Talvivaara Terrafamen jatko punnittava huolella – Ympäristöasiat pidettävä ykkösenä

Blogi, perjantaina 11.11.2016

Tänään työ- ja elinkeinoministeri Olli Rehn kertoi, että aiemmista päätöksistä huolimatta Terrafamelle ollaan antamassa vielä lyhyt jatkoaika. Alunperin hallitus sopi vanhan Talvivaaran kaivoksen hallitusta alasajosta tämän vuoden aikana. Alasajo oli tarkoitus viedä maaliin niin, että sen aikana olisi ollut mahdollisuus löytää kaivokselle myös uusi yksityinen toimija. Rehn totesi, että kaivoksen tilanne on nyt parempi ja myös ympäristöturvallisuudessa on tapahtunut kehitystä. Samaan aikaan myös kaivoksen operatiiviseen toimintaan liittyvien epävarmuuksien on kerrottu olennaisesti pienentyneen. Rehnin esityksestä tänään hallitus lisäsikin vuoden 2017 talousarvioon vielä yhden 100 miljoonaa euroa Terrafamen lisäpääomitukseen.

Elinkeinoministeri Olli Rehnin mukaan neuvotteluja yksityisestä rahoituksesta on käynnissä. Tämä on ehdottomasti jatkon edellytys ja kun itse olen jo pitkään ollut hyvin epäilevä koko kaivoksen jatkon ja rahan sinne laittamisen suhteen niin tulen itse haluamaan näistä perusteellisen selvityksen Valtiovarainvaliokunnassa. Vasta tämän jälkeen olen omalta osaltani valmis päättämään lisärahoituksesta.

Avoimia kysymyksiä on siis paljon ja lisäselvitystä eduskunnassa tarvitaan. Sotkamon alueen työpaikat ovat tärkeät, mutta loputtomiin ei niitäkään voida ylläpitää valtion velkarahalla. Kaivos on saatava toimimaan kannattavasti ja sen toiminta ei voi kuulua valtiolle. Ja samaan aikaan ykkösehto jatkolle on yksiselitteinen selvitys ympäristötuhojen nykytilasta ja arvio niiden toistumisen mahdollisuuksista. Kankkulan kaivokseen rahaa ei enää ole syytä laittaa.

Kello 18.18 ja eduskuntaviikko näin takana. Vasemmistoliitto jo suoraselkäisesti kertoi, että heidän varjobudjetissa on myös leikkauksia koulutukseen ja he eivät esitä korkeakouluindeksin palauttamista. Vihreät sen sijaan jatkoivat tänäänkin surkuhupaisaan ”olemme parempia kuin muut ja emme tee virheitä” sinnittelyä ja yrittävät erilaisilla tiedotteillaan ja yllätys yllätys puheillaan uskotella, että eivät he oikeasti koulutuksesta ja sivityksestä halua leikata. Mutta tosiasia on se, että Vihreät eivät esitä myöskään korkeakouluindeksin palauttamista ja kaiken kaikkiaan heidänkin esitys ensi vuodelle sisältää koulutus- ja sivityssäästöjä peräti 250 miljoonaa euroa. Tämän paljastuminen on ottanut erehtymättömille koville.

Nyt vapaailta. Eduskunnassa tänään vielä iltapäivällä lyhyt keskustelu mm. poliisien rahoituksesta. Sisäministeri Paula Risikko tällä viikolla kertoi, että hallitus lisää poliisien määrärahoja niin että 200 määräaikaista poliisia voidaan pitää töissä myös yli vuodenvaihteen. Tärkeä ratkaisu ja kaiken kaikkiaan tarvitsemme nyt lisää toimia sisäisen turvallisuuden vakauttamiseksi. Jos vaikka Talvivaaraan seuraavaksi uppoava raha ohjattaisiin vaikka tänne.

 

Kommentit