Talouspolitiikassa ei ole tinkimisen varaa – Jos Herra antaa viran, se toivottavasti antaa myös järjen

Blogi, keskiviikkona 24.04.2019

Eduskunta valitsi tänään väliaikaiset puhemiehet matkalla kohti hallitusneuvotteluja. Kaikki paikat siis ryhmäjohtoa ja muuta myöden on nyt väliaikaisesti täytettyjä ja muutoksia tulee sitten kesänkorvalla, kun nähdään mitkä puolueet hallituksessa jne.

Talouspolitiikka tulee näyttelemään varmasti meidän kohdalla keskeisintä osaa, kun joudumme pohtimaan omaa paikkaamme seuraavan neljän vuoden aikana. Aloittavan hallituksen tulee ohjelmassaan sitoutua siihen, että talous pidetään viime kauden asettamien tavoitteiden mukaan kunnossa ja saavutetut tavoitteet päivitetään seuraaviin tavoitteisiin. Esimerkiksi tavoitettu 72% työllisyysaste tulee nyt nostaa vähintään 75% ja velkaantuminen estää jne. Kokonaisvero aste ei saa kiristyä ja työnverotusta tulee keventää. Myös yrittäjyyden esteitä tulee purkaa eikä tehdä toimia mitkä vaikeuttaisivat yrittäjyyttä tässä maassa.

Ben Zyskowicz totesi hyvin Kokoomuksen hallitukseen menemisen kynnyskysymyksiä selkokielellä todeten, että ”Emme lähde sellaiseen hallitukseen, joka ryhtyy tekemään vastuutonta talouspolitiikkaa, eli suomeksi sanottuna jakamaan enemmän kuin tienaa. Emme myöskään lähde kiristämään tavallisten palkansaajien ja eläkeläisten verotusta. Verotuksen painopistettä on päinvastoin siirrettävä työnteon ja eläkkeiden verottamisesta haittojen, päästöjen ja kulutuksen verottamiseen.”

Hyvästä tilanteestamme kertoo se, että työttömyys on helpottanut, mutta myös se, että maamme julkisen talouden velkasuhde laski viime vuonna 58,9 prosenttiin bruttokansantuotteesta eli 138 miljardiin euroon. Eurostatin tilastojen mukaan luku oli alle 60 prosentissa ensimmäistä kertaa vuoden 2013 jälkeen. Velkasuhde laski tasaisesti viime vaalikauden aikana eli vuoden 2015 jälkeen. Tästä pitää pitää kiinni myös nyt alkavalla kaudella ja tehdä sitovat kirjaukset mitä tehdään jos käyrät kääntyvät väärään suuntaan. Ilman valmiiksi sovittuja perälautakirjauksia ei minusta ole mahdollista edetä. Eilen puheenjohtajamme Petteri Orpo totesi yksiselitteisesti: ”En ole lipsumassa talouskurista”.

Emme siis Benin sanoin ”lähde hallitukseen Antti Rinteen hulvattomien lupausten takuumieheksi.”

Myös siis työllisyyskehitys on ollut hyvää ja myös tämän jatkumisen tulee olla hallitusohjelman kulmakiviä. Työllisyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta puhdistettu trendi kohosi tämän vuoden maaliskuussa jo 72,6 prosenttiin. Helmikuussa työllisyysaste oli 72,5 prosenttia. Työllisiä oli maaliskuussa 61  000 enemmän kuin  vuonna 2018 vastaavaan aikaan. Samaan aikaan työttömyysasteen trendi oli 6,4 prosenttia, eli sekin alempi kuin helmikuussa. Myös tämä hyvä kehitys täytyy saada jatkumaan alkavallakin vaalikaudella.

Näistä on siis pidettävä kiinni ja jos lepsu talouspolitiikka on jonkun tavoite niin sellaisessa ei meidän tule olla mukana.

Ei siis voi kuin todeta, että jos Herra antaa viran, niin se toivottavasti antaa silloin myös järjen.

Tänään vielä illalla Hämeen Kokoomuksen piirin kevätkokoukseen Hausjärvelle ja huomenna sitten valtiopäivien juhlalliset avajaiset.

Eilen oli kunnia ja ilo saada puhua oman kotipiiriin Hämeen Kokoomuksen piirin kevätkokouksessa. Tältä porukalta olen saanut paljon ja paljon myös sille antanut. Järjestöväki on toiminnan kivijalka ja ilman heitä ja yhdessä tekemistä ei olisi yhtään kansanedustajaa.

Kiitos vielä Hämeen Kokoomuksen väki puheenjohtaja Juha Rostedtin johdolla ja onnea Kokoomus-mitalilla palkitut Tapani Mörttinen, Helena Hirviniemi ja Merja Vahter. Pitkät urat kokoomukselle ja paljon olen teiltä kaikilta myös itse oppinut ja saanut. Kiitos myös kaikille vaalityöhön osallistuneille!

Yhdessä ja yhteistyöllä jatkamme. Kokoomus 💙

Kommentit