nepalin työmatkaa varten ja hieman käydä mtös taustamuistioita läpi. Huomenna aamusta sitten Istanbulin kautta Kathmanduun. Ulkoministeriön matka siis edessä.

Kommentit