Valtio ilmoitti tänään lopulta ryhtyvänsä ajamaan alas kannattamatonta ja ympäristötuhoja aiheuttanutta Talvivaaran kaivosta. Valtion eli meidän kaikkien yhteistä rahaa on mennyt kankkulan kaivokseen satojamiljoonia euroja ja lisää on vaadittu koko ajan. Kannattamaton kaivostoiminta on vienyt valtavat määrät rahaa, mutta nyt onneksi tosiasiat tunnustetaan ja todetaan kaivoksen jatko mahdottomaksi. Poliitikoista ja kaivosta pyörittävästä Terrafamesta syytä vyörytettiin Vaasan Hallinto-oikeuden niskaan mikä antoi toiminnalle vain määräaikaisen luvan. Kommenteista tuli sellainen olo, että valtio ja valtionomistamaa yhtiötä olisi pitänyt käsitellä toisella tavalla. Itse toivon, että tämä nyt herättää kasvavan määrän myös poliitikkoja pohtimaan yleensäkin erilaisten luvitusten ja niistä tehtyjen jopa ketjutettujen valitusten vaikutusta yritystoimintaan. Ja itse en siis todellakaan tarkoita sitä, että Talvivaaralle olisi pitänyt antaa pysyvä lupa (ehkä mieluumminkin pitäisi pohtia sitä, että aikanaan ei kyseiselle toiminnalle olisi alkujaankaan pitänyt antaa lupaa) vaan sitä, että miten monet ympäristön kannalta vaarattomat yritykset ovat tiukkojen lupaehtojen vankeja. Esimerkkejä voisin luetella paljon niin yrityksistä kuin harrastuspaikoistakin.
Onkin hyvä, että hallitusohjelmaamme on nyt kirjattu selkeytyksiä myös tähän ja mm. valitusoikeutta on linjattu rajattavan niin, että vain ne joita asiat aidosti koskettavat voisivat jatkossa valittaa ja myös ELY-keskusten rooli muuttuu konsultoivaksi.
Mutta nyt siis valtio valmistautuu Talvivaaran Terrafame Oy:n Sotkamon kaivoksen hallittuun sulkemiseen. Sulkeminen toteutetaan siten, että ympäristöturvallisuus varmistetaan kaikissa olosuhteissa. Tästä on vihdoin pidettävä kiinni. Liian suuri ympäristötuho on päässyt jo syntymään. Terrafamen Sotkamon kaivoksen sulkemisen valmistelu toteutetaan vuoden 2016 loppuun saakka kestävän siirtymäkauden aikana ja sen aikana kaivoksen operatiivista toimintaa jatketaan ympäristöturvallisuuden varmistamiseksi. Toiminnan tulee minusta ehdottomasti olla osa hallittua alasajoa ja siihen uppoavaa merkittävää rahasummaa vaikka kaivoksen kaupallisen toiminnan jatko olisi siirtymäkauden jälkeen edelleen mahdollista jos yksityinen rahoittaja toiminnalle löytyisi. Kaivostoiminnan ylösajo ja kaupallinen toiminta voi siis pitkällä tähtäimellä jatkua vain, jos siirtymäkauden aikana kyetään hankkimaan yksityistä lisärahoitusta.
Ministerivaliokunta puolsi esitystä, jonka mukaan valtion tämän vuoden toiseen lisätalousarvioon varattaisiin 144 miljoonaa euroa Terrafame Group Oy:n lisäpääomitukseen ja tämän siis oltava osa jo alasajoa. Lisäksi sulkemisprosessin kokonaiskustannuksia tarkennetaan siten, että mahdollisesti tarvittavasta lisärahoituksesta voidaan päättää valtion vuoden 2017 talousarvion valmistelun yhteydessä.
Kaivostoiminnan lopettamisen edellyttämän yksityiskohtaisemman sulkemissuunnitelman valmistelu sekä sulkemisen edellyttämän ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA) laatiminen aloitetaan nyt siis viipymättä. Sulkemisen edellyttämää ympäristölupaa varaudutaan hakemaan heti YVA-menettelyn valmistettua.
