Talous jatkuu haastavana – Eduskunta aloittaa vuoden 2016 budjetin käsittelyn

Blogi, tiistaina 29.09.2015

Tänään aamulla aloitimme valtiovarainvaliokunnan kanssa ensi vuoden talousarvion käsittelyn. Perinteen mukaan kävimme jo ennen julkista keskustelua luottamuksellisen keskustelun budjetista valtiovarainministeri Alexander Stubbin kanssa valiokunnassa. Hyvä ja perusteellinen keskustelu ja vahvasti asiassa ja huolessa tulevasta.

Talous siis jatkuu haastavana ensi ja tulevinakin vuosina. Kolme talouden supistuvaa vuotta peräkkäin ja tuoreinkin VM.n ennuste vain hiuksen hienosti plussalla tälle vuodelle ja ensi vuodellekin vain 1,9% kasvua ennusteessa. Ja kannattaa huomata, että viisi kuusi vuotta ovat joka kerta ennusteet olleet liian optimistisia eivätkä ne ole toteutuneet. Tämä osaltaan vaikuttanut siihen, että talous on sakannut kun toimet on mitoitettu ylioptimististen odotusten varaan.

Toinen ennuste kertoo, että työttömyys tullee ensi vuonna edelleen pahenemaan. Ennuste on 9,4% ja vielä pahempi nuorten kohdalla. Lisätoimia siis tarvitaan.

Ja vaikka Euroalueella on jo hienoista kasvua niin tämä imu ei ole riittänyt vielä meille asti. Meillä kasvua jarruttavat ennen muuta rakenteelliset haasteet.

Ensi vuoden budjetti pitää sisällään säästöjä mm. indeksien kautta, kehitysyhteistyöhön ja elinkeinoelämän tukia. Myös koulutukseen tulee säästöjä. Niitä minusta vielä syytä vakavasti pohtia.

Panostuksia tulee lisää mm. teiden korjausvelkaan 100 miljoonaa ja poliisille sisäiseen turvallisuuteen 50 miljoonaa ja Puolustusvoimille 50 miljoonaa. Toki puolustusvoimilta leikataan toisella kädellä toimintarahoja vasten hallitusneuvotteluissa sovittua. Tämä vaarantaa jälleen kertausharjoitusten määrät ja myös maasto- ja lentovuorokausien määrät. Tämä on koulutusleikkausten tapaan nyt kyllä vastuutonta.

Isona asiana myös työnverotusta tullaan keventämään ja teemme sen nimenomaan niin että isoin kevennys suunnataan pieni- ja keskituloisille. Haluamme siis varmentaa, että ostovoima kotimaassa säilyisi myös vaikeina aikoina.

Tässä nyt  lyhyesti ensi vuoden budjettia. Palaan aiheisiin tässä varmasti joka päivä täällä blogissanikin ja ajattelin myös videoblogin tehdä tällä viikolla ensi vuoden budjetista. Nyt puolustusvaliokuntaan ja sitten tapaamaan veteraaneja.

Vastaanottamassa Veteraanijärjestöjen kannanottoa tänään eduskunnan Pikkuparlamentissä.

Vastaanottamassa Veteraanijärjestöjen kannanottoa tänään eduskunnan Pikkuparlamentissä.

Kello 20.50 ja aika päätellä tämä päivä blogini osalta. Mukava huomata, että blogiani luetaan yli puoluerajojen niin kuntapolitiikassa kuin valtakunnankin politiikassa. Päivittäin jälleen ollut lähes 1000 lukijan kävijämääriä. Kiitos paljon.

Eduskunnassa tänään ensimmäinen budjetin keskustelupäivä ja vilkasta olikin puheenvuorojen vaihto. Hieman vaihtoehdotonta oli tämä keskustelu kuitenkin. Vasemmisto-oppositio vastusti Vihreiden innokkaasti kannustaessa ja tukiessa kaikkia mahdollisia säästöjä esittämättä kuitenkaan yhtään vaihtoehtoista säästökohdetta. Lisävelanmäärä siis nousi näin reilusti 10 miljardiin vuositasolla ja tilanteemme ajautuisi pois omista käsistämme. Itseasiassa nyt jo velkaannumme pahemmin kuin esimerkiksi sellainen maa kuin Kreikka. Mutta toivottavasti nyt saamme tämän laivan kääntymään, mutta koville se ottaa meille poliitikoille, mutta ennen muuta kaikille ihan tavallisille meille suomalaisillekin. Leikkaukset koskettavat nyt ihan jokaista ja monia jo aivan sietorajalla.

Hallitus päätti nyt luopua ylityö- ja pyhälisien leikkauksesta. Aiheesta sain itsekin valtavasti palautetta ja hyvä, että ratkaisu löytyi niistä lomarahoista. Lomarahoja siis leikataan 30%. Huomenna ratkaisun yksityiskohdat julki ja sen jälkeen voin sitä hieman enemmänkin avata täälläkin.

Aamusta siis aikainen matka takaisin eduskuntaan ja budjetin toinen käsittelypäivä.

 

 

Tagit: Budjetti 2016,

Kommentit