On totta, että kaivoksen alasajo on työllisyyden näkökulmasta kova isku Kainuuseen. Mutta on myös rehellistä myöntää, että alueen elinvoimaisuus ja työllisyys ei voi loputtomiin nojata kannattamattomaan ja ympäristön kannalta turmiolliseen toimintaan. Kaivostoiminnan lopettamisesta aiheutuvan rakennemuutostilanteen hoitamiseen varaudutaankin heti ja Kainuuseen kohdennetaan rakennemuutosmäärärahaa. Sen suuruus ja kohdentaminen päätetään valtion kolmannen lisätalousarvion käsittelyn yhteydessä. Kainuun aluetta koskeva kasvusuunnitelma valmistellaan yhdessä TEM:n, Kainuun ELY-keskuksen ja Kainuun liiton kanssa.
Surullinen tarina on saamassa loppunsa.
Yksi hienokin tarina sai tänään loppunsa kun Nokian puhelimien valmistamista jatkanut ja sittemmin puhelimet Windows Phone nimelle muuttanut Microsoft ilmoitti ajavansa toimintansa Suomessa alas ja samalla koko puhelintuotantonsa. Kova isku monelle paikkakunnalle, mutta valitettavasti ei kovinkaan yllättävä toimimattomaan käyttöliittymäänsä jämähtäneelle yhtiölle. Toivotaan, että nyt uusi toimija saa Androidina Nokian puhelimet uuteen kukoistukseen. Näin itse toivon ja uskonkin.
Kello nyt jo 20.05 ja hetki kotona. Illalla tänään ehdin nipin napin Lopelle ja isomman lapseni päiväkodin kevätjuhlaan. Mukava juhla Loppisalissa ja iloisia ja laulavaisia lapsukaisia. Hienoja hetkiä varmasti lapsille, mutta myös isille.
Mutta päivään mahtui tänään monenlaista. Täysistunto oli onneksi tänään lyhyt, mutta sitä ennen mielenkiintoinen vierailu Tulliin Helsinkin Lentokentälle. Palaan siihen visiittiin huomenna omalla blogilla. Päivää eduskunnassa väritti myös keskustelu Ylelle vuodetuista viiden puolueen imagotutkimuksen tuloksista. Huhu kertoi, että Vihreät olisivat vuorostaan sisäiseen käyttöön tarkoitetun tutkimuksen medialle vuotaneet sillä tässä tutkimuksessa he olivat nostaneet hyvin kannatustaan ja houkuttelevuuttaan. Pääuutiseksi nousi kuitenkin meidän puolueen lähes katastrofaalisesti parissa vuodessa muuttunut tilanne. Pitkään olimme maamme houkuttelevin puolue ja myös se puolue mitä pidettiin suurimman osan mielestä mahdollisena äänestää. Nyt olimme ylimielinen ja huonoiten johdettu puolue. Yle tehnyt aiheesta tänään monta uutista mitkä eivät meidän puoluetta mairittele. Ylen uutinen: Kokoomuksen johdolle murska-arvio puolueiden imagotutkimuksessa ja Puolueiden uusi imagotutkimus: katso eri puolueiden vahvuudet ja heikkoudet. Eihän tällaisia omasta puolueesta mielellään tietenkää lukisi. Surullista ja valitettavaa – Kokoomus ansaitsee parempaa.
Toivottavasti seuraavassa vastaavassa tutkimuksessa saamme paremmat arviot. Siihen voimme jokainen vaikuttaa.
Täysistunnossa tänään hieman keskustelua lentoliikenteestä ja mahtuihan päivään muutama puhelinpalaverikin. Nyt kuitenkin lapset nukkumaan ja sitten vielä hetki töitä. Huomenna aamusta jatketaan siiten pääkallopaikalla